Global News

DW: Γερμανία και Γαλλία ανταγωνίζονται για τον διάδοχο του Leopard

DW: Γερμανία και Γαλλία ανταγωνίζονται για τον διάδοχο του Leopard

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo / Martin Meissner

Με την κοινή ανάπτυξη ενός νέου κύριου άρματος μάχης, η Γερμανία και η Γαλλία ήθελαν να δώσουν το παράδειγμα για ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα. Όμως έξι χρόνια μετά την έναρξη, το έργο βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Πριν από λίγες μέρες, η Sabine Thillaye, Γαλλίδα βουλευτής, ξέσπασε στην Εθνοσυνέλευση. Αν η αντιπολίτευση διεκδικεί τώρα το τέλος της προνομιακής συνεργασίας με τη Γερμανία, σύμφωνα με το φανερά ενοχλημένο μέλος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τότε βάζουν φωτιά στο ευρωπαικό εγχείρημα.  Προηγουμένως, βουλευτές των μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης από αριστερά και δεξιά είχαν ζητήσει να σταματήσουν τα γαλλογερμανικά εξοπλιστικά έργα. Ο ενθουσιασμός στο Παρίσι είναι μεγάλος αυτή τη στιγμή, όπως και η δυσπιστία των Γερμανών εταίρων.

Πριν από έξι χρόνια, η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Μακρόν υποσχέθηκαν ένα έργο δισεκατομμυρίων δολαρίων με μεγάλη απήχηση.   Το καλοκαίρι του 2017, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την εκλογή του Μακρόν στην προεδρία, συμφώνησαν να αναπτύξουν από κοινού την επόμενη γενιά αρμάτων μάχης, το Main Ground Combat System (MGCS).

Σύμφωνα με το σχέδιο εκείνης της εποχής, το MGCS επρόκειτο να αποτελείται από άρματα μάχης, μη επανδρωμένα οχήματα συνοδείας, drones και ένα δίκτυο πληροφοριών και από το 2035 θα αντικαθιστούσε τόσο το γαλλικό άρμα μάχης Leclerc όσο και τον Γερμανό ανταγωνιστή του, το Leopard 2.  Μαζί με το έργο για ένα γαλλογερμανικό σύστημα αεράμυνας (FCAS),  το Παρίσι και το Βερολίνο ήθελαν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους τους: η κοινή αμυντική ικανότητα της ηπείρου θα πρέπει επιτέλους να γεμίσει ζωή.

Με το MGCS, και οι δύο χώρες ξεκίνησαν την τρίτη προσπάθεια να αναπτύξουν από κοινού ένα κύριο άρμα μάχης που θα έπρεπε να γίνει πρότυπο για ολόκληρη την Ευρώπη. Λίγο μετά την ίδρυση της Bundeswehr το 1955 και τη δεκαετία του 1970, υπήρξαν διαπραγματεύσεις για ένα γαλλογερμανικό κύριο άρμα μάχης – αλλά και τα δύο έργα τελικά απέτυχαν λόγω εθνικών επιφυλάξεων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments