Κόσμος

Πολωνοί αγρότες εναντίον …Ζελένσκι

Πολωνοί αγρότες εναντίον …Ζελένσκι

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Πολωνοί παραγωγοί σιτηρών ενδέχεται να αποκλείσουν τους δρόμους της Βαρσοβίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εάν η κυβέρνηση δεν λάβει άμεσα μέτρα για να σταματήσει την εισροή ουκρανικών σιτηρών στην πολωνική αγορά.

Πολωνοί παραγωγοί σιτηρών ενδέχεται να αποκλείσουν τους δρόμους της Βαρσοβίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εάν η κυβέρνηση δεν λάβει άμεσα μέτρα για να σταματήσει την εισροή ουκρανικών σιτηρών στην πολωνική αγορά.

Ο Ζελένσκι θα επισκεφθεί την Πολωνία την Τετάρτη, δήλωσε ο Μάρτσιν Πρζίντατς, επικεφαλής του Γραφείου Διεθνούς Πολιτικής του Πολωνού Προέδρου, στο ραδιόφωνο RMF FM το πρωί της Δευτέρας. Αναμένεται να συναντηθεί με τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα και να ευχαριστήσει τη χώρα για τη βοήθεια που προσέφεραν η κυβέρνηση και η κοινωνία στην Ουκρανία από την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής.

Εν τω μεταξύ, οι παραγωγοί σιτηρών κατηγορούν τον υπουργό Γεωργίας Χένρικ Κοβάλτσικ ότι δεν εφαρμόζει τη συμφωνία που υπέγραψε με τους αγρότες για την επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο τομέας με την πληθώρα ουκρανικού σιταριού στην πολωνική αγορά.

«Η Βαρσοβία θα πρέπει να σκεφτεί καλά την κατάσταση. Αν ο υπουργός θέλει να χαλάσουμε την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου αυτή την Τετάρτη, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε.», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interia ο Μάρτσιν Σόμπτσακ, επικεφαλής της τοπικής Ένωσης Αγροτών Zamość.

«Υπάρχουν πολλές ιδέες, αλλά είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε γι αυτό», είπε σχετικά με το πώς οι αγρότες θα αναγκάσουν τον υπουργό να αναλάβει δράση.

Πέρυσι, η ΕΕ δημιούργησε λωρίδες αλληλεγγύης για να διευκολύνει τις εξαγωγές σιτηρών από την εμπόλεμη Ουκρανία, τα λιμάνια της οποίας είχαν αποκλειστεί. Τεράστιες όμως ροές φθηνών ουκρανικών σιτηρών κατέληξαν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, επηρεάζοντας τις τιμές των σιτηρών για τους τοπικούς αγρότες, κυρίως στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Ύστερα διαπραγματεύσεις την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Γεωργίας και οι εκπρόσωποι του κινήματος των αγροτών υπέγραψαν κοινή συμφωνία, στην οποία απαριθμούνται διάφορα μέτρα με στόχο να σταματήσει η υπερβολική εισροή σιτηρών από την Ουκρανία και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις απώλειές τους σύμφωνα με το euractiv.gr

«Νομίζαμε ότι ο υπουργός μας πήρε στα σοβαρά, αλλά αποδείχθηκε το αντίθετο», δήλωσε ο Σόμπτσακ, επιμένοντας ότι ο Κοβάλτσικ δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις υποσχέσεις που έδωσε στους αγρότες. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η εισαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία συνεχίστηκε και αυξήθηκε.

«Από τότε που υπογράφηκε η συμφωνία, έχουμε δει αυξημένη εισροή ουκρανικών σιτηρών. Οι εταιρείες εισάγουν δίχως τέλος σιτηρά στην Πολωνία. Φαίνεται σαν να αποθηκεύουν τα σιτηρά», δήλωσε ο Μίχαλ Κολοτζιέτζακ, κορυφαίος Πολωνός ακτιβιστής των αγροτών, σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης τη Δευτέρα.

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε, επίσης, πρόσφατα ένα πακέτο στήριξης ύψους 56,3 εκατομμυρίων ευρώ για τους Βούλγαρους, Πολωνούς και Ρουμάνους αγρότες που πλήττονται από την αθρόα εισροή των ουκρανικών σιτηρών στις αγορές. Το πολωνικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει επιπλέον εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό, γεγονός που θα καταστήσει το συνολικό ποσό που προορίζεται να αποζημιώσει τους παραγωγούς στα 280 εκατομμύρια ζλότυ (59,6 εκατομμύρια ευρώ).

Παρόλα αυτά, ο Κολοτζιέτζακ πιστεύει ότι το προτεινόμενο ποσό «είναι σταγόνα στον ωκεανό, σε σύγκριση με τις απώλειες» που προκλήθηκαν από τις ροές ουκρανικών σιτηρών. «Αυτό που κάνει τώρα η ΕΕ είναι να αποφεύγει το πρόβλημα», δήλωσε στη EURACTIV Πολωνίας.

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο