Πολιτική

Μητσοτάκης: Καταργούνται όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Μητσοτάκης: Καταργούνται όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή - Η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή των μεγάλων αλλαγών

Σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί την ερχόμενη εβδομάδα νόμος με ένα άρθρο που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός περιέγραψε επιγραμματικά τους δέκα μεγάλους στόχους της κυβερνητικής θητείας και άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι κατά τη συζήτηση δεν άκουσε πειστικά επιχειρήματα, παρά επανάληψη των συνθημάτων που οι πολίτες απέρριψαν. Ο κ.Μητσοτάκης εμφατικά είπε ότι η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή των μεγάλων αλλαγών και η ΝΔ πήρε εντολή να τις υλοποιήσει.

Με αναφορά στην αδιαθεσία του κ.Κουτσούμπα ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ήπιο κλίμα της τριήμερης συζήτησης, ευχόμενος να συνεχισθεί.

Ο λόγος της αντιπολίτευσης δεν είχε πειστικά επιχειρήματα. Από την πλευρά μας κατατέθηκε ολοκληρωμένο σχέδιο, δυναμικού, πολυδύναμου εκσυγχρονισμού της χώρας. Οι πολιτικοί αρχηγοί περιορίστηκαν σε επανάληψη συνθημάτων που έχουν κριθεί ήδη από τις εκλογές. Η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή των μεγάλων αλλαγών, μακάρι να συνοδεύεται και από συναινέσεις. Η εντολή που πήραμε είναι να υλοποιήσουμε αυτές τις αλλαγές.

Υπάρχει απόλυτη συνέχεια όσων είπαμε προεκλογικά και όσων είπαμε εδώ κατά τη συζήτηση.

-να μιλήσουμε για την πράσινη μετάβαση, να μιλήσουμε και για το κράτος δικαίου. Ποιος είναι ο τελικός κριτής; Η ίδια η ΕΕ, δεν έκρυψα τα προβλήματα. Στην τελευταία εκθεση θα παρατηρήσατε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. Να μην αναλωνόμαστε σε συνθήματα. Σας ακουσα να μιλάτε για την ανάγκη να κατασκευάσουμε 150.000 κοινωνικές κατοικίες. Πόσο κόστος; Αν βάλω 1.000 το μέτρο είναι 15 δισ. Είναι σοβαρές κουβέντες αυτές;

-Εδώ δεν είναι ευρωβουλή, υπάρχει χρόνος και θα υποστείτε τη βάσανο της αντιπαράθεσης. θα δείτε στην πορεία, ότι αν υπάρχουν προτάσεις που μπορούμε να ενσωματώσουμε, θα το κάνουμε.

-Για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχω πολλά να πω, παρά ότι σήμερα μας είπατε τα ίδια πράγματα που μας λέγατε και πριν από 3 μήνες. Σας διέφυγε κάτι. Εγιναν εκλογές, 2 εκλογές, πήραμε 41% και πήγατε, με αυτό το λόγο, στο 17%. Καταλαβαίνω την αναζήτηση προσανατολισμού. Αντιπολιτευόσασταν ένα σκιάχτρο. Ο λαός έβλεπε κάτι άλλο και να επιβράβευσε με μεγαλύτερο ποσοστό από το 2019. Πρώτος εγώ είπα ότι υπάρχουν πολλά δύσκολα μέτωπα, μάχες που πρέπει να κερδίσουμε. Μίλησα για τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος, για όλα αυτά πειστικά σχόλια δεν άκουσα.

-Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στο δρόμο που έδειξαν οι πολίτες.

-Ανάγκη η χώρα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 και στην αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου.

-Να μας πείτε χρειαζόμαστε πιο σφιχτή πολιτική γιατί δεν πάνε καλά τα δημόσια οικονομικά ή έχουμε τράτο να δώσουμε περισσότερα. Να μας πείτε.

-Μείωση της ανεργίας, αύξηση των εξαγωγών

-Αύξηση των μισθών, μείωση των ανισοτήτων. Εχουμε κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Με εξαίρεση τον κατώτατο, οι αυξήσεις δεν γίνονται με κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά με επενδύσεις.

-Πέμπτος στόχος οι παρεμβάσεις στην υγεία. θα δώσω έμφαση για τις παρεμβάσεις στο ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας

-Εκτός στόχος η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ

-Εβδομος στόχος η ενίσχυση του ψηφιακού κράτους.

-Ογδοος στόχος η ενίσχυση της παιδείας. Πληρώνουμε ότι δεν έχουμε επενδύσει στην τεχνική εκπαίδευση

-Ενατος, η δικαιοσύνη και η βελτίωση στην ταχύτητα απονομής

-Δέκατος στόχος η θωράκιση της άμυνας της χώρας, πατριώτες των πράξεων.

Το πρώτο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, για την ακρίβεια, δεν λέτε ότι είναι παγκόσμιο πρόβλημα, δεν λέτε για τη μείωση του πληθωρισμού. Εχουμε αποτελέσματα ότι στις χώρες που μείωσαν προσωρινά τον ΦΠΑ το μόνο αποτέλεσμα είναι η στέρηση δημοσίων εσόδων.

-Η συλλογική ευημερία να δίνει και προσωπική ευημερία. Στόχος μας να στεκόμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη. Είναι η ώρα της δουλειάς. Βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου ιστορικού τόξου. Οι ανάγκες μεγάλες, οι προσδοκίες υψηλές. Το υψηλό ποσοστό δεν είναι λευκή επιταγή. Η ευθύνη βαραίνει πρωτίστως την κυβέρνηση, μέρος της όμως, βαραίνει όλο το πολιτικό σύστημα. δεν γίνει να διαφωνούμε οι πάντες, πάντοτε και για πάντα.

-Μία ακόμη άμεση πρωτοβουλία για τον οικουμενικό ελληνισμό, γίνεται στοίχημα συνέπειας για όλα τα κόμματα. Αναρτούμε ένα νόμο με ένα άρθρο που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικου, είπε ο κ.Μητσοτακης και κάλεσε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να το ψηφίσουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments