Ελλάδα

Ρεύμα: Στις αρχές 2024 ο «Τειρεσίας» των προμηθευτών – Φέσια 1 δισ. ευρώ από τον «ενεργειακό τουρισμό»

Ρεύμα: Στις αρχές 2024 ο «Τειρεσίας» των προμηθευτών – Φέσια 1 δισ. ευρώ από τον «ενεργειακό τουρισμό»

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

«Ωριμάζει» το σχέδιο του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) για τη δημιουργία ενός «ενεργειακού Τειρεσία», ο οποίος θα λειτουργήσει ως αντίδοτο στις μετακινήσεις στρατηγικών κακοπληρωτών σε νέο πάροχο, ώστε να συνεχίσουν να ηλεκτροδοτούνται παρά τους λογαριασμούς που έχουν αφήσει ανεξόφλητους στον προηγούμενο προμηθευτή τους

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, οι εταιρείες μέλη του Συνδέσμου μελετούν αυτή την περίοδο τη βέλτιστη δυνατή «φόρμουλα» που θα πρέπει να έχει η υπηρεσία, ώστε στη συνέχεια να δρομολογήσουν την υλοποίησή της. Για την ανάπτυξη ωστόσο της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκτιμάται ότι θα χρειαστεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, με συνέπεια η έναρξη λειτουργίας της να τοποθετείται προς τις αρχές του επόμενου έτους.

Η λογική του «ενεργειακού Τειρεσία» θα είναι παρόμοια με το αντίστοιχο εργαλείο που έχουν αναπτύξει οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ώστε σε αυτό το συγκεντρώνονται στοιχεία των προμηθευτών σχετικά με πελάτες τους με ανεξόφλητες οφειλές, καθώς και το ύψος των χρεών τους. Με βάση αυτά τα δεδομένα, κάθε πάροχος θα μπορεί να ελέγχει αν κάποιος υποψήφιος νέος πελάτης του θέλει να αλλάξει προμηθευτή απλώς για να μην εξοφλήσει τον υφιστάμενο πάροχό του, λαμβάνοντας σε μία τέτοια περίπτωση τα κατάλληλα αντίμετρα.

Ένα τέτοιο αντίμετρο θα μπορούσε να είναι η αναπροσαρμογή προς τα πάνω της εγγύησης που θα κληθεί να καταβάλει ένας τέτοιος υποψήφιος πελάτης. Επίσης, μία εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα να εντάξει στο πελατολόγιό της έναν καταναλωτή με ληξιπρόθεσμα χρέη, υπό την προϋπόθεση της εξόφλησης των λογαριασμών του μέσω πάγιας εντολής.

Αύξηση των χρεών από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές Αν και για τη δημιουργία του «Τειρεσία» έχουν δώσει το «πράσινο φως» όλα τα μέλη του ΕΣΠΕΝ (στα οποία περιλαμβάνονται όλοι οι εγχώριοι προμηθευτές εκτός της ΔΕΗ), η συμμετοχή στην πρωτοβουλία θα γίνει σε εθελοντική βάση. Πάντως, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι σταδιακά θα δώσουν το «παρών» όλες οι εταιρείες της εγχώριας λιανικής, με δεδομένο ότι θα αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την ανάσχεση του «ενεργειακού τουρισμού», δηλαδή τη μετακίνηση από πάροχο σε πάροχο, με μοναδικό σκοπό τη μη εξόφληση των λογαριασμών.

Υπενθυμίζεται ότι πρακτικά από το 2020 (όταν με απόφαση του ΣτΕ κατέπεσε η ρύθμιση που ίσχυε έως τότε για την αλλαγή προμηθευτή από καταναλωτές με ανεξόφλητες οφειλές) στον Κώδικα Προμήθειας δεν υπάρχει πρακτικά κανένας περιορισμός στις αλλαγές εταιρείας, είτε κάποιος καταναλωτής έχει χρέη, είτε όχι, στον πάροχο που «εγκαταλείπει». Έτσι, πρακτικά η μόνη δυνατότητα που έχουν οι εταιρείες είναι να στραφούν νομικά εναντίον των οφειλετών. Μία διαδικασία, ωστόσο, που είναι τόσο χρονοβόρα όσο και κοστοβόρα.

Μάλιστα, όπως έχει γράψει το Insider.gr, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με το νέο μοντέλο λιανικής, που τέθηκε σε εφαρμογή τον Αύγουστο, και το οποίο καταργεί κάθε είδους οικονομικό «πέναλτι», στην περίπτωση που κάποιος καταναλωτής ήθελε να αλλάξει πάροχο, πριν εκπνεύσει το συμβόλαιό του. Έτσι, πλέον δημιουργήθηκε το έδαφος για ακόμη μεγαλύτερη όξυνση του «ενεργειακού τουρισμού».

Μιλώντας στο Insider.gr, στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι, στο σύνολο των παρόχων, οι οφειλές από «ενεργειακούς τουρίστες» ξεπερνούν πλέον το 1 δισ. ευρώ. Όπως συμπληρώνουν, το νέο μοντέλο λιανικής δημιούργησε ένα «κύμα» μετακινήσεων περίπου 400.000 καταναλωτών από προμηθευτή σε προμηθευτή, από τους οποίους μία σημαντική μερίδα αποτελούν στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ανάγκη επικαιροποίησης του Κώδικα Προμήθειας Η αλήθεια είναι ότι, ακόμη κι αν οι «ενεργειακοί τουρίστες» καταλαμβάνουν μεγάλο ποσοστό σε αυτούς τους 400.000 καταναλωτές, ο αριθμός τους είναι σχετικά μικρός σε σχέση με τα 7,5 εκατ. νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται στη χαμηλή τάση. Ωστόσο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, κατά κανόνα η πρακτική που ακολουθούν οι «μπαταχτσήδες» είναι να αλλάζουν αρκετούς παρόχους, πριν καταλήξουν τελικά στην Καθολική Υπηρεσία. Επομένως, ακόμη κι ένα μικρό χρέος να αφήνουν σε κάθε εταιρεία, δημιουργείται μεγάλο οφειλή για το σύνολο της αγοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα στελέχη της αγοράς επισημαίνουν πως η δρομολόγηση του «ενεργειακού Τειρεσία» δεν εξαλείφει την ανάγκη να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε στον Κώδικα Προμήθειας, με την απόφαση του ΣτΕ το 2020. Πόσω περισσότερο όταν πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να παρατείνει το υφιστάμενο καθεστώς (με τις πλήρως ελεύθερες αλλαγές παρόχου) έως το τέλος του έτους.

Το σύνολο των προμηθευτών υποστηρίζει πως το πιο αποδοτικό «αντίμετρο» είναι να έχει τη δυνατότητα κάθε πάροχος να «κόβει το ρεύμα» ενός πρώην πελάτη του, στην περίπτωση που εκπνεύσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα στο οποίο ο καταναλωτής δεν έχει προχωρήσει σε καμία κίνηση για τα χρέη του. Σχετική εισήγηση έχει αποστείλει ο ΕΣΠΕΝ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήδη από το τέλος του προηγούμενου έτους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments