Διεθνή

Κίνα-Γερμανία: Μια δύσκολη εταιρική σχέση

Κίνα-Γερμανία: Μια δύσκολη εταιρική σχέση

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Mέχρι πρόσφατα οι γερμανοκινεζικές κυβερνητικές διαβουλεύσεις ήταν ενδεικτικές για τις στενές διμερείς σχέσεις. Σήμερα γίνεται λόγος για συστημική αντιπαλότητα.

Mέχρι πρόσφατα οι γερμανοκινεζικές κυβερνητικές διαβουλεύσεις ήταν ενδεικτικές για τις στενές διμερείς σχέσεις. Σήμερα γίνεται λόγος για συστημική αντιπαλότητα.

“Δρώντας από κοινού βιώσιμα”, είναι το μότο των σημερινών γερμανοκινεζικών κυβερνητικών διαβουλεύσεων στο Βερολίνο. Χθες ο Kινέζος πρωθυπουργός Λι Κιάνγκ συναντήθηκε με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και σήμερα με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Το κοινό έδαφος Πεκίνου-Βερολίνου έχει συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτική η πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Μπόρις Πιστόριους και Λι Σανγκφού στο περιθώριο διάσκεψης ασφαλείας στη Σιγκαπούρη, στην οποία ο Γερμανός υπουργός ζήτησε από τον ομόλογό του να τερματίσει άμεσα το πρόγραμμα εκπαίδευσης Κινέζων πιλότων μαχητικών από Γερμανούς παλαίμαχους κυβερνήτες.

Ο Τόρστεν Μπρένερ από την δεξαμενή σκέψης του Βερολίνου German Public Policy Institute GPPI δηλώνει: “Όσα έγιναν στην Σιγκαπούρη αποτελούν ένδειξη ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, διότι το Πεκίνο προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποκτήσει πρόσβαση σε κρίσιμες τεχνολογίες που διαθέτει η Γερμανία με μοναδικό στόχο να ενισχύσει την Κίνα βιομηχανική και στρατιωτικά”.

Η Κίνα σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας

Τα θέματα που επιβαρύνουν τις διμερείς σχέσεις είναι πλέον πολλά: Οι αθέμιτες προσπάθειες της Κίνας να αποκτήσει πρόσβαση σε γερμανική τεχνολογία, η εμμονή του Πεκίνου στην “ακλόνητη φιλία” με τη Μόσχα παρά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι εντάσεις στα Στενά της Ταϊβάν και η καταπίεση της μειονότητας των Ουιγούρων στην Κίνα. Τα πεδία της αντιπαράθεσης αυξάνονται, ενώ την ίδια στιγμή η κατάσταση κλιμακώνεται και με την γεωπολιτική αντιπαλότητα της Κίνας με τις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή όμως η Κίνα παραμένει ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας για έβδομη συνεχή χρονιά. Το 2022 η αξία του ισοζυγίου αγαθών ανήλθε στα 300 δισεκατομμύρια ευρώ με την γερμανική πλευρά να καταγράφει ένα τεράστιο έλλειμα του εμπορικού ισοζυγίου πάνω από 80 δις ευρώ.

Θεωρείται θετικό ότι ο καγκελάριος Σολτς προεδρεύει των κυβερνητικών διαβουλεύσεων, μιας και έτσι διασφαλίζεται ότι ο τόνος μεταξύ Κινέζων και Γερμανών υπουργών θα είναι φιλικός παρά τις διαφορές σε πολλά ζητήματα. Ο ειδικός σε θέματα Κίνας Έμπερχαρντ Ζαντσνάιντερ δεν αναμένει από τις διαβουλεύσεις απτά αποτελέσματα. Εκτιμά ωστόσο, ότι έχει ιδιαίτερη σημασία και μόνο το ότι διεξάγονται διαβουλεύσεις. Και μάλιστα είναι οι πρώτες μετά από τρία χρόνια: “Στις επαφές με Κινέζους συναδέλφους συμφωνούμε ότι είναι καθοριστικό οι πολιτικοί των δύο χωρών να βρεθούν δια ζώσης, όχι μόνο στις συνεδριάσεις, αλλά και στο διάλλειμα για καφέ. Να ανταλλάξουν δηλαδή και μια πιο προσωπική κουβέντα, βελτιώνοντας το κλίμα. Κατά τα άλλα δεν έχω πολλές προσδοκίες”.

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος//Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments