Διεθνή

Η Βουλγαρία μηνύει την Gazprom

Η Βουλγαρία μηνύει την Gazprom

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο

Το Υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας προετοιμάζει αξίωση διαιτησίας κατά της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom για αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου τον Απρίλιο του 2022

Το Υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας προετοιμάζει αξίωση διαιτησίας κατά της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom για αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου τον Απρίλιο του 2022, αφού η Βουλγαρία αρνήθηκε να πληρώσει σε ρωσικά ρούβλια, με βάση όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της προσωρινής κυβέρνησης, Rossen Hristov.

Η Βουλγαρία και η Πολωνία ήταν τα πρώτα κράτη μέλη της ΕΕ που υπέστησαν περικοπές ρωσικού φυσικού αερίου αφού αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρωσικά ρούβλια, κατά παράβαση των συμβάσεων σε δολάρια.

Η προκήρυξη της διαδικασίας διαιτησίας έγινε λίγες ώρες πριν την αντικατάσταση της κυβέρνησης από μια νέα κυβέρνηση δεόντως εκλεγμένη και υποστηριζόμενη από φιλοευρωπαϊκά κόμματα.

Τους τελευταίους δέκα μήνες, η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Προέδρου Ρουμέν Ράντεφ επέδειξε δημόσια παθητικότητα στο ζήτημα της απαίτησης αποζημίωσης για την αναστολή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρή ζημιά στη βουλγαρική οικονομία και άνοδο του πληθωρισμού.

Η κυβέρνηση του Ράντεφ προσπάθησε πρώτα να διαπραγματευτεί την αποκατάσταση των προμηθειών.

Λόγω του φιλοδυτικού προφίλ της νέας κυβέρνησης, αναμένεται αυτή να είναι πολύ πιο ενεργή και να προσφύγει στο διαιτητικό δικαστήριο των οικονομικών αξιώσεων της Βουλγαρίας κατά της Gazprom.

Ο Χρίστοφ είπε ότι προσπάθησε να ανανεώσει την επαφή με την Gazprom και ζήτησε την αποκατάσταση των προμηθειών φυσικού αερίου, αλλά η ρωσική εταιρεία αρνήθηκε να δώσει σαφή απάντηση.

Η διοίκηση του Χρίστοφ ανέφερε ότι δεν είχε ληφθεί απόφαση για την κατάθεση διαιτητικής υπόθεσης κατά της Gazprom και ότι δεν είχαν ληφθεί μέτρα για την προετοιμασία της διαιτησίας.

Την Τετάρτη, ο Metodi Baikushev, δικηγόρος διεθνούς διαιτησίας, επέκρινε τη βουλγαρική κυβέρνηση για την παθητικότητα της έναντι της Gazprom και προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την περίπτωση μιας υβριδικής επιχείρησης για να αποσταθεροποιήσει τη νέα φιλοδυτική κυβέρνηση.

«Φοβάμαι ότι μία από τις επιθέσεις κατά της νέας κυβέρνησης θα προέλθει από την Gazprom Export, η οποία (πρώτα) θα υποβάλει καταγγελία κατά της Βουλγαρίας. Είναι προφανές ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει κανένα πρόβλημα να πραγματοποιήσει αυτή την υβριδική επιχείρηση, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι θα χάσει μια τέτοια δίκη », σχολίασε ο δικηγόρος της διαδικτυακής εκπομπής του Βούλγαρου δημοσιογράφου Veselin Dremdzhiev.

Η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτή τη δικαστική υπόθεση ως υβριδική επίθεση στη Βουλγαρία, καθώς θα μπορούσε να παρουσιαστεί από φιλορωσικές φωνές ως κίνδυνος από φιλοδυτικούς πολιτικούς που αρνήθηκαν να πληρώσουν τον Πούτιν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Παρόμοια ρητορική χρησιμοποιήθηκε αμέσως από φιλορώσους δημοσιογράφους, ειδικούς και πολιτικούς ηγέτες μετά την αναστολή των παραδόσεων, οι οποίοι παρουσίασαν τη Βουλγαρία ως πλήρως εξαρτημένη από την απόφαση του Κρεμλίνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments