Πολιτική

Ο χρόνος, αντίπαλος στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ

Ο χρόνος, αντίπαλος στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Να αποφύγει μια ακόμα ήττα θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας

Να αποφύγει μια ακόμα ήττα θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας και μάλιστα, σε μια περίοδο που κατά πάσα πιθανότητα θα «τρέχει» και το συνέδριο του Σύριζα, όπου θα επιχειρήσει την επανεκλογή του: αυτήν των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Είναι ο ίδιος ο πρόεδρος του Σύριζα που ξεκαθάρισε ότι στόχος του είναι οι ευρωεκλογές του 2024: «Ο χρόνος, προκειμένου να δουλέψουμε μεθοδικά με στόχο την ανασυγκρότησή μας, δεν είναι απεριόριστος. Ο χρονικός ορίζοντας για την επιστροφή μας είναι οι ευρωεκλογές σε περίπου ένα  χρόνο από σήμερα», είπε σε δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής. Εκείνο που δεν είπε ήταν ότι για τον Σύριζα η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν εκ προοιμίου αδιάφορο πεδίο λόγω της λανθασμένης στρατηγικής που είχε ακολουθηθεί με αποτέλεσμα να μην καταφέρει το κόμμα να αποκτήσει τους απαραίτητους δεσμούς με την τοπική κοινωνία.

Πριν από μερικούς μήνες, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη στήριξη του κόμματος σε συγκεκριμένα πρόσωπα, διεκδικητές των δήμων. Από τον Απρίλιο όμως κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και ήδη πριν από την εκλογική μάχη του Μαΐου, εν όψει της επικείμενης συντριβής, η ανησυχία μεταξύ εκείνων που είχαν ταυτιστεί με τον Σύριζα ήταν έκδηλη.

Μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής, θα πρέπει να θεωρείται αυτοκτονική επιλογή για κάποιον υποψήφιο να διεκδικήσει το χρίσμα της Κουμουνδούρου, ειδικά απέναντι σε υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας. Πόσο μάλλον όταν το ΠΑΣΟΚ, παρά την φθορά των τελευταίων ετών, κατάφερε να διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς με την τοπική αυτοδιοίκηση, οπότε πλέον επενδύει σε αυτήν για την ολική του επαναφορά, όπως εκτιμούν και αισιοδοξούν στην Χαριλάου Τρικούπη.

Ο εκλογικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στη μάχη του Οκτωβρίου, εκτιμώντας πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερη δύναμη στις αυτοδιοικητικές εκλογές όχι μόνο διατηρώντας τη θέση του, αλλά προφανώς αυξάνοντας τα ποσοστά του. Άλλωστε και το 2019 ο Σύριζα ήταν τρίτη δύναμη. Το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει σχεδόν διπλάσιους δήμους μολονότι το κόμμα περιοριζόταν περίπου στο 8% στις εθνικές εκλογές.

Η κεντρική γραμμή που είχε διαταχθεί επέτασσε οι υποψήφιοι να είναι πρόσωπα που απευθύνονται σε ευρύτερο κοινό και όχι αποκλειστικά σε ψηφοφόρους του Σύριζα. Κομματικοί υποψήφιοι επιστρατεύθηκαν σε περιοχές όπου ήδη τον δήμο κατέχουν «πράσινοι» δήμαρχοι, όπως για παράδειγμα ο Γιάννης Μώραλης στον Πειραιά, όπου μπορεί να είναι πολυσυλλεκτικός και υπερκομματικός σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του ψηφοδελτίου του (από αριστερά μέχρι και δεξιά), παρ’ όλα αυτά οι σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ δεν αμφισβητούνται. Εκεί η Κουμουνδούρου έδωσε το χρίσμα σε ένα παλαιό στέλεχος, τον Γιώργο Γαβρίλη, συμπεριφερειάρχη της Ρένας Δούρου. Και μάλιστα, κόντρα στις ενδοπαραταξιακές διαδικασίες που είχαν προτάξει άλλο πρόσωπο για επικεφαλής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments