Τεχνολογία

H Block του Τζακ Ντόρσεϊ η νέα “βόμβα” της Hindenburg – Καταγγέλλει απάτη με πλαστούς λογαριασμούς

H Block του Τζακ Ντόρσεϊ η νέα “βόμβα” της Hindenburg – Καταγγέλλει απάτη με πλαστούς λογαριασμούς

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Anushree Fadnavis - Bloomberg

H Hindenburg, η οποία είχε προαναγγείλει νωρίτερα σήμερα ότι θα δημοσιεύσει νέα έρευνα κάνοντας λόγο για "κάτι μεγάλο", τελικά αποκάλυψε ότι άνοιξε θέσεις πώλησης (short) στην Block λέγοντας ότι η εταιρεία παραποίησε τους αριθμούς χρηστών της και εμφάνισε χαμηλότερα κόστη απόκτησης πελατών.

Η εταιρεία πληρωμών Block της οποίας ηγείται ο συνιδρυτής του twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, είναι ο νέος “στόχος” της Hindenburg Research, του short sheller που βρέθηκε στο επίκεντρο δημοσιότητας στις αρχές του έτους κατηγορώντας τον ινδικό κολοσσό Adani για λογιστική απάτη και χειραγώγηση μετοχών.

Ενδεικτικό είναι ότι η μετοχή της Block κατακρημνίζεται με απώλειες άνω του 20% και την τιμή της να υποχωρεί στα 57,32 δολάρια, μετά το σορτάρισμα της Hindenburg.

Σύμφωνα με την Hindenburg, της οποίες οι καταγγελίες οδήγησαν σε ζημιές άνω των 100 δισ. για τον όμιλο Adani, πρώην υπάλληλοι του Block υπολόγισαν ότι από 40% έως 75% των λογαριασμών που εξέτασαν ήταν πλαστοί, εμπλεκόμενοι με απάτη ή αποτελούσαν πρόσθετους λογαριασμούς συνδεδεμένους σε ένα μόνο άτομο. H Hindenburg αναφέρει στην έκθεσή της ότι το πόρισμα έρχεται κατόπιν έρευνας δύο ετών.

Όπως υποστηρίζει η έρευνα, η διάσημη εφαρμογή πληρωμών Cash App της Block πιθανότατα διευκόλυνε τη διενέργεια απάτης με βάση τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Βάσει δημόσιων αρχείων που ζήτησε η Hindenburg, η πολιτεία της Μασαχουσέτης φέρεται να την ενημέρωσε ότι έχει ζητήσει πίσω από την τράπεζα που καλύπτει το Cash App περίπου 69.000 πληρωμές επιδομάτων ανεργίας. Αριθμός εξαιρετικά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο μεγάλων τραπεζών όπως η JPMorgan και η Wells Fargo που έχουν μακράν περισσότερους πελάτες.

“Η Block αγνόησε τόσο τις εσωτερικές όσο και τις εξωτερικές προειδοποιήσεις ότι πολλά άτομα που χρησιμοποιούν τον ίδιο αριθμό τραπεζικού λογαριασμού για να λάβουν κρατική χρηματοδότηση συνιστούσαν κατακόκκινα σημαιάκια απάτης”, αναφέρει η έκθεση. “Πολλαπλές παραλείψεις των διαδικασιών συμμόρφωσης της εφαρμογής Cash App διευκόλυναν απάτες δισεκατομμυρίων με κρατικές πληρωμές”.

Η Hinderburg σημειώνει ακόμα ότι οι συνιδρυτές της Block Τζακ Ντόρσεϊ και Τζέημς Μακέλβι πούλησαν από κοινού μετοχές αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων στη διάρκεια της πανδημίας, όταν η τιμή είχε εκτιναχθεί στα ύψη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός short sheller έχει βάλει στο στόχαστρο περίπου 30 εταιρείες από το 2020 και μετά, οι μετοχές των οποίων έχασαν κατά μέσο περίπου 15% την επόμενη ημέρα του σορταρίσματος της Hindenburg, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg News. Έξι μήνες αργότερα δε, οι μετοχές των εταιρειών είχαν υποχωρήσει κατά μέσο όρο 26%.

Η Hindenburg, της οποίας ηγείται ο Νέιτ Άντερσον, περιγράφει τον εαυτό της ως μία εταιρεία που ερευνά εγκλήματα και λειτουργεί με ίδια κεφάλαια, ωστόσο ακολουθεί τη διαδεδομένη διαδικασία των λεγόμενων “ακτιβιστών short”.

Δηλαδή, αφότου ερευνήσει έναν πιθανό στόχο η Hindenburg σορτάρει τη μετοχή προβλέποντας θα πέσει και προωθεί δημόσια την έρευνά της χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments