Διεθνή

Η προειδοποίηση της Φον ντερ Λάιεν στον Σι

Η προειδοποίηση της Φον ντερ Λάιεν στον Σι

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Ούρσουλα φον έφθασε σήμερα στην Κίνα για να έχει επίσημες επαφές με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ, τον οποίο προειδοποίησε να μην στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ρωσία και τον Β. Πούτιν.

Η Ούρσουλα φον έφθασε σήμερα στην Κίνα για να έχει επίσημες επαφές με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ, τον οποίο προειδοποίησε να μην στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ρωσία και τον Β. Πούτιν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε τον ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ να μην στείλει όπλα στη Ρωσία, διαφορετικά θα επηρεάσει «σημαντικά» τους δεσμούς της χώρας του με την ΕΕ.

Σε μια ασαφή αλλά άνευ προηγουμένου στάση, ο Σι είπε ότι θα τηλεφωνούσε στον Ουκρανό πρόεδρο Β. Ζελένσκι όταν θα ήταν η κατάλληλη στιγμή, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από συνάντηση στο Πεκίνο με τον Κινέζο ομόλογό της.

«Βασιζόμαστε στην Κίνα ότι δεν θα παράσχει στρατιωτικό εξοπλισμό, άμεσα ή έμμεσα, στη Ρωσία, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι ο οπλισμός του επιτιθέμενου θα ήταν αντίθετος με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στα μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντησή της με τον Σι. «Αυτό πράγματι θα έβλαπτε σημαντικά τη σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας».

«Τόνισα στις συνομιλίες μας σήμερα ότι στέκομαι σταθερά πίσω από το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου Ζελένσκι… Ήταν ενδιαφέρον να ακούσω ότι ο πρόεδρος Σι επανέλαβε την προθυμία του να μιλήσει όταν οι συνθήκες και ο χρόνος είναι κατάλληλα», είπε ο φον ντερ Λάιεν.

Ο Σι ήταν μια αξιοσημείωτη εξαίρεση μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών που τηλεφώνησαν ή επισκέφτηκαν τον Ουκρανό πρόεδρο, αλλά είχε πολλές επισκέψεις ή επαφές με τον Ρώσο ηγέτη Β. Πούτιν από την έναρξη του πολέμου πέρυσι.

Η Ευρωπαία αξιωματούχος κάλεσε το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει την «επιρροή του σε μια φιλία που έχει χτιστεί [επί] δεκαετίες» για να «ασκήσει πραγματικά» την υπευθυνότητά του και να είναι «πολύ σαφής στα μηνύματα» με τη Μόσχα.

Εκτός από την Ουκρανία, η φον ντερ Λάιεν έθιξε και το ευαίσθητο θέμα της Ταιβάν στη συνάντηση με τον Σι, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις σχετικά με πιθανές κινεζικές κινήσεις στο αυτοδιοικούμενο νησί ως απάντηση στη συνάντηση της προέδρου της Ταιβάν Τσάι Ινγκ-γουέν με τον πρόεδρο της Βουλής των Ηνωμένων Πολιτειών, Κέβιν ΜακΚάρθι, στο Λος Άντζελες.

«Η σταθερότητα στα στενά της Ταιβάν είναι υψίστης σημασίας», είπε η φον ντερ Λάιεν σχετικά με τη συζήτησή της στην Ταιβάν με τον Κινέζο πρόεδρο Σι. «Κανείς δεν πρέπει να αλλάξει μονομερώς το status quo δια της βίας σε αυτήν την περιοχή. Η απειλή χρήσης βίας για την αλλαγή του status quo είναι απαράδεκτη».

Ο Σι, σε απάντηση, έστειλε μια αυστηρή προειδοποίηση για ανάμειξη στις υποθέσεις της Ταιβάν.

«Το ζήτημα της Ταιβάν βρίσκεται στο επίκεντρο των βασικών συμφερόντων της Κίνας», είπε ο Σι. «Αν κάποιος θέλει να κάνει φασαρία για «μία Κίνα», η κινεζική κυβέρνηση και ο λαός δεν θα συμφωνήσουν ποτέ. Αν κάποιος υπολογίζει ότι η Κίνα θα κάνει παραχωρήσεις… για την Ταιβάν, αυτό είναι μια ψευδαίσθηση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments