Διεθνή

Η Κίνα δηλώνει «απογοητευμένη» από την Φον ντερ Λάιεν

Η Κίνα δηλώνει «απογοητευμένη» από την Φον ντερ Λάιεν

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi (Αρχείου)

Απογοητευμένη δηλώνει πως είναι η Κίνα από την πρόσφατη ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Απογοητευμένη δηλώνει πως είναι η Κίνα από την πρόσφατη ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που υποστήριξε ότι το Πεκίνο γίνεται όλο και πιο κατασταλτικό στο εσωτερικό της χώρας, όλο και πιο διεκδικητικό στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Φου Κονγκ, δήλωσε ότι αισθάνεται απογοήτευση από την επιθετική στάση της επικεφαλής της Κομισιόν.

«Αυτή η ομιλία περιείχε πολλές παραποιήσεις και παρερμηνείες των κινεζικών πολιτικών και των κινεζικών θέσεων», ανέφερε ο Φου σε κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Χώρας του και συμπλήρωσε πως «όποιος έγραψε αυτήν την ομιλία για την Πρόεδρο φον ντερ Λάιεν δεν καταλαβαίνει πραγματικά την Κίνα ή σκόπιμα παραμόρφωσε τις κινεζικές θέσεις», πρόσθεσε.

Σε μια καυστική ομιλία που εκφώνησε μόλις προχθές, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάλεσε την Ευρώπη να είναι «πιο τολμηρή» έναντι της Κίνας, υποστηρίζοντας ότι το Πεκίνο έχει γίνει «πιο κατασταλτικό στο εσωτερικό και πιο διεκδικητικό στο εξωτερικό».

Για πρώτη φορά, μάλιστα, η φον ντερ Λάιεν άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΕ θα μπορούσε να θέσει τέλος στις μακροχρόνιες προσπάθειες για τη σύναψη μιας μεγάλης εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα.

Γνωστή ως Συνολική Συμφωνία για τις Επενδύσεις (CAI), η εμπορική συμφωνία ολοκληρώθηκε το 2020, αλλά στη συνέχεια σταμάτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφού ορισμένοι ευρωβουλευτές επλήγησαν σοβαρά από κυρώσεις που επέβαλε το Πεκίνο.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο κόσμος και η Κίνα έχουν αλλάξει τα τελευταία τρία χρόνια — και πρέπει να επανεκτιμήσουμε την CAI υπό το πρίσμα της ευρύτερης στρατηγικής μας για την Κίνα», δήλωσε από την πλευρά της η φον ντερ Λάιεν.

Ο Γουάνγκ Λουτόνγκ, γενικός διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, προειδοποίησε ότι η ΕΕ παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι.

Συγκεκριμένα, «η πλευρά της ΕΕ μιλάει πολύ για την αποφυγή κινδύνου, αλλά τον συνδέει με τον ευρύτερο διαφορετικό προσανατολισμό της Κίνας, στην οικονομία, την ασφάλεια, την δημιουργία και αντιπαράθεση μπλοκ.

Σημειώνεται ότι η Φον ντερ Λάιεν πρόκειται να ταξιδέψει στο Πεκίνο με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν μες στην επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να συναντηθεί  με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. «Ελπίζουμε ότι στην επίσκεψή της στην Κίνα και στον διάλογό της με τους Κινέζους ηγέτες, θα μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα την Κίνα», τόνισε η Φου, η κινεζική πρέσβης στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments