Nέα της αγοράς

Αυξάνουν τα δάνεια προς τη ναυτιλία οι ελληνικές τράπεζες

Αυξάνουν τα δάνεια προς τη ναυτιλία οι ελληνικές τράπεζες

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν το χαρτοφυλάκιό τους κατά 4,6% στα 13 δισ. δολάρια, από 12,5 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος.

Συνεχίζουν να αυξάνουν τις χρηματοδοτήσεις προς ναυτιλιακές επιχειρήσεις οι ελληνικές τράπεζες, κόντρα στην πανευρωπαϊκή τάση που δείχνει περιορισμό της έκθεσης των τραπεζών στον κλάδο. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν το χαρτοφυλάκιό τους κατά 4,6% στα 13 δισ. δολάρια, από 12,5 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος.

Και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες περιλαμβάνονται μάλιστα μεταξύ των 40 μεγαλύτερων πιστωτών της παγκόσμιας ναυτιλίας, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Petrofin Research. Ειδικότερα, η Alpha Bank βρίσκεται στην 32η θέση, η Eurobank στην 33η, η Τράπεζα Πειραιώς στην 34η και η Εθνική Τράπεζα στην 40ή. Σημειώνεται πως ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός προς ελληνόκτητες ναυτιλιακές εταιρείες, από ελληνικές και ξένες τράπεζες, κινείται στα επίπεδα των 51,9 δισ. δολαρίων.

Τα υψηλά επιτοκιακά περιθώρια, η ύπαρξη εμπράγματων εγγυήσεων (δηλαδή υποθηκών στα πλοία), η καλή γνώση του κλάδου της ναυτιλίας και η ύπαρξη εξαιρετικών διαχρονικών σχέσεων με αξιόπιστους Ελληνες πλοιοκτήτες αναφέρονται ως οι βασικοί λόγοι της αύξησης των ναυτιλιακών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών. Σημειώνεται πως τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Petrofin Research αφορούν τα πιστωτικά υπόλοιπα στα τέλη του 2022.

Ενδεικτικά υπολογίζεται ότι η παγκόσμια χρηματοδότηση πλοίων, συμπεριλαμβανομένων όλων των μορφών δανεισμού –δηλαδή τραπεζικού, leasing, εξαγωγικών πιστώσεων και εναλλακτικών παρόχων, όπως επενδυτικά κεφάλαια–, προσεγγίζει τα 525 δισ. δολάρια. Ο συνολικός παγκόσμιος τραπεζικός δανεισμός όλων των τραπεζών πλησιάζει τα 350 δισ. δολάρια, δηλαδή περίπου το 67% όλων των τύπων χρηματοδότησης των πλοίων.

Τα χαρτοφυλάκια των κορυφαίων 40 τραπεζών προς τη ναυτιλία, διεθνή και ελληνική, ανέρχονται σε 289,39 δισ. δολάρια, έναντι 290,12 δισ. το 2021.

Οι ασιατικές και αυστραλιανές τράπεζες (APAC) παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη, ιδιαίτερα το μερίδιο αγοράς τους, το οποίο έχει εκτιναχθεί από το 40% στο 44%. Οσον αφορά την πραγματική έκθεση, το χαρτοφυλάκιό τους ανέρχεται σε 127,3 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με 115 δισ. το 2021. Το μερίδιο των ευρωπαϊκών τραπεζών μειώθηκε περαιτέρω στο 49,5%, κάτω από το 50% της παγκόσμιας έκθεσης για πρώτη φορά. Στην Ευρώπη συνεχίζεται η μεγάλη υποχώρηση των γερμανικών τραπεζών από τη ναυτιλία, ενώ όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο η HSBC παρουσιάζει πτώση, καθώς αποχώρησε από τη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας και μέρος αυτού του χαρτοφυλακίου έχει δεσμευτεί σε ελληνικές τράπεζες, σημειώνει η Petrofin Research.

Υπογραμμίζεται επίσης πως περιβαλλοντικά κριτήρια και κριτήρια που συνδέονται άμεσα με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αλλά και την εταιρική κοινωνική υπευθυνότητα (όπως τα Poseidon Principles κ.ά.) έχουν αρχίσει να ενσωματώνονται στις χρηματοδοτικές πολιτικές των τραπεζών. Υπολογίζεται πως ήδη περί τα 200 δισ. δολάρια τραπεζικών πιστώσεων έχουν χορηγηθεί υπό αυτά τα κριτήρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments