Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Εύσημα Κομισιόν για ταχεία υλοποίηση – Μεγάλη πρόκληση η εφαρμογή των έργων από την ελληνικ

Ταμείο Ανάκαμψης: Εύσημα Κομισιόν για ταχεία υλοποίηση – Μεγάλη πρόκληση η εφαρμογή των έργων από την ελληνικ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Εύσημα της Κομισιόν αποσπά η Ελλάδα

Εύσημα της Κομισιόν αποσπά η Ελλάδα για την μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και για τη ορθή αξιοποίηση των σχετικών πόρων, τα οποία, όπως αναφέρεται, αναδεικνύονται σε «κλειδί» για την ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακό επίπεδο. Ωστόσο, στην αποτίμηση που έκανε η Επιτροπή γίνονται σαφείς οι νέες προκλήσεις στην υλοποίηση του Σχεδίου που σχετίζονται με την απόδοση των τοπικών και περιφερειακών διοικήσεων, αλλά και των φορέων υλοποίησης οι οποίοι καλούνται να μην «χαλαρώσουν» τις -υψηλές έως τώρα- ταχύτητες που έχουν αναπτυχθεί..

«Η εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει καλά», αναφέρεται στα πλαίσια των ανακοινώσεων για το Εαρινό Πακέτο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, τονίζοντας ωστόσο πως στο μέλλον, θα είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ίδια δυναμική.

Η εξειδικευμένη για την Ελλάδα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παράλληλα αναγνωρίζει πως η χώρα έχει κάνει μια σταθερή αρχή στην εφαρμογή του σχεδίου Ελλάδα 2.0, δημιουργώντας ένα σύστημα διαχείρισης και ελέγχου για την παρακολούθηση και τον συντονισμό της έγκαιρης ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων.

Επισημαίνει πως η Ελλάδα για το 2022 συμμορφώθηκε με τις συστάσεις της ΕΕ, στηρίζοντας την ανάκαμψη με επενδύσεις χρηματοδοτούμενες από το Ταμείο. Αναφέρει πως οι δαπάνες που χρηματοδοτήθηκαν από επιχορηγήσεις του μηχανισμού και άλλα κονδύλια της ΕΕ ανήλθαν στο 2,1% του ΑΕΠ το 2022 από 2,6% του ΑΕΠ το 2021 με την μείωση των σχετικών δαπανών να οφείλεται στη σταδιακή κατάργηση της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, ενώ οι επενδυτικές δαπάνες στη νέα προγραμματική περίοδο δεν έχουν ακόμη «πατήσει γκάζι». Παράλληλα η Ελλάδα συμμορφώθηκε με την σύσταση για διατήρηση των εθνικά χρηματοδοτούμενων επενδύσεων, που ανήλθαν σε ποσοστό 0,6%.

Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ωστόσο, πως στο μέλλον θα είναι σημαντικό να διατηρηθούν και να ενισχυθούν αυτές οι προσπάθειες, λαμβάνοντας υπόψη τον σημαντικό αριθμό μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που σχεδιάζονται να υλοποιηθούν. Προειδοποιεί, πως η ολοκλήρωση ορισμένων εξ αυτών θα απαιτήσει έγκαιρη πρόοδο με διάφορα προπαρασκευαστικά βήματα, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών των δημοσίων συμβάσεων.

Η Κομισιόν υπογραμμίζει σχετικά, πως η συνέχιση της εφαρμογής του σχεδίου εξαρτάται από τη διοικητική και εκτελεστική ικανότητα των εκτελεστικών φορέων στους οποίους έχουν ανατεθεί τα σχετικά καθήκοντα και εμπλέκονται στις αναπτυξιακές διαδικασίες, δηλαδή από το κατά πόσο θα ανταποκριθούν τα «γρανάζια» της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments