Διεθνή

«Η Γερμανία πρέπει να στηρίξει την Κίνα στο θέμα της Ταιβάν»

«Η Γερμανία πρέπει να στηρίξει την Κίνα στο θέμα της Ταιβάν»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/protothema.gr

Ο Γι προέτρεψε την Αναλένα Μπέρμποκ να αντιταχθεί σθεναρά στις «αποσχιστικές δραστηριότητες της Ταιβάν». 

Για λόγους που συνδέονται με την τρέχουσα συνθήκη, αλλά και για λόγους ιστορικούς η Γερμανία οφείλει να μην διστάσει και να υποστηρίξει την ειρηνική επανένωση της Κίνας με την Ταιβάν, σύμφωνα με όσα είπε ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στην Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ.

Ο Γι προέτρεψε την Αναλένα Μπέρμποκ να αντιταχθεί σθεναρά στις «αποσχιστικές δραστηριότητες της Ταιβάν».

«Η Κίνα υποστήριξε την επανένωση της Γερμανίας και η Γερμανία αναμένεται να υποστηρίξει την ειρηνική επανένωση της Κίνας. Για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στα στενά της Ταιβάν, οι δραστηριότητες των αυτονομιστών που επιδιώκουν την ανεξαρτητοποίηση της Ταιβάν πρέπει να αντιμετωπιστούν με σθένος», δήλωσε ο Κινέζος ΥΠΕΞ.

Πρόσθεσε ότι η «επιστροφή στην Κίνα» της Ταιβάν είναι μια σημαντική συνιστώσα της διεθνούς τάξης πραγμάτων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Γουάνγκ Γι πρόσθεσε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να «ενδυναμώσει την επικοινωνία με τη Γερμανία και να προετοιμαστεί για έναν νέο γύρο διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Χθες, η Μπέρμποκ προειδοποίησε ότι το ξέσπασμα μιας στρατιωτικής σύγκρουσης για την Ταιβάν θα αποτελούσε ένα «φρικιαστικό σενάριο», με οδυνηρές συνέπειες για την  παγκόσμια οικονομία. «Κύματα σοκ από μια τέτοια παγκόσμια οικονομική κρίση θα έπλητταν επίσης την Κίνα και τη Γερμανία ως εμπορικά έθνη», είπε.

Η κυβέρνηση της Ταιβάν ανέφερε σήμερα ότι υποστηρίζει σθεναρά τα σχόλια της Μπέρμποκ. «Το Υπουργείο Εξωτερικών ευχαριστεί πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους στα εκτελεστικά τμήματα διαφόρων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, για την αλληλεγγύη τους προς την Ταϊβάν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Επιπλέον, η ΥΠΕΞ της Γερμανίας κάλεσε την Κίνα να ασκήσει πίεση στη Ρωσία για να «σταματήσει τον πόλεμο» στην Ουκρανία. «Αναρωτιέμαι γιατί η κινεζική θέση μέχρι στιγμής δεν περιλαμβάνει αίτημα προς τον Ρώσο επιτιθέμενο να σταματήσει τον πόλεμο», είπε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας χθες στο Πεκίνο, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τσιν Γκάνγκ.

Με το ταξίδι της Γερμανίδας υπουργού στην Κίνα επανήλθε η μορφή συνομιλίας που είναι γνωστή ως στρατηγικός διάλογος, τον οποίο ανέλαβαν να ξεκινήσουν τα δύο κράτη το 2014.

Σήμερα, Σάββατο, η υπουργός θα μεταβεί στη Νότια Κορέα, όπου θα επισκεφθεί την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη χώρα από τον Βορρά και θα πραγματοποιήσει στρατηγικό διάλογο με τον Κορεάτη ομόλογό του στη Σεούλ, καθώς και συναντήσεις με πρόσφυγες από τον Βορρά.

Εν συνεχεία, θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία, όπου θα συμμετάσχει σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7 που θα συζητήσουν θέματα όπως είναι οι σχέσεις με την Κίνα, η συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό και ο πόλεμος στην Ουκρανία, θέμα στο οποίο η τελευταία συνάντηση της G20 στο Νέο Δελχί δεν κατέληξε σε συναινετικά συμπεράσματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments