Διεθνή

Τις Βρυξέλλες δείχνει για το συνταξιοδοτικό χάος στο Παρίσι πρώην ΥΠΕΞ

Τις Βρυξέλλες δείχνει για το συνταξιοδοτικό χάος στο Παρίσι πρώην ΥΠΕΞ

Πηγή Φωτογραφίας: Trainline

Διαμαρτυρίες και βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία ξέσπασαν στη Γαλλία μετά την παράκαμψη του κοινοβουλίου από την κυβέρνηση Μακρόν την περασμένη Πέμπτη για την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης. Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ παρεμβαίνουν παράνομα στις υποθέσεις των κρατών μελών εδώ και αρκετό καιρό, δήλωσε στη EURACTIV ο Πολωνός πρώην υπουργός Εξωτερικών και ευρωβουλευτής Witold Waszczykowski (PiS/ECR), αναφέροντας ως πιο πρόσφατο παράδειγμα την πίεση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την υιοθέτηση της αμφιλεγόμενης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Διαμαρτυρίες και βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία ξέσπασαν στη Γαλλία μετά την παράκαμψη του κοινοβουλίου από την κυβέρνηση Μακρόν την περασμένη Πέμπτη για την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης. Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση Μακρόν επιβίωσε οριακά τη Δευτέρα από την ψήφο δυσπιστίας, πολλοί, μεταξύ άλλων και στην Πολωνία, αμφισβητούν πλέον τη νομιμότητά της.

«Αυτά είναι εσωτερικές υποθέσεις της Γαλλίας, αλλά κατά τη γνώμη μου, οι διαμαρτυρίες στη Γαλλία είναι δικαιολογημένες, καθώς αυτό που παρατηρούμε τώρα είναι μια υπονόμευση της δημοκρατικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων», δήλωσε ο Waszczykowski (PiS/ECR) στη EURACTIV Πολωνίας.

Επίσης, «σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γινόμαστε μάρτυρες μιας ‘Τίμερμανσοποίησης του δικαίου’», είπε, αναφερόμενος στην κριτική που άσκησε ο Frans Timmermans στις δικαστικές μεταρρυθμίσεις του κυβερνώντος κόμματος PiS από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2015.

Ο Timmermans, σήμερα Ευρωπαίος Επίτροπος για τη δράση για το κλίμα και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν τότε Επίτροπος για το κράτος δικαίου στην Επιτροπή Juncker.

Για το κόμμα PiS, ο Timmermans ενσαρκώνει την παράνομη παρέμβαση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ σε εσωτερικά ζητήματα των κρατών μελών. Σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα, δείχνει ότι οι Βρυξέλλες πιέζουν σταδιακά να αφαιρέσουν από τις εθνικές κυβερνήσεις τις αρμοδιότητές τους.

Η απόφαση του Μακρόν να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης «βασίστηκε σε ιδεολογικούς υπολογισμούς», δεν έλαβε υπόψη την κοινή γνώμη και «δεν ήταν θέμα δημόσιας διαβούλευσης», πρόσθεσε.

Σε επικοινωνία με τη EURACTIV, η Επιτροπή δεν σχολίασε τη δήλωση του Waszczykowski ή την κατάσταση στη Γαλλία.

Η τεταμένη κατάσταση στη Γαλλία ήταν ο λόγος για την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Γαλλίας και της Πολωνίας, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Arkadiusz Mularczyk στη δημόσια πολωνική ραδιοφωνία σε συνέντευξή του τη Δευτέρα.

«Όταν η κατάσταση ηρεμήσει, θα επιστρέψουμε στην ιδέα των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο υπουργείων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας.

Η Πολωνία θέλει να συνεχίσει τον διάλογο με τη μορφή του τριγώνου της Βαϊμάρης, στο οποίο συμμετέχουν η Πολωνία, η Γερμανία και η Γαλλία, διότι «αυτή τη στιγμή αυτό είναι ένα βασικό σχήμα για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και για τη στήριξη της Ουκρανίας», τόνισε επίσης ο Mularczyk.

Ωστόσο, λόγω της κατάστασης στη Γαλλία, ορισμένα θέματα θα μπορούσαν να αναβληθούν, πρόσθεσε.

Πηγή: EURACTIV.pl ,(Aleksandra Krzysztoszek )

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments