Policy Briefs

Ε.Ε.: Ενθαρρύνει τη νεανική πολιτική συμμετοχή

Ε.Ε.: Ενθαρρύνει τη νεανική πολιτική συμμετοχή

Πηγή Φωτογραφίας: dianeosis.org

Με τη νέα της πρωτοβουλία που στοχεύει νέους από τρίτες χώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τις προσπάθειές της για την προώθηση της συμμετοχής των πολιτών και της πολιτικής συμμετοχής στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για τη Νεολαία.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την «ενίσχυση της φωνής και της ηγεσίας» των νέων στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την εξωτερική δράση της Ένωσης για την περίοδο 2022-2027.

Τη Δευτέρα (28 Νοεμβρίου), το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με τη νέα πρόταση και κάλεσε την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και τα κράτη μέλη να «προωθήσουν την πλήρη συμμετοχή και ουσιαστική συμμετοχή των νέων στα διεθνή φόρουμ . καθώς και σε πολυμερές, περιφερειακό, εθνικό και τοπικό επίπεδο» .

Υποεκπροσώπηση των νέων

Αν και οι νέοι αντιπροσωπεύουν το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού, η συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων παραμένει σχετικά χαμηλή.

Πράγματι, σήμερα, μόνο το 1,6% των βουλευτών στον κόσμο είναι μεταξύ 20 και 30 ετών και λιγότερο από το 12% είναι μεταξύ 30 και 40 ετών, εκτιμά η Κομισιόν.

«Πρέπει να δώσουμε νέο νόημα στη συνεργασία μας με τους νέους σε όλο τον κόσμο », δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία Dubravka Šuica κατά την παρουσίαση του σχεδίου.

Το σχέδιο

Το σχέδιο, το οποίο αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Youth Sounding Board , μια οργάνωση 25 νέων από διάφορα μέρη του κόσμου, και είναι μια «ανταπόκριση στο αίτημα των παιδιών και οι νέοι να συμμετέχουν περισσότερο και να ενσωματώνονται καλύτερα », είπε ο Επίτροπος.

Σύμφωνα με αυτήν, το σχέδιο μπορεί επίσης να συμβάλει στην αντιμετώπιση του ζητήματος της τρέχουσας δημογραφικής μετάβασης και να βοηθήσει στην «  ενδυνάμωση των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο» .

Το σχέδιο της Επιτροπής περιλαμβάνει μια πρωτοβουλία 40 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη οργανώσεων υπό τη νεολαία για την ενίσχυση των εκλογικών και δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, παρέχει 10 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών υπό τη νεολαία σε χώρες εταίρους που επικεντρώνονται στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Περισσότερο από μια «ευσεβή ευχή»

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στις 17 Νοεμβρίου, οι ευρωβουλευτές ήταν υπέρ του σχεδίου, αλλά τόνισαν επίσης τις δυσκολίες εφαρμογής του σε τρίτες χώρες.

Η Sabine Verheyen, Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας (CULT) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι το σχέδιο θα εφαρμοστεί πράγματι επιτόπου.

«Θα ήθελα να στείλω ένα σαφές μήνυμα: αυτό το σχέδιο δεν πρέπει να είναι απλώς ευσεβής πόθος », είπε ο Verheyen.

Η Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, Jutta Urpilainen, αναγνώρισε ότι η εφαρμογή του σχεδίου δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Επιτροπή θα κάνει ό,τι μπορεί για να «γίνει πραγματικότητα επί τόπου» με τη βοήθεια του Youth Sounding Board  στις αντιπροσωπείες της ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments