Πολιτική

Η ώρα των μεταρρυθμίσεων

Η ώρα των μεταρρυθμίσεων

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Αν και η προεκλογική εκστρατεία έληξε με μια ηχηρή νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη

Αν και η προεκλογική εκστρατεία έληξε με μια ηχηρή νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρατείνοντας τη θητεία του ως πρωθυπουργού κατά τέσσερα χρόνια, το πιο σημαντικό τώρα είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Μια κάποια χαλαρότητα που σημειώθηκε λόγω των δύο συνεχόμενων έντονων προεκλογικών περιόδων και της απουσίας της κυβέρνησης από τα έργα πρέπει τώρα να ανακτηθεί και η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί και να επιβάλει και να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει στη βάση του προεκλογικού της προγράμματος.

Πιο αναλυτικά, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει στην ελληνική οικονομία μια οργανική αναπτυξιακή δυναμική. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί τόσο μέσω της απορρόφησης επενδύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης όσο και μέσω της βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Πρόκειται για μεσοπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις που, αν ξεκινήσουν άμεσα, θα αποδώσουν καρπούς πριν από το τέλος της τετραετίας και όχι μόνο θα δημιουργήσουν δημοσιονομικό πλεόνασμα και θα ικανοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις του Νέου Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά και θα ξεκλειδώσουν το δυναμικό της οικονομίας στις νέες τεχνολογίες και στη μέχρι πρότινος μη ανταγωνιστική βαριά βιομηχανία.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι αυξήσεις των μισθών και μόνο δεν μπορούν να εφαρμοστούν μόνο με νομοθετικά μέτρα, χωρίς να εξεταστεί ο ρυθμός μεταβολής της εγχώριας παραγωγικότητας, των εξαγωγών, της κατανάλωσης και της αποταμίευσης.

Εν ολίγοις, πέρα από τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, απαιτούνται σημαντικές αλλαγές και παρεμβάσεις για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς εργασίας και η εξάλειψη των μονοπωλιακών πρακτικών στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών και η ολοένα και πιο ανταγωνιστική δράση τους, με στόχο να διασφαλιστεί ότι ο καθορισμός των ονομαστικών μισθών συνδέεται με τη μέση παραγωγικότητα της επιχείρησης Ακολουθούν ορισμένοι από τους σημαντικότερους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Τέλος, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί η αξία των μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων στην υγειονομική περίθαλψη μέσω ενός ενισχυμένου ΕΣΥ, στην εκπαίδευση μέσω της καλύτερης πρόσβασης σε ψηφιακές δεξιότητες, στη δικαιοσύνη μέσω της βελτίωσης του χρόνου έκδοσης αποφάσεων μέσω της υιοθέτησης εξωδικαστικών συμβιβασμών, καθώς και μέσω των σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων ψηφιοποίησης και της μείωσης της υφιστάμενης γραφειοκρατίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments