Global News

Independent: Το πρώτο μωρό με DNA από τρία άτομα

Independent: Το πρώτο μωρό με DNA από τρία άτομα

Πηγή Φωτογραφίας: New Scientist

Ένα μωρό γεννήθηκε χρησιμοποιώντας DNA τριών ανθρώπων για πρώτη φορά, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως επιβεβαίωσε η ρυθμιστική αρχή γονιμότητας.

Πιο ειδικά, το μεγαλύτερο μέρος του DNA τους προέρχεται από τους δύο γονείς τους και περίπου το 0,1% από μια τρίτη, δότρια γυναίκα. Η πρωτοποριακή τεχνική είναι μια προσπάθεια πρόληψης της γέννησης παιδιών με καταστροφικές μιτοχονδριακές ασθένειες. Μέχρι και πέντε τέτοια μωρά έχουν γεννηθεί, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Οι ασθένειες των μιτοχονδρίων είναι ανίατες και μπορεί να αποβούν θανατηφόρες εντός ημερών ή και ωρών από τη γέννηση. Ορισμένες οικογένειες έχουν χάσει πολλά παιδιά και αυτή η τεχνική θεωρείται ως η μόνη επιλογή για να αποκτήσουν ένα δικό τους υγιές παιδί.

Τα μιτοχόνδρια είναι τα μικροσκοπικά διαμερίσματα μέσα σχεδόν σε κάθε κύτταρο του σώματος που μετατρέπουν την τροφή σε χρησιμοποιήσιμη ενέργεια.

Τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια δεν τροφοδοτούν το σώμα και οδηγούν σε εγκεφαλική βλάβη, μυϊκή απώλεια, καρδιακή ανεπάρκεια και τύφλωση. Μεταβιβάζονται μόνο από τη μητέρα. Έτσι, η θεραπεία δωρεάς μιτοχονδρίων είναι μια τροποποιημένη μορφή εξωσωματικής γονιμοποίησης που χρησιμοποιεί μιτοχόνδρια από ένα υγιές ωάριο δότη. Ωστόσο, τα μιτοχόνδρια έχουν τη δική τους γενετική πληροφορία ή DNA που σημαίνει ότι τεχνικά τα παιδιά που προκύπτουν κληρονομούν DNA από τους γονείς τους και ένα ίχνος από τον δότη επίσης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments