Πολιτική

Άδωνις: Εκκαθαρίζουμε τις κύριες και μετά τις επικουρικές συντάξεις

Άδωνις: Εκκαθαρίζουμε τις κύριες και μετά τις επικουρικές συντάξεις

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εκκαθαρίζει γοργά τις συντάξεις, πρώτα τις κύριες και έπειτα τις επικουρικές, υπογράμμισε ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης

Το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εκκαθαρίζει γοργά τις συντάξεις, πρώτα τις κύριες και έπειτα τις επικουρικές, υπογράμμισε ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ και στους δημοσιογράφους κ. κ. Ν. Παπαδόπουλο και Β. Χιώτη.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς με αφορμή τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, ο Άδωνις επισήμανε γενικότερα ότι «πρώτα έπρεπε να εκκαθαρίσουμε τις κύριες συντάξεις και μετά τις επικουρικές. Τώρα που οι κύριες συντάξεις έχουν φτάσει σε ένα πολύ χαμηλό σημείο και πηγαίνουμε ακόμα καλύτερα μετά θα εκκαθαριστούν και οι επικουρικές».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην κρίσιμη κατηγορία των εργαζομένων συνταξιούχων, ο Άδωνις παρατήρησε πως «εντός του έτους αυτού θα νομοθετήσουμε ώστε να μην τιμωρούνται οι συνταξιούχοι, σήμερα ο νόμος είναι τιμωρητικός. Ένας συνταξιούχος που εργάζεται ακόμα και αν εργαστεί ένα ημερομίσθιο το μήνα χάνει το 30% της συντάξεώς του. Αυτό είναι τιμωρία δεν είναι εργασία».

Σχετικά, δε, με όσους χρωστάνε χρήματα στα ταμεία και περιμένουν να βγει η σύνταξή τους, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι «αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι αν έχεις χρέος στον ΕΦΚΑ πάνω από 20 χιλιάδες και είσαι ελεύθερος επαγγελματίας ή αν είσαι αγρότης πάνω από 6.000 πρέπει να πληρώσεις το έως 20.000 εφάπαξ και το έως 20.000 γίνεται 60 δόσεις. Αυτό που θα κάνουμε και έχω ζητήσει μελέτη για να δω πως θα το κάνω ακριβώς, είναι να μην ισχύσει αυτό των 20.000 αλλά με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια διαφάνειας που θα ξεχωρίζουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές από αυτούς που πραγματικά δεν έχουν και οι ευρισκόμενοι πάνω από αυτά τα όρια να μπορούν να πάρουν τις συντάξεις τους. Να φέρω ένα παράδειγμα κριτηρίου, θα δίνει την άδεια να γίνεται άρση του τραπεζικού του απορρήτου αν δεν έχεις χρήματα στην τράπεζα, δεν έχεις περιουσία προφανώς πρέπει να πάρεις τη σύνταξη σου για να ζήσεις. αν έχεις περιουσία και απλώς δεν πληρώνεις το ταμείο σου γιατί θεωρείς ότι είναι καλή ιδέα να μην πληρώνεις όχι».

Επιπλέον, «τα μέτρα για τον επερχόμενο καύσωνα θα είναι ακριβώς τα ίδια με εκείνα που ίσχυαν και τις προηγούμενες ημέρες», τόνισε ο υπουργός, αναφερόμενος στα μέτρα ενόψει του επερχόμενου καύσωνα.

Πιο αναλυτικά, ο Άδωνις επισήμανε πως «η απόφαση καθιστά υποχρεωτική την παύση των εξωτερικών εργασιών στην περίπτωση που είσαι στο μαύρο στην κλίμακα βιοκλιματικής δυσφορίας της ΕΜΥ. Δεν είναι παντού στην ελληνική επικράτεια είναι εκεί που έχει κάποιες παραμέτρους η ΕΜΥ θερμοκρασίας, υγρασίας και ανέμου. Υποχρεωτικό είναι εκεί που είναι το μαύρο δηλαδή εκεί που δεν είναι μαύρο δεν είναι υποχρεωτική η παύση φυσικά συνιστάται σε κάθε περίπτωση πολύ αυξημένα μέτρα προστασίας».

Ερωτηθείς για την ακρίβεια, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «σε όλες τις χώρες της Ευρώπης είναι διαφορετικός ο γενικός πληθωρισμός και διαφορετικός ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, είναι δύο διαφορετικοί δείκτες. Σε όλες τις χώρες είναι πολύ μεγαλύτερος ο πληθωρισμός στα ράφια απ’ ότι είναι ο γενικός πληθωρισμός. Από την προηγούμενή μου θητεία είχα παραγγείλει και είχε γίνει έρευνα από τον ΙΕΛΚΑ σε 5.000 κωδικούς, είχαμε συγκρίνει Ελλάδα –Ιταλία- Ισπανία–Πορτογαλία-Γερμανία-Γαλλία η Ελλάδα παρέμεινε φθηνότερη απ’ όλες αυτές τις χώρες.

Αναφορικά με τις επαφές του με συνδικάτα και σωματεία καθώς και με τη σημερινή του συνάντηση με τη ΓΣΕΕ, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε: «Βλέπω κάθε μέρα κάποιο σωματείο και κάποιο συνδικάτο. Σήμερα με τη ΓΣΕΕ εγκαινιάσαμε ένα πολύ ωραίο διάλογο μεταξύ μας, πιστεύω ότι και εκείνοι έφυγαν αρκετά ευχαριστημένοι. Ανοίξαμε όλα τα θέματα και ποτέ δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε τη ΓΣΕΕ στις αποφάσεις μας. Εγώ δεν θέλω να αιφνιδιάσω κανέναν ως προς τις μεταρρυθμίσεις μας και ως προς τις αποφάσεις που λαμβάνουμε για παράδειγμα η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις αλλά θα έχουμε τη γνώμη των επιχειρήσεων και της ΓΣΕΕ για το πώς θα γίνει».

Σε ό,τι αφορά το επίδομα των 250€ στους συνταξιούχους με τη προσωπική διαφορά, ο Ά. Γεωργιάδης τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα το παίρνουν κάθε χρονιά εφόσον το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά μας. Η κυβέρνηση θέλει να λύσει το θέμα αυτό, ποτέ δεν είπαμε ότι δεν μας ενδιαφέρει, ούτε ότι δεν αναγνωρίζουμε την αδικία, εδώ υπάρχει αδικία σίγουρα».

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση εξελέγη στις 25 Ιουνίου και στο δεκαήμερο ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία, πριν είχαμε προεκλογική περίοδο από τον Απρίλιο. Εννοώ ότι μέσα σε μια προεκλογική περίοδο μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να αναληφθεί εύκολα κατά συνέπεια η κυβέρνηση με το που εξελέγη ασχολήθηκε αμέσως, πόσο πιο γρήγορα».

Ερωτηθείς για τις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΣΥΡΙΖΑ, ο Α. Γεωργιάδης παρατήρησε ότι « τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ μου είναι σχετικά άγνωστα και εξαιρετικά δυσνόητα. Είναι ένας λαβύρινθος, απορώ που βγάζουν άκρη».

Για την μη υποψηφιότητα του κ.Πολάκη, ο Άδωνις είπε: «Διάβασα τις απόψεις του κ. Πολάκη, αν κατάλαβα καλά η βασική του ένσταση είναι ότι πρέπει να εκλεγεί ο αρχηγός τους μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν με αφορά, ως πολίτης το κρίνω νομίζω ότι μάλλον έχει δίκιο. Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία, Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση χρειάζεται και αντιπολίτευση».

Αναφερόμενος, τέλος, στο εάν θα δούμε τους πρώτους μήνες του 2024 την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε: «Όλες οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις ισχύουν στο ακέραιο. Ο σκοπός μας είναι όταν θα γίνουν οι εκλογές οι επόμενες, το 2027, να μπορούμε να λέμε και τότε όπως λέγαμε το ’23, ότι υποσχεθήκαμε δέκα πράγματα να τα. Ο στόχος που έχουμε πει ισχύει εις το ακέραιο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments