Διεθνή

Ερντογάν: Έτοιμος να δεχτεί ασφυκτικές πιέσεις στο ΝΑΤΟ για το «ναι» στη Σουηδία

Ερντογάν: Έτοιμος να δεχτεί ασφυκτικές πιέσεις στο ΝΑΤΟ για το «ναι» στη Σουηδία

Πηγή Φωτογραφίας: Télam

Τα τουρκικά παζάρια παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη ήδη από τα τέλη της άνοιξης του περασμένου έτους, με την Άγκυρα ακόμη και την τελευταία στιγμή να θέτει εμπόδια για την επικύρωση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας.

Το βλέμμα όλων στρέφεται από σήμερα στο Βίλνιους της Λιθουανίας, αν και η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ αρχίζει αύριο, Τρίτη. Σε λίγες ώρες από τώρα ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σκοπός είναι να ανάψει το πράσινο φως και να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία για την πολυπόθητη – για τη Στοκχόλμη αλλά, και για τη Δύση – ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, όμως, δεν δείχνει να βιάζεται και η πεποίθηση ότι «αμέσως μετά την επανεκλογή Ερντογάν, ο δρόμος για την σουηδική ένταξη ανοίγει» μετατρέπεται σε ένα απλό «ποιος ξέρει… Ίσως;», όπως εύστοχα σημείωνε το Foreign Policyμερικές εβδομάδες πριν.

Τα τουρκικά παζάρια παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη ήδη από τα τέλη της άνοιξης του περασμένου έτους, με την Άγκυρα ακόμη και την τελευταία στιγμή να θέτει εμπόδια για την επικύρωση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, την περασμένη Πέμπτη δήλωνε αισιόδοξος. Είχε προηγηθεί η τετραμερής συνάντηση με τη συμμετοχή ανώτατων αξιωματούχων από τη Σουηδία, την Τουρκία και τη Φινλανδία στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Για τον Στόλτενμπεργκ, «είναι καιρός να προσχωρήσει και η Σουηδία στη Συμμαχία». Όπως εξήγησε «ήμουν ξεκάθαρος ότι η Σουηδία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει του τριμερούς μνημονίου» ενώ, προσέθεσε ότι «όλοι συμφωνούμε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των Συμμάχων και όλοι θέλουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό».

Στο Βίλνιους το παρών θα δώσει και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν ο οποίος θέτει ως κορυφαία προτεραιότητά του την ενίσχυση του ΝΑΤΟ.

Ήδη ο ένοικος του Λευκού Οίκου συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του και, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, συμφώνησαν να συναντηθούν στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

Όπως έγινε γνωστό, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τηλεφωνικά το ζήτημα των F-16 αλλά και τις διαδικασίες για την προσχώρηση της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ.

Είναι γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να μην συνδέσουν την ένταξη της Σουηδίας με το αίτημα της Τουρκίας για τα μαχητικά F-16. Στα λόγια, το ίδιο διατείνεται και ο Τούρκος πρόεδρος αλλά, εδώ και μήνες, η Άγκυρα καταβάλλει προσπάθειες ώστε το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει την πώλησή τους στην Τουρκία.

Για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Σουηδία έχει κάνει κάποια βήματα αλλά την πρόοδό της αυτή υπονομεύουν οι διαδηλώσεις υπέρ των Κούρδων αυτονομιστών στη χώρα.

«Πώς μπορεί η Τουρκία να εμπιστευτεί μία χώρα που στους δρόμους της αλωνίζουν οι τρομοκράτες; (…) Αυτοί που δεν δίνουν αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία, πώς θα δώσουν αγώνα ενάντια στους εχθρούς του ΝΑΤΟ;» τόνιζε ο Τούρκος πρόεδρος πριν από μερικά 24ωρα ζητώντας να τηρηθούν «όλα όσα μας υποσχέθηκαν στη Μαδρίτη».

Τώρα ο ίδιος ετοιμάζεται να «παρουσιάσει όλα αυτά στους Συμμάχους κατά τη διάρκεια της Συνόδου» και στη συνέχεια, όπως επεσήμανε «θα λάβουμε την καλύτερη απόφαση, όποια κι αν είναι αυτή».

Η συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας και τον πρόεδρο της Τουρκίας είναι προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα και όλοι περιμένουν να μάθουν εάν σε αυτή τη νέα διπλωματική προσπάθεια θα καταγραφεί ουσιαστική πρόοδος ή το θρίλερ θα πάει στα πέναλτι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments