Global News

Al Jazeera: Ο πρόεδρος της Ινδίας στις Ηνωμένες Πολιτείες

Al Jazeera: Ο πρόεδρος της Ινδίας στις Ηνωμένες Πολιτείες

Πηγή Φωτογραφίας: Politico

Η επίσκεψη του προέδρου της Ινδίας Μόντι στις ΗΠΑ έχει μεγάλη συμβολική αξία: με ένα κόκκινο χαλί και οικονομικές συμφωνίες εκατομμυρίων, η χώρα υποτίθεται ότι θα στραφεί περισσότερο στη Δύση στο μέλλον.

Ο Μπάιντεν κέρδισε την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου με μια πομπώδη υποδοχή του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ως κρατικός προσκεκλημένος στις ΗΠΑ . Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, πολλές οικονομικές και στρατιωτικές συμφωνίες συνήφθησαν σε διμερή συνάντηση μεταξύ των δύο. Αυτή που είναι μόνο η τρίτη κρατική επίσκεψη κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπάιντεν έχει μεγάλη πολιτική σημασία: οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να καθιερώσουν την Ινδία ως αντίβαρο στην Κίνα και να πείσουν την κυβέρνηση στο Νέο Δελχί να έρθει σε ρήξη με τη Ρωσία.   Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μόντι, συμφωνήθηκαν μια σειρά από εξοπλιστικές και οικονομικές συμφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ινδίας. Η αμερικανική εταιρεία General Electric θέλει να παράγει τουρμπίνες για ινδικά μαχητικά αεροσκάφη μαζί με την ινδική κρατική εταιρεία Hindustan Aeronautics στο πλαίσιο μιας μεταφοράς τεχνολογίας. Η Ινδία θέλει επίσης να αγοράσει στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9B SeaGuardians από τις ΗΠΑ.

Ως μέρος μιας άλλης συμφωνίας, η αμερικανική εταιρεία παραγωγής μικροτσίπ Micron θέλει να επενδύσει 800 εκατομμύρια δολάρια σε ένα εργοστάσιο ημιαγωγών στην Ινδία. Μαζί με τα ινδικά funds, η συνολική επένδυση αναμένεται να φτάσει τα 2,75 δισεκατομμύρια δολάρια.  Ο Μόντι έφτασε στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη και συνάντησε τον Μπάιντεν για ένα άτυπο δείπνο στον Λευκό Οίκο. Η επίσκεψη του Μόντι δεν είναι χωρίς διαμάχες: Οι επικριτές κατηγορούν τον Ινδουιστή εθνικιστή, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2014, για μια όλο και πιο αυταρχική πορεία. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε επίσης μια πρόσφατη έκθεση που καταγγέλλει επιθέσεις εναντίον μελών θρησκευτικών μειονοτήτων,  όπως χριστιανών και μουσουλμάνων, στη χώρα. Αρκετά μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος του Μπάιντεν ανακοίνωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν την ομιλία του Μόντι στο Κογκρέσο.

Ο Μπάιντεν είπε ότι «είναι πεπεισμένος ότι η σχέση Ηνωμένων Πολιτειών- Ινδίας θα είναι μία από τις καθοριστικές σχέσεις του 21ου αιώνα». Πρόκειται για «δύο μεγάλα έθνη, δύο μεγάλους φίλους, δύο μεγάλες δυνάμεις» που θα μπορούσαν να καθορίσουν την πορεία του αιώνα. «Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος αυτόν τον αιώνα απαιτούν από την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν και να αναλάβουν την ηγεσία μαζί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments