Διεθνή

Γαλλία: Eμπόλεμες ζώνες για 5η νύχτα – Με κυρώσεις στους γονείς απειλεί η κυβέρνηση

Γαλλία: Eμπόλεμες ζώνες για 5η νύχτα – Με κυρώσεις στους γονείς απειλεί η κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Μία νέα πραγματικότητα τείνει να διαμορφωθεί στη Γαλλία

Μία νέα πραγματικότητα τείνει να διαμορφωθεί στη Γαλλία, καθώς για 5η συνεχόμενη νύχτα οι μεγάλες πόλεις μετατρέπονται σε πεδίο μάχης και συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των εξαγριωμένων πολιτών. Ο θάνατος του 17χρονου Naher από αστυνομικό, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης, αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ, καθώς οι αντιδράσεις δεν αφορούν μόνο το συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο ήρθε να προστεθεί στη δεδομένη δυσαρέσκεια μετά το προεδρικό διάταγμα για την άνοδο στα ηλικιακά ορια συνταξιοδότησης, στην ακρίβεια που ροκανίζει το εισόδημα του μέσου Γάλλου και στη διεύρυνση των ανισοτήτων.

Οι μεγάλες πόλεις της Γαλλίας μετατρέπονται για 5η νύχτα σε φρούρια και εμπόλεμες ζώνες, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, το βράδυ του Σαββάτου θα πατραταχθούν ξανά 45.000 αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένα της αστυνομίας σε όλες τις μεγάλες χώρες.

Ήδη σε Μασσαλία, Λυών, Σεντ Ετιέν έχουν σταματήσει από νωρίς οι δημόσιες συγκοινωνίες και έχουν κατεβάσει ρολά τα καταστήματα. Στη Μασσαλία, η δημόσια συγκοινωνία σταμάτησε στις 18:00. Τα υπεραστικά δίκτυα σταμάτησαν στις 3:30 μ.μ., όπως και η αυτοεξυπηρέτηση ποδηλάτων και οι 35 χώροι στάθμευσης που διαχειρίζεται η μητρόπολη της Μασσαλίας. Στο Saint-Etienne, οι δημόσιες συγκοινωνίες διακόπηκαν στις 2 το μεσημέρι, ενώ οι έμποροι κλήθηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους».

Στο Παρίσι, στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, τα δημόσια μέσα μεταφοράς τράβηξαν χειρόφρενο από τις 9 το βράδυ. Όπως ανακοινώθηκε, δε, το μέτρο αυτό θα ισχύσει και τα επόμενα 24ωρα, μέχρι να υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση.

Ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν κυρώσεις για τους γονείς των ανήλικων παιδιών που συμμετέχουν στις ταραχές, τονίζοντας ότι προβλέπονται αυστηρές ποινές.

Οι καταστροφές είναι ήδη πολύ μεγάλες. Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό του γαλλικού υπουργείου Οικονομίας, μέχρι τώρα έχουν καταστραφεί 200 εμπορικά κέντρα, 200 μεγάλα καταστήματα λιανικής, 250 καπνοπωλεία και 250 υποκαταστήματα τραπεζών. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ κάλεσε το Σάββατο τις ασφαλιστικές εταιρείες να αποζημιώσουν γρήγορα και με τις χαμηλότερες εκπτώσεις τους πληγέντες εμπόρους λιανικής και τους επιχειρηματίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments