Πολιτική

Η απλή αναλογική και οι δύο διαφορετικές «γραμμές» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η απλή αναλογική και οι δύο διαφορετικές «γραμμές» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: ΓτΠ

Την ανάγκη να αποτραπεί πλήρως το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης των ηττημένων υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Την ανάγκη να αποτραπεί πλήρως το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης των ηττημένων υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην περιοδεία που πραγματοποιεί στην ελληνική περιφέρεια. Για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, η «τερατογένεση» αυτή απορρέει από την ίδια την απλή αναλογική που ισχύει σήμερα και είναι ολότελα ξένη προς την προοπτική της πολιτικής σταθερότητας που έχουν ανάγκη η χώρα και οι πολίτες.

Σε αντίθετη κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του, κ. Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζουν να επικροτούν την απλή αναλογική και να αναδεικνύουν τις αρετές και τα προτερήματά της έναντι των υπολοίπων εκλογικών συστημάτων.

Ιδιαίτερα, περιοδεύοντας στην Λιβαδειά, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η εφαρμογή της απλής αναλογικής έχει ως συνέπεια να κυκλοφορούν εφιαλτικά μετεκλογικά σενάρια, όπως είναι η κυβέρνηση των ηττημένων, με την κοινή συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25.

Στον απόηχο του προγράμματος «Δήμητρα» και των αρνητικών συνδηλώσεών του, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η απλή αναλογική εγκυμονεί έναν μεγάλο κίνδυνο, για τον οποίο μιλώ γιατί πράγματι πιστεύω ότι στο χέρι μας είναι να τον αποτρέψουμε πλήρως. Ποιος είναι ο κίνδυνος; Αυτή η κυβέρνηση των ηττημένων. Μαθηματικά είναι μια πιθανότητα. Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Βαρουφάκης Υπουργός Οικονομικών, «Δήμητρες» -πώς το λένε;- διάφορα άλλα ωραία πράγματα. Σκεφτείτε τώρα αντί για ευρώ να πληρώνεστε με «Δήμητρες», με κλειστές τράπεζες. Ε, όχι, δεν τα θέλουμε αυτά. Τα ζήσαμε το 2015. Φτάνει πια. Πήγαν να καταστρέψουν τη χώρα μία φορά, μην τους αφήσουμε να το ξανακάνουν. Τόση πρόοδο κάναμε».

«Αλλά επειδή αυτό το μαθηματικό ενδεχόμενο υπάρχει, ένας τρόπος υπάρχει για να μη γίνει ποτέ πράξη. Ισχυρή Νέα Δημοκρατία στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Με καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας, όλα αυτά τα σενάρια πάνε περίπατο», επισήμανε στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παραμένει, έτσι, στην ίδια «γραμμή» της συνέχισης της πολιτικής και εθνικής σταθερότητας, που τόνισε μετά την πρόσφατη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προκήρυξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, λέγοντας ότι «σε τέσσερα χρόνια, παρά τις δυσκολίες, έγιναν πολλά. Όμως, μένουν να γίνουν πολλά περισσότερα».

Ο πρωθυπουργός είχε συμπληρώσει, δηλώνοντας: «Μπορεί τα δύσκολα να φαίνονται πίσω μας, όμως σας διαβεβαιώνω: οι δυσκολίες δεν θα λείψουν. Συνεπώς, η πολιτική σταθερότητα γίνεται εθνική αναγκαιότητα και η τροχιά της προόδου μόνος δρόμος για την πατρίδα. Άρα και καθοριστικό κριτήριο για την ψήφο μας αύριο».

Σε  αντίθετη ρότα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την αναφορά του στην απλή αναλογική, από την Κω, στην οποία περιόδευσε.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αλ. Τσίπρας εγκάλεσε τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς τον άκουσα «να λέει ότι η απλή αναλογική είναι παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν βλάπτει λέει τη Νέα Δημοκρατία, αλλά την ίδια τη Δημοκρατία» δήλωσε ο κ. Τσίπρας. «Και αναρωτιέμαι πόσο φόβο αποπνέει αυτή η άποψη; Φόβο μπροστά στον κυρίαρχο λαό» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Και πρόσθεσε: «γιατί τι άλλο σημαίνει, όταν ένας πολιτικός αρχηγός που υποτίθεται ότι χαίρει της εκτίμησης του λαού, να καταγγέλλει το πιο απλό και τίμιο εκλογικό σύστημα, που διασφαλίζει την αυθεντική αποτύπωση των πολιτικών συσχετισμών;». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ωστόσο, «η αλήθεια είναι απλή. Έτσι βολεύονταν να κυβερνάνε για δεκαετίες».

Αίσθηση προκάλεσε η σημερινή παρέμβαση του ευρωβουλευτή του Σύριζα Στέλιου Κούλογλου.

Ο γνωστός ευρωβουλευτής εκτιμά ότι «στην απλή αναλογική δεν υπάρχει κυβέρνηση ηττημένων».  Στην απλή αναλογική πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες” περιέγραψε ο κ. Κούλογλου και συμπλήρωσε πως “ο Τσίπρας έχει δίκαιο. Ο Τσίπρας βλέποντας ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν, αυτό που λέει με την κυβέρνηση ηττημένων είναι ότι προσπαθεί να αποτρέψει τη χαλαρή ψήφο” σημείωσε ο Ευρωβουλευτής. “Αυτή τη στιγμή κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να υπάρξει κυβέρνηση με προοδευτική συνεργασία”, συμπλήρωσε.

Ειδικότερα, ως προς το ενδεχόμενο «κυβέρνησης ηττημένων», ο κ. Κούλογλου εκτιμά ότι σε αυτήν δεν θα είχαν θέση ο Γιάνης Βαρουφάκης και το Μέρα25. Η απλή αναλογική ευνοεί τις μετεκλογικές συνεργασίες, αλλά μια συνεργασία με τον πρώην υπουργό Οικονομικών του Σύριζα θεωρείται ότι “φυσικά προκαλεί πρόβλημα”, καθώς “ο κ. Μητσοτάκης κινδυνολογεί πάνω στο ότι θα κλείσουν οι τράπεζες κτλ. Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο φυσικά, αλλά αν ο κ. Βαρουφάκης δεν υπήρχε, ο Μητσοτάκης θα έπρεπε να τον είχε ανακαλύψει”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments