Global News

Associated Press: Η Δύση επιπλήττει τον κυνισμό του Λαβρόφ

Associated Press: Η Δύση επιπλήττει τον κυνισμό του Λαβρόφ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε τη συνεργασία μεταξύ των 193 εθνών μελών του ΟΗΕ «καρδιά που χτυπά» και «κατευθυντήριο όραμα» του οργανισμού και προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η παγκόσμια συνεργασία βρίσκεται κάτω από τη μεγαλύτερη νπίεση από τη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών το 1945

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και εκπρόσωποι των δυτικών χωρών επέπληξαν τον κορυφαίο διπλωμάτη της Ρωσίας καθώς προήδρευε σε συνεδρίαση του ΟΗΕ τη Δευτέρα, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι παραβιάζει τον Χάρτη του ΟΗΕ επιτιθέμενη στην Ουκρανία και κατέχοντας μέρος του εδάφους της. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας απάντησε υπερασπιζόμενος τη στρατιωτική δράση της χώρας του και κατηγορώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι υπονομεύουν την παγκόσμια διπλωματία, το ίδρυμα των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο δημιουργήθηκε για να αποτρέψει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε τη συνεργασία μεταξύ των 193 εθνών μελών του ΟΗΕ «καρδιά που χτυπά» και «κατευθυντήριο όραμα» του οργανισμού και προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η παγκόσμια συνεργασία βρίσκεται κάτω από τη μεγαλύτερη νπίεση από τη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών το 1945. στάχτες του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Οι εντάσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων είναι σε «ιστορικό υψηλό» και το ίδιο και οι κίνδυνοι σύγκρουσης «μέσω κακής περιπέτειας ή λανθασμένου υπολογισμού», είπε, αναφέροντας πρώτα και κύρια τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και των συμμάχων τους επισήμαναν τη βασική αρχή του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που απαιτεί από όλες τις χώρες να υποστηρίξουν την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία κάθε έθνους – την οποία η Ρωσία παραβίασε εισβάλλοντας στο μικρότερο γείτονας στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και προσάρτηση παράνομα πολλών περιοχών.

Η Ρωσία συγκάλεσε την υπουργική συνάντηση για να καταστήσει την «πολυμερή» – όταν οι χώρες συνεργάζονται – πιο αποτελεσματική μέσω της υπεράσπισης του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτηρίζοντάς την ως το αποκορύφωμα της μηνιαίας προεδρίας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ήταν η πιο επίμαχη προεδρία στη μνήμη μακροχρόνιων διπλωματών και αξιωματούχων του ΟΗΕ, και η συνάντηση της Δευτέρας πρόσθεσε τον ανταγωνισμό. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ χαρακτήρισε τη Ρωσία «υποκριτική διοργανώτρια» της συνάντησης της οποίας ο «παράνομος, απρόκλητος και περιττός» πόλεμος στην Ουκρανία «χτύπησε την καρδιά του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και όλα όσα αγαπάμε». Η πρέσβειρα της Μεγάλης Βρετανίας στον ΟΗΕ Μπάρμπαρα Γούντγουορντ είπε ότι ο κόσμος έχει δει «τι σημαίνει η ιδέα της Ρωσίας για πολυμέρεια για τον κόσμο» — η καταπάτηση του Χάρτη του ΟΗΕ και ένας πόλεμος που έχει φέρει αφάνταστα δεινά στην Ουκρανία και ήταν «μια ανεξέλεγκτη καταστροφή και για τη Ρωσία».

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισε «κυνική» την προσπάθεια της Ρωσίας να εμφανιστεί ως υπερασπιστής του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της πολυμέρειας, λέγοντας ότι «περιφρονεί» όχι μόνο τον Χάρτη του ΟΗΕ αλλά και τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που απαιτούν την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων. Όμως ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υπερασπίστηκε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», επαναλαμβάνοντας κατηγορίες ότι η Ουκρανία προώθησε «ναζιστικές πρακτικές» και απαγόρευε τη ρωσική γλώσσα και τον πολιτισμό και το ΝΑΤΟ σχεδίαζε να επεκταθεί στην Ουκρανία. Τόνισε, ωστόσο, ότι «δεν είναι όλα για την Ουκρανία», αλλά για τα σχέδια της Δύσης για την μόχλευση της ουκρανικής κυβέρνησης με την ελπίδα να αποδυναμώσει τη Ρωσία.

«Δεν μπορούμε να εξετάσουμε το ουκρανικό ζήτημα ξεχωριστά από το γεωπολιτικό πλαίσιο», είπε ο Λαβρόφ. «Πρόκειται για το πώς θα συνεχίσουν να διαμορφώνονται οι διεθνείς σχέσεις μέσω της καθιέρωσης μιας υγιούς συναίνεσης στη βάση της ισορροπίας συμφερόντων ή μέσω της επιθετικής και ασταθούς προώθησης της ηγεμονίας της Ουάσιγκτον». Ο Λαβρόφ επέκρινε έντονα τις δραστηριότητες των μελών του ΝΑΤΟ στον Δυτικό Ειρηνικό, συγκεκριμένα τη συμμαχία μεταξύ Αυστραλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ, καθώς και την ενίσχυση των δεσμών των ΗΠΑ με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και ορισμένες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι η πολυμέρεια είναι βασικό μέρος του Χάρτη του ΟΗΕ και κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ότι «καταστρέφουν την παγκοσμιοποίηση» παρά τα οφέλη της.

Ο Λαβρόφ είπε ότι η Δύση προωθεί μια «τάξη βασισμένη σε κανόνες», όπου κανείς δεν έχει δει τους κανόνες και η οποία εμποδίζει την πρόσβαση σε σύγχρονες τεχνολογίες και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για να τιμωρήσει τις χώρες με τις οποίες διαφωνεί. Η Δύση έχει επιβάλει σειρά οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία. «Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Κανείς δεν επέτρεψε στη δυτική μειονότητα να μιλήσει εξ ονόματος όλης της ανθρωπότητας», είπε. Ο Thomas-Greenfield, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, είπε στο Συμβούλιο ότι οι ενέργειες της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του 14μηνου πολέμου δείχνουν ότι η εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. «Αυτό δεν αφορά μόνο την Ουκρανία ή την Ευρώπη», είπε. «Αφορά όλους μας. Γιατί σήμερα είναι η Ουκρανία, αλλά αύριο θα μπορούσε να είναι μια άλλη χώρα, ένα άλλο μικρό έθνος που δέχεται εισβολή από τον μεγαλύτερο γείτονά του».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments