Διεθνή

O Σολτς προωθεί μια ισχυρή Ευρώπη

O Σολτς προωθεί μια ισχυρή Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Μια ενωμένη ΕΕ θα αποκρούσει τη Ρωσία και θα κρατήσει υπό έλεγχο την Κίνα, δήλωσε ο Καγκελάριος την Ημέρα της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως μεταδίδει η DW Γερμανίας.

Μια ενωμένη ΕΕ θα αποκρούσει τη Ρωσία και θα κρατήσει υπό έλεγχο την Κίνα, δήλωσε ο Καγκελάριος την Ημέρα της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως μεταδίδει η DW Γερμανίας.

Ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιθεωρούσε την στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς μιλούσε στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Το ξεκάθαρο μήνυμά του: «Ας μην τρομοκρατηθούμε από μια τέτοια επίδειξη ισχύος! Ας παραμείνουμε σταθεροί στην υποστήριξή μας στην Ουκρανία – αρκεί να είναι απαραίτητο! Άλλωστε, κανείς από εμάς δεν θέλει να επιστρέψει στην εποχή που επικρατούσε ο νόμος του ισχυροτέρου στην Ευρώπη». Ο Γερμανός Καγκελάριος εκπροσωπεί το μεγαλύτερο κράτος μέλος της ΕΕ και δεν ήταν τυχαίο που επέλεξε την άκρως συμβολική Ημέρα της Ευρώπης για εμφάνιση, που μνημονεύει την προέλευση της ΕΕ. Ο Σολτς είπε ότι μια ανοιχτή, ενωμένη Ευρώπη ήταν η καλύτερη ασφάλιση ενάντια στις δυνάμεις του παρελθόντος, ενάντια στους ρεβιζιονιστές που ονειρεύονταν την εθνική δόξα και διψούσαν για αυτοκρατορική εξουσία. Οι περισσότεροι βουλευτές τον χειροκρότησαν που καταδίκασε τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος επανέλαβε τη δέσμευσή του για τη διεύρυνση της Ε.Ε., η οποία πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα.  «Είναι πραγματικά ντροπιαστικό που υποσχεθήκαμε την ένταξη στις βαλκανικές χώρες πριν από 20 χρόνια και δεν έχουμε προχωρήσει ακόμα». Τα έξι κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, η Ουκρανία, η Μολδαβία και, στο μέλλον, η Γεωργία, ανήκουν στην Ένωση. “Και δεν πρόκειται για αλτρουισμό. Είναι για την αξιοπιστία και την οικονομική μας αίσθηση. Και είναι για τη μόνιμη διασφάλιση της ειρήνης στην Ευρώπη μετά το σημείο καμπής που σημαίνει ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας». Την Τουρκία, που τα τελευταία χρόνια από τον Πρόεδρο Ερντογάν κυβερνήθηκε όλο και πιο αυταρχικά, δεν την ανέφερε πλέον ο Σολτς. Η Άγκυρα διαπραγματεύεται επίσημα την ένταξη με την ΕΕ από το 2005, χωρίς καμία σημαντική πρόοδο μέχρι στιγμής.

Ο Καγκελάριος θέλει επίσης να ενισχύσει την Ευρώπη γεωπολιτικά: «Είναι περισσότερο από λογικό ότι τώρα συνάπτουμε γρήγορα νέες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου – με το Μεξικό, με την Ινδία, την Ινδονησία, την Αυστραλία, την Κένυα και στο μέλλον με πολλές άλλες χώρες», είπε ο Σολτς.  Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία των αλυσίδων εφοδιασμού και την απόδραση από την Κίνα να γίνουν πιο ανεξάρτητοι. Πρόκειται για «δίκαιες συμφωνίες που προάγουν και δεν εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη των εταίρων μας».

Στην πρώτη του εμφάνιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης επανέλαβε τους στόχους για την πολιτική της ΕΕ που είχε ήδη περιγράψει σε μια κεντρική ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα τον Αύγουστο του 2022. Ο Όλαφ Σολτςδιατύπωσε τρεις κατευθυντήριες αρχές: “1. Το μέλλον της Ευρώπης είναι στα χέρια μας. 2. Όσο πιο ενωμένη κάνουμε την Ευρώπη, τόσο πιο εύκολο είναι να εξασφαλίσουμε ένα καλό μέλλον για εμάς. 3. Όχι λιγότερο, αλλά περισσότερο άνοιγμα, περισσότερη συνεργασία η σειρά της ημέρας η ώρα μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments