Διεθνή

ΟΗΕ: Η προκατάληψη του φύλου δεν υποχωρεί

ΟΗΕ: Η προκατάληψη του φύλου δεν υποχωρεί

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Η προκατάληψη του φύλου είναι «ριζωμένη» στις κοινωνίες παρά τις εκστρατείες για τα δικαιώματα των γυναικών όπως το MeToo.

Η προκατάληψη του φύλου είναι «ριζωμένη» στις κοινωνίες παρά τις εκστρατείες για τα δικαιώματα των γυναικών όπως το MeToo.

Οι προκαταλήψεις για το φύλο δεν υποχωρούν. Δεν υπήρξε καμία πρόοδος την τελευταία δεκαετία σε αυτό το μέτωπο, υποστηρίζει ο ΟΗΕ. Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, «οι κοινωνικοί κανόνες που βασίζονται στην προκατάληψη του φύλου είναι ευρέως διαδεδομένοι σε όλο τον κόσμο: σχεδόν το 90% του πληθυσμού έχει τουλάχιστον μία προκατάληψη φύλου» μεταξύ των επτά προκαταλήψεων που εξετάστηκαν από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την ανάπτυξη (UNDP).

Αυτές οι «προκαταλήψεις είναι ευρέως διαδεδομένες μεταξύ των ανδρών και των γυναικών, υποδηλώνοντας ότι είναι βαθιά ενσωματωμένες και επηρεάζουν άνδρες και γυναίκες σε παρόμοιο βαθμό», συνεχίζει η έκθεση.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Έρευνα Παγκόσμιων Αξιών, ένα διεθνές έργο για την αλλαγή των αξιών και των πεποιθήσεων σε όλο τον κόσμο, σε 80 χώρες που καλύπτουν το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού, το UNDP ενημέρωσε τον Δείκτη Κοινωνικών Προτύπων Φύλου (GSNI). Ο δείκτης ενσωματώνει διαστάσεις πολιτικής, οικονομικής, εκπαίδευσης και σωματικής ακεραιότητας.

Αυτός ο δείκτης δεν δείχνει «καμία βελτίωση στην προκατάληψη κατά των γυναικών σε μια δεκαετία […], παρά τις μεγάλες παγκόσμιες και τοπικές εκστρατείες για τα δικαιώματα των γυναικών», όπως το MeToo, σημειώνει το UNDP.

Για παράδειγμα, σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός (49%) εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι πολιτικοί ηγέτες από τις γυναίκες και μόνο το 27% πιστεύει ότι είναι απαραίτητο για τη δημοκρατία οι γυναίκες να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες.

Σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού (46%) πιστεύει ότι οι άνδρες έχουν καλύτερο δικαίωμα στη δουλειά και σχεδόν οι μισοί (43%) πιστεύουν ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι ηγέτες επιχειρήσεων.

Το ένα τέταρτο του πληθυσμού θεωρεί επίσης δικαιολογημένο για έναν άνδρα να χτυπά τη γυναίκα του και το 28% πιστεύει ότι το πανεπιστήμιο είναι πιο σημαντικό για τους άνδρες.

Προκαταλήψεις που αποτελούν «φραγμούς» για τις γυναίκες και οδηγούν σε «παραβιάσεις» των δικαιωμάτων τους. «Χωρίς να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κοινωνικούς κανόνες φύλου, δεν θα επιτύχουμε την ισότητα των φύλων ή τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης», προειδοποιεί η έκθεση. Πράγματι, αυτή η στασιμότητα των προκαταλήψεων συμβαίνει σε ένα πλαίσιο παρακμής της ανθρώπινης ανάπτυξης γενικότερα, που συνδέεται ειδικότερα με την πανδημία του Covid-19.

«Οι κοινωνικοί κανόνες που περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών είναι επίσης επιζήμιοι για την κοινωνία στο σύνολό της, εμποδίζοντας την πρόοδο στην ανθρώπινη ανάπτυξη», δήλωσε ο Pedro Conceição, διευθυντής του Γραφείου Αναφοράς για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη του UNDP, που αναφέρεται σε δήλωση. «Όλοι θα κερδίσουν εάν η ελευθερία και η εξουσία των γυναικών είναι εγγυημένες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments