Διεθνή

Η Ε.Ε. συζητεί την διάθεση 1 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Η Ε.Ε. συζητεί την διάθεση 1 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Olivier Hoslet, Pool Photo via AP

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν παράσχει 220.000 βλήματα πυροβολικού και 1.300 πυραύλους στην Ουκρανία  από τον Μάρτιο», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν παράσχει 220.000 βλήματα πυροβολικού και 1.300 πυραύλους στην Ουκρανία  από τον Μάρτιο», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς τα κράτη μέλη συζητούν να αυξήσουν τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της Ευρώπης κατά άλλα 3,5 δισ. ευρώ.

Μετά από μια συνάντηση των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες, ο Μπορέλ είπε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών» είχε δηλώσει ότι ήταν υπέρ της αύξησης του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Διευκόλυννου Ειρήνης, εκ του οποίου 1 δισ. ευρώ θα προοριζόταν για την Ουκρανία. Το ταμείο χρησιμοποιείται για την αποζημίωση των κρατών μελών της ΕΕ που παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Ο αγώνας για το Μπαχμούτ, την πόλη που καταστράφηκε από τις μακροχρόνιες μάχες του πολέμου, έχει φέρει επιτακτικά στην επιφάνεια τις ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη πυρομαχικών.

Πηγές ανέφεραν ότι σε ορισμένα σημεία τον περασμένο χρόνο, η Ρωσία εκτόξευε 20.000 βλήματα την ημέρα, ενώ η ουκρανική ζήτηση για πυροβολικό είχε εκτιναχθεί στα ύψη εν όψει των προκλήσεων εφοδιασμού στη Δύση.

«Στόχος μας είναι να παρέχουμε 1 εκατομμύριο βλήματα μέσα στους επόμενους 12 μήνες», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους, αποκαλύπτοντας επίσης ότι η ΕΕ είχε τώρα εκπαιδεύσει 20.000 Ουκρανούς στρατιώτες και ήταν σε καλό δρόμο να εκπαιδεύσει 30.000 στρατιώτες μέχρι το τέλος του έτους.

Ως μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής, ζητείται από τα κράτη μέλη να επανεκκινήσουν τις παλιές αμυντικές γραμμές συναρμολόγησης ή να ενισχύσουν την ικανότητα των υφιστάμενων αμυντικών εργολάβων να δημιουργήσουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Μέχρι στιγμής, 24 χώρες της ΕΕ και τη Νορβηγία, η οποία δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ αλλά συνδέεται με την ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, έχουν συμφωνήσει.

Σε ένα τρίτο κομμάτι, η ΕΕ θα εγκρίνει την κοινή προμήθεια πυρομαχικών από κράτη μέλη της ΕΕ από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. 1 δισ. ευρώ συμφωνήθηκε για τον σκοπό αυτό νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή [να αναπτύξουμε] μια βιομηχανική βάση για την άμυνα που είναι πολύ διαφορετική από αυτή που έχουμε αυτή τη στιγμή», είπε ο Μπορέλ. «Αυτός ο πόλεμος δυστυχώς ήταν κάπως σαν εργαστήριο, ένα πεδίο δοκιμών για τις δυνατότητές μας».

Επίσης, οι υπουργοί Άμυνας συζήτησαν στις Βρυξέλλες την ανάγκη δημιουργίας μιας ειδικής ομάδας ταχείας εκκένωσης με στρατιωτικό σχεδιασμό για να αποτραπεί η επανάληψη του χάους γύρω από τις μαζικές εκκενώσεις από το Αφγανιστάν και το Σουδάν.

Ξεχωριστά, η Πολωνία έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους, ούτως ώστε να πετούν με μαχητικά αεροσκάφη F-16. «Είμαστε έτοιμοι. Η πολωνική πλευρά είναι έτοιμη να εκπαιδεύσει πιλότους σε αεροσκάφη F-16. Τέτοια εκπαίδευση δεν έχει ακόμη ξεκινήσει», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας ,Μάριους Μπλάτζακ, μετά από συνομιλίες με τους ομολόγους του της Ε. Ε. στις Βρυξέλλες.

Ο Μπορέλ είπε ότι η εκπαίδευση πιλότων για τα αεροσκάφη F-16 είχε ήδη ξεκινήσει σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments