Πολιτική

Ζήτημα χρόνου η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας

Ζήτημα χρόνου η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «θα είμαστε σε θέση πριν από το τέλος του έτους να αποπληρώσουμε (τα δάνεια) πραγματικά νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα», κάνοντας λόγο για μια «δέσμευση προς τους επενδυτές».

Nα αποπληρώσει δάνεια από τα πακέτα διάσωσης του πρώτου μνημονίου, που αφορούν συνολικά διάστημα δύο ετών νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.  Πρόκειται για μήνυμα αξιοπιστίας προς τις αγορές κατά την έναρξη της δεύτερης θητείας του σχολιάζει το Bloomberg, τη στιγμή μάλιστα που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας επιβεβαιώνει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας σε συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «θα είμαστε σε θέση πριν από το τέλος του έτους να αποπληρώσουμε (τα δάνεια) πραγματικά νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα», κάνοντας λόγο για μια «δέσμευση προς τους επενδυτές». Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του προανήγγειλε, δηλαδή, την πρόωρη εξόφληση διετών υποχρεώσεων, που απορρέουν από τα διμερή δάνεια του 1ου Μνημονίου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ως το τέλος του χρόνου, με «όχημα» τα 34 δισ. ευρώ των σημερινών ταμειακών διαθεσίμων, θα πληρωθούν περί τα 5,3 δισ. ευρώ, από τα 44,830 δισ. ευρώ από τα υπόλοιπα αυτών των δανείων, με την τελευταία δόση να έρχεται νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό του 2041.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι στοχεύει να ανακτήσει φέτος την επενδυτική βαθμίδα.

«Διαπραγματευόμαστε ήδη σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε επίσης να επιταχύνει τις προσπάθειές του για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση του χρέους. Το πρώτο crash test είναι με τον καναδικό DBRS, που θα πρέπει ουσιαστικά να κάνει διπλή αναβάθμιση: να αναβαθμίσει σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να αναβαθμίσει το αξιόχρεο. «Έχει γίνει και στο παρελθόν με την περίπτωση της Πορτογαλίας» σημειώνουν αρμόδιες πηγές, εκτιμώντας ότι το «καθαρό» αποτέλεσμα των εκλογών -δηλαδή η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας- σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης φέρνουν ακόμα πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδα.

«Θέλω να συνεχίσω να κάνω την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Bloomberg. «Όχι μόνο επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό». από τους οίκους αξιολόγησης» εξήγησε.

«Ανοίγεται ένας καθαρός ορίζοντας για την Ελλάδα»

Την ίδια στιγμή, αισιόδοξοι για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δήλωσαν την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο υπουργείο. «Είναι στο χέρι μας, εφαρμόζοντας τη σωστή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική μακριά από δημαγωγικούς πειρασμούς, να στείλουμε το μήνυμα ότι είμαστε στο δρόμο της Ευρώπης και της κοινής λογικής» επισήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Υπάρχει συναντίληψη με τον υπουργό Οικονομικών», δήλωσε από πλευράς του ο Γιάννης Στουρνάρας. ««Υπάρχει συναντίληψη. Οι οιωνοί είναι άριστοι (…) Η Ελλάδα είναι πια τελείως διαφορετική από αυτή που ήταν πριν 11 χρόνια, και της ανοίγεται μπροστά ένας καθαρός ορίζοντας στην οικονομία. Ανοίγεται ένας καθαρός ορίζοντας για την Ελλάδα» δήλωσε μάλιστα ο κ. Στουρνάρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments