Πολιτική

Η σοσιαλδημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η σοσιαλδημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ένας από τους πρωταρχικούς λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία διεύρυνε τα όρια του πολιτικού της ακροατηρίου, σημειώνοντας μια ιστορική σε έκταση νίκη επί της Αριστεράς

Ένας από τους πρωταρχικούς λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία διεύρυνε τα όρια του πολιτικού της ακροατηρίου, σημειώνοντας μια ιστορική σε έκταση νίκη επί της Αριστεράς, οφείλεται στον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκης, που κατόρθωσε μετά από πολλά χρόνια καχυποψίας στις σχέσεις της Δεξιάς με το Κέντρο να εγγυηθεί τη δημιουργία μιας νέας μεγάλης παράταξης. Ο διπλός εκλογικός θρίαμβος με απόσταση ενός μηνός επιτεύχθηκε, αφού προηγουμένως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιτύχει μια μεγάλη νίκη στο εσωτερικό της ΝΔ, δημιουργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που στο παρελθόν είχαν αντιπαρατεθεί ιδεολογικά και πολιτικά με τη ΝΔ.

Σημαντικοί άνθρωποι με αξιοπρόσεκτη πολιτική διαδρομή στην σοσιαλδημοκρατία και τον κεντρώο – κεντροαριστερό χώρο προσέγγισαν τη Νέα Δημοκρατία, μετά από σχετικές προσκλήσεις του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος. Οι άνθρωποι αυτοί έφεραν έναν πλούτο ιδεών και κόσμησαν τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, ενώ αρκετοί από αυτούς αξιοποιήθηκαν σε θέσεις ευθύνης στην κυβέρνηση ή στη διοικητική μηχανή του κράτους.

Πλέον, η Νέα Δημοκρατία έχει πολλές ομοιότητες με το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Πορτογαλίας, πέραν της συμμετοχής και των δύο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο στεγάζει τις κομματικές δυνάμεις της ευρύτερης κεντροδεξιάς στην Γηραιά Ήπειρο.

Χρήζει ιδιαίτερης προσοχής το γεγονός ότι η ΝΔ και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Πορτογαλίας ιδρύθηκαν το 1974, μετά την πτώση των δικτατορικών καθεστώτων στις δύο χώρες. Όπως έχει σημασία να μνημονευθεί ότι υπό την ηγεσία του Καβάκο Σίλβα, επί μια δεκαετία πρωθυπουργού (1985 – 1995) και στη συνέχεια προέδρου (2006 – 2016), η Πορτογαλία γνώρισε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξη μέσα από ένα ευρύ φάσμα φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων.

Αυτό που ιστορικά θα πιστωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτό που χρεώθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου: την προκατάληψη. Είναι ευρύτερα γνωστό πως στην ερώτηση του σπουδαίου δημοσιογράφου Γιάννη Μαρίνου: «Αφού εκτιμάτε ότι τα καταφέρνει ο Καβάκο Σίλβα, γιατί δεν εφαρμόζετε και στην Ελλάδα την ίδια πολιτική;», είχε απαντήσει ως εξής: «Θα το ήθελα, αλλά δεν μπορώ. Εκείνος είναι δεξιός και εγώ σοσιαλιστής!».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments