Διεθνή

ΟΗΕ: Εκτός ελέγχου η κλιματική αλλαγή

ΟΗΕ: Εκτός ελέγχου η κλιματική αλλαγή

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Μετά από ημέρες κατάρριψης κάθε ρεκόρ τη Δευτέρα και την Τρίτη, ανεπίσημη ανάλυση δείχνει ότι ο πλανήτης μας μπορεί να έχει βιώσει τις επτά πιο ζεστές, συνεχόμενες μέρες του.

Μετά από ημέρες κατάρριψης κάθε ρεκόρ τη Δευτέρα και την Τρίτη, ανεπίσημη ανάλυση δείχνει ότι ο πλανήτης μας μπορεί να έχει βιώσει τις επτά πιο ζεστές, συνεχόμενες μέρες του.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε ότι «η αλλαγή του κλίματος είναι εκτός ελέγχου», καθώς μια ανεπίσημη ανάλυση δεδομένων έδειξε ότι οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες τις επτά ημέρες έως την Τετάρτη ήταν η θερμότερη εβδομάδα που έχει καταγραφεί. «Αν επιμείνουμε να καθυστερούμε τα βασικά μέτρα που χρειάζονται, νομίζω ότι κινούμαστε προς μια καταστροφική κατάσταση, όπως δείχνουν τα δύο τελευταία ρεκόρ θερμοκρασίας», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναφερόμενος στα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας που καταρρίφθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του αέρα ήταν 17,18 C (62,9 F) την Τρίτη, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Πρόβλεψης των ΗΠΑ (NCEP), ξεπερνώντας το ρεκόρ των 17,01 C που σημειώθηκε τη Δευτέρα. Για το επταήμερο που έληξε την Τετάρτη, η ημερήσια μέση θερμοκρασία ήταν κατά 0,04 C (0,08 F) υψηλότερη από οποιαδήποτε εβδομάδα σε 44 χρόνια τήρησης αρχείων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Climate Reanalyzer του Πανεπιστημίου του Maine.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), τα στοιχεία της οποίας θεωρούνται το χρυσό πρότυπο στα κλιματικά δεδομένα, δήλωσε ωστόσο χθες ότι δεν μπορούσε να επικυρώσει τους ανεπίσημους αριθμούς.

«Αναγνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μια ζεστή περίοδο λόγω της κλιματικής αλλαγής και σε συνδυασμό με το Ελ Νίνιο και τις ζεστές καλοκαιρινές συνθήκες, βλέπουμε θερμές θερμοκρασίες ρεκόρ στην επιφάνεια να καταγράφονται σε πολλές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο», ανέφερε η NOAA.

Ωστόσο, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή φτάνει σε αχαρτογράφητη περιοχή και ότι η αυξημένη θερμότητα από την ανθρωπογενή παγκόσμια θέρμανση σε συνδυασμό με την επιστροφή του Ελ Νίνιο θα οδηγούσε σε νέες θερμοκρασίες ρεκόρ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments