Διεθνή

Τουρκία: H λίστα με το νέο υπουργικό συμβούλιο – Εκτός ΥΠΕΞ ο Τσαβούσογλου

Τουρκία: H λίστα με το νέο υπουργικό συμβούλιο – Εκτός ΥΠΕΞ ο Τσαβούσογλου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ποιος αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών

Σε λίγα 24ωρα ο Ερντογάν, μετά τους πανηγυρισμούς για την νίκη του, αναμένεται να ανακοινώσει την νέα κυβέρνηση της Τουρκίας. Ήδη έχει συμπληρωθεί η λίστα του νέου υπουργικού Συμβουλίου, με κάποια από τα πιο προβεβλημένα στελέχη του να… απουσιάζουν.

Για την Ελλάδα σημασία έχει ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας. Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η νευραλγική εκείνη θέση που θα αλλάξει είναι του υπουργού Εξωτερικών, ενώ ίδιο παραμένει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Άμυνας. Απασχολεί, δε, το όνομα που θα ανακοινωθεί για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, σε μια εποχή που η τουρκική λίρα καταποντίζεται και ο πληθωρισμός έχει «σκαρφαλώσει» σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Την Παρασκευή 2 Ιουνίου, ειδικότερα, θα ανακοινωθεί το νέο υπουργικό συμβούλιο του Ερντογάν, μετά τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σήμερα, συνεδρίασε για πρώτη φορά το κυβερνών κόμμα AKP, μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές, και λίγες ώρες αργότερα κυκλοφόρησε το Fox Haber τη λίστα με τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότο δόθηκε στα μέλη του AKP.

Στην περίπτωση που ισχύουν τα ονόματα της λίστας, στο υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας θα παραμείνει ο Χουλουσί Ακάρ, αλλά θα αλλάξει το πρόσωπο στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς φαίνεται να διαδέχεται τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο Χακάν Φιντάν.

Όσο για τη θέση του «τσάρου» της τουρκικής οικονομίας, που καταποντίζεται, σενάρια λένε ότι ίσως επανέλθει στο πόστο αυτό ο Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος αποχώρησε από τη θέση το 2015.

Ο Μεχμέτ Σιμσέκ ήδη είχε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ερντογάν αλλά δεν έγιναν ανακοινώσεις.

Τα τουρκικά ΜΜΕ λένε ότι η παρουσία του Μεχμέτ Σιμσέκ ως επικεφαλής της οικονομίας της Τουρκίας θα βοηθήσει στην ανάκαμψη, αλλά θα συμβάλει στην εκτόνωση της ασφυκτικής πίεσης που υφίσταται η τουρκική λίρα από την επόμενη κιόλας μέρα της νίκης του Ερντογάν στις εκλογές της Τουρκίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments