Πολιτική

ΥΠΕΞ: Βασικό μέλημα η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν

ΥΠΕΞ: Βασικό μέλημα η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων, αφού τουλάχιστον 15 Έλληνες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη του Σουδάν

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων, αφού τουλάχιστον 15 Έλληνες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη του Σουδάν, ενώ δύο ακόμη Έλληνες περιμένουν να χειρουργηθούν παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά την τρίτη ημέρα των αιματηρών συγκρούσεων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι νεκροί από τις συγκρούσεις ανάμεσα στον σουδανικό στρατό και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) ανέρχονται τους 83 και οι τραυματισμένοι φθάνουν πλέον τους 1126.

Οι πιο έντονες πολεμικές συγκρούσεις αναφέρονται στο Χαρτούμ. Με βάση ρεπορτάζ της τηλεόρασης του Σκάι, τουλάχιστον, 15 Έλληνες παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στην ελληνορθόδοξη μητρόπολη χωρίς τρόφιμα και ήδη πρώτης ανάγκης ενώ δεν μπορούν να πλησιάσουν ούτε τα παράθυρα καθώς οι σφαίρες πέφτουν βροχή.

Παράλληλα, δύο Έλληνες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της πόλης έπειτα από τραυματισμό που υπέστησαν χθες όταν ρουκέτα έπεσε έξω από την εκκλησία. Οι δύο τραυματισμένοι Έλληνες αναμένουν να χειρουργηθούν ωστόσο υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις από υλικά όπως λάμες και τα καταστήματα που προμηθεύουν το νοσοκομείο αυτή τη στιγμή είναι κλειστά λόγω της εκ ρύθμισης κατάστασης.

Οι μαρτυρίες των εγκλωβισμένων Ελλήνων όσο και Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας στο ΣΚΑΪ είναι συγκλονιστικές. «Από χθες και μέχρι σήμερα χτυπάνε τη Μητρόπολη. Τώρα πριν λίγο χτύπησαν και τις δύο πόρτες της Μητρόπολης είτε είναι αδέσποτες σφαίρες, είτε χτυπούν αδιάκριτα. Αυτό συμβαίνει πρώτη φορά, δεν έχει συμβεί ξανά να χτυπήσουν εκκλησία, να χτυπήσουν σημείο που υπάρχει σημαία άλλου κράτους. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Πριν να πάρετε τηλέφωνο εσείς είχαν χτυπήσει και τις δύο πόρτες της Μητρόπολης» αναφέρει ο Μητροπολίτης Νουβίας μιλώντας στο ΣΚΑΪ για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί τονίζοντας πως «ανά πάσα στιγμή μπορούμε να πεθάνουμε».

«Είμαστε 15 άτομα. Έχουμε εγκλωβιστεί εδώ από χθες το πρωί. Έχει κοπεί το ρεύμα, έχει κοπεί το νερό, έχουν κοπεί όλα. Το internet παραπαίει. Και αυτό σε λίγο θα κοπεί. Κάποιες λίγες προμήθειες έχουμε και ευχόμαστε μέχρι αύριο να βρούμε μία λύση. Μία λύση για να μετακινηθούν οι άνθρωποι από εδώ» προσθέτει.

«Χθες το πρωί, ήρθαν στην εκκλησία δύο Έλληνες να μας πουν να σταματήσουμε την εκκλησία. Συμφωνήσαμε με τον ιερέα να συνεχίσουμε συνοδεύοντας την ακολουθία και ευτυχώς που έγινε αυτό γιατί βγαίνοντας εκείνοι και πηγαίνοντας προς το σπίτι τους, τους χτύπησε ρουκέτα. Και οι δύο έχουν τραυματιστεί. Ο ένας και στα δύο κάτω άκρα και πρόκειται να χειρουργηθεί, ο άλλος έχει τραυματιστεί στο ένα πόδι, στο αριστερό πόδι, στην κοιλιά και στο μάτι» ανέφερε για τους τραυματισμένους Έλληνες, ο Μητροπολίτης Νουβίας.

Μπροστά στην επιδείνωση της κατάστασης για τους Έλληνες στο Χαρτούμ και συνολικά στο Σουδάν, το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αποφάσισε και ανακοίνωσε προ ολίγου την ενεργοποίηση της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται ότι «βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν όσα αναφέρονται στις  χθεσινές σχετικές οδηγίες που δόθηκαν από το ΥΠΕΞ. Οι δύο Έλληνες τραυματίες βρίσκονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα και μέχρι τούδε δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους Έλληνες τραυματίες».

Παράλληλα, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία μας στο Κάιρο η οποία έχει παράλληλη  διαπίστευση στο  Σουδάν, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας κ.κ.Σάββα.  Επιπλέον ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Σουδάν (Χαρτούμ) και συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας  από την  Αντιπροσωπεία της ΕΕ, για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο βρίσκεται σε επικοινωνία και με την Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Χαρτούμ.

Επισημαίνεται ότι, με βάση το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών, η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων λειτουργεί σε συντονισμό και συνεργασία με κάθε κατά περίπτωση αρμόδιο φορέα και υπηρεσία, έχει ως αποστολή την αντιμετώπιση  εκτάκτων καταστάσεων ανθρωπιστικής και προξενικής φύσεως με διεθνείς πτυχές. Η Μονάδα λειτουργεί ως συντονιστικό όργανο μεταξύ των υπηρεσιών του ΥΠΕΞ και των άλλων Υπουργείων. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης τίθεται σε λειτουργία επί 24ώρου βάσεως, παρέχοντας την απαραίτητη οργανωτική υποστήριξη στις υπηρεσίες του Υπουργείου που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των καταστάσεων αυτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments