Διεθνή

Λαγκάρντ: Η φύση του πληθωρισμού αλλάζει, «η δουλειά δεν έχει τελειώσει»

Λαγκάρντ: Η φύση του πληθωρισμού αλλάζει, «η δουλειά δεν έχει τελειώσει»

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι πολύ υψηλός και δεν δείχνει σημάδια πτώσης σύντομα, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι πολύ υψηλός και δεν δείχνει σημάδια πτώσης σύντομα, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ κατά την έναρξη του φόρουμ της ΕΚΤ στην Πορτογαλία την Τρίτη, προσθέτοντας ότι η τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στη μείωση του πληθωρισμού κατά 2%.

«Δεν έχουμε δει ακόμη τον πλήρη αντίκτυπο των σωρευτικών αυξήσεων των επιτοκίων που έχουμε αποφασίσει από τον περασμένο Ιούλιο – οι οποίες ανέρχονται σε 400 μονάδες βάσης», δήλωσε η ίδια. «Αλλά η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει».

Η πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε το μήνυμα της τελευταίας συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας αυτόν τον μήνα: «Εάν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στις προοπτικές, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια τον Ιούλιο».

Η Λαγκάρντ εξήγησε ότι παραμένουν δύο πηγές αβεβαιότητας που επηρεάζουν το «επίπεδο» των βασικών επιτοκίων και τη «διάρκεια» της παραμονής τους σε συγκεκριμένα επίπεδα.

«Πρώτον, δεδομένου ότι αντιμετωπίζουμε αβεβαιότητα σχετικά με την επιμονή του πληθωρισμού, το επίπεδο στο οποίο θα κορυφωθούν τα επιτόκια θα εξαρτάται από την κατάσταση», σημείωσε. «Θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο η οικονομία και οι διάφορες δυνάμεις που περιέγραψα εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου. Και θα πρέπει να επανεκτιμάται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου».

Δεύτερον, υπάρχει αβεβαιότητα απέναντι στην ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

«Η ισχύς της μετάδοσης συνδέει τις τρέχουσες αποφάσεις με τις προσδοκίες για τη μελλοντική πολιτική και επομένως επηρεάζει τη στάση πολιτικής», συνέχισε. «Το πόσο ισχυρή θα αποδειχθεί η μετάδοση στην πράξη θα καθορίσει την επίδραση μιας δεδομένης αύξησης των επιτοκίων στον πληθωρισμό, η οποία θα αντικατοπτρίζεται στην αναμενόμενη πορεία της πολιτικής».

Η κ. Λαγκάρντ υπενθύμισε επίσης ότι μέρος αυτής της αβεβαιότητας έγκειται στο γεγονός ότι η ευρωζώνη δεν έχει βιώσει μια διαρκή φάση αυξήσεων των επιτοκίων από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και τα επιτόκια δεν έχουν αυξηθεί ποτέ τόσο γρήγορα.

«Πρώτον, πρέπει να φέρουμε τα επιτόκια σε ‘επαρκώς περιοριστικό’ έδαφος για να κλειδώσουμε τη σύσφιξη της πολιτικής μας», δήλωσε η ίδια. «Δεύτερον, πρέπει να επικοινωνήσουμε με σαφήνεια ότι θα παραμείνουμε σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί. Αυτό θα διασφαλίσει ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν θα προκαλέσει προσδοκίες για υπερβολικά γρήγορη αντιστροφή της πολιτικής και θα επιτρέψει να υλοποιηθεί ο πλήρης αντίκτυπος των προηγούμενων ενεργειών μας» σύμφωνα με το euractiv,gr.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments