Πολιτική

Άδωνις: Είμαστε εχθροί της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας

Άδωνις: Είμαστε εχθροί της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας

Πηγή Φωτογραφίας: twitter Labourgovgr//website ypergasias.gov.gr

Την πλήρη αντίθεσή του εξέφρασε σε κάθε ιδέα ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης

Την πλήρη αντίθεσή του εξέφρασε σε κάθε ιδέα ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σήμερα σε ερώτηση του βουλευτή του Κ. Κ. Ε κ. Εμμανουήλ Συντιχάκη με αφορμή το πρόσφατο εργατικό ατύχημα στα Μάλλια της Κρήτη;.

Συγκεκριμένα, ο Άδωνις Γεωργιάδης πληροφόρησε το Σώμα ότι η εμπλεκόμενη εταιρεία πλήρωσε ήδη το επιβληθέν πρόστιμο και ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν πρόκειται συνολικότερα να ανεχθεί νομικά αυθαίρετες συμπεριφορές της εργοδοσίας.

Ιδιαίτερα, ο Ά. Γεωργιάδης τόνισε εισαγωγικά πως «Για αυτά που έπρεπε (σ.σ.: ο εργαζόμενος ξενοδοχουπάλληλος στα Μάλλια Κρήτης) να πληρωθεί για τις τρεις ημέρες εργασίας του, πληρώθηκε. Η επιχείρηση πλήρωσε το ανάλογο πρόστιμο.  Είπε ότι θα του πληρώσει τα έξοδα θεραπείας στο νοσοκομείο, με τη διαφορά ότι τελικά δεν νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο αλλά κρίθηκε από τους γιατρούς ότι χρειάζεται νοσηλεία κατ΄ οίκον. Ζήτησα και ο ίδιος επικοινωνία με την επιχείρηση, και ξεκίνησε μια συζήτηση μεταξύ των δικηγόρων της επιχειρήσεως και των δικηγόρων του Εργατικού Κέντρου για να ορίσουν ποιες πρέπει να είναι οι δαπάνες που πρέπει να επωμιστεί η επιχείρηση για το πολύ άσχημο αυτό ατύχημα.

Επικοινώνησα ο ίδιος με την οικογένεια του συγκεκριμένου ανθρώπου και είμαι και τώρα στη διάθεσή τους και εάν μπορεί να κάνει το κράτος κάτι παραπάνω ασφαλώς και να το κάνουμε.

Άρα πρώτον, καμία διάθεση συγκάλυψης. Δεύτερον, άμεση επέμβαση των αρχών στη συγκεκριμένη περίπτωση. Τρίτον, εξάντληση της αυστηρότητας της νομοθεσίας. Και ξεκαθαρίζω προς πάσα κατεύθυνση: ανοχή στη μαύρη ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία από αυτή την Κυβέρνηση και από εμένα προσωπικά δεν υπάρχει καμία απολύτως. 

Αντιθέτως, παρακαλώ κάθε σχετική καταγγελία να γίνεται στο 1555 και θα πηγαίνει ο έλεγχος αυθωρεί και παραχρήμα.  Είμαστε εχθροί της μαύρης ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας, βλάπτει όχι μόνο τον εργαζόμενο, προφανώς πρωτίστως αυτόν,  αλλά όλο το σύστημα και την κοινωνία».

Στην δευτερολογία του ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι δεν απολογείται έναντι κανενός εργοδότη.

«Σας είπα», είπε ο υπουργός Εργασίας απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΚΚΕ, «ο συγκεκριμένος εργοδότης παρανόμησε, του βάλαμε το αυστηρότερο πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος και για όλα τα σωστά που αναφέρατε, ενημερώσαμε την αστυνομία και την ελληνική δικαιοσύνη.

Συγνώμη, αλλά στο δυτικό κόσμο αυτά είναι όλα όσα μπορεί να κάνει ένας Υπουργός. Δεν πάει ο Υπουργός να δείρει, ούτε να αυτοδικήσει. Ενημερώνει τις κρατικές αρχές και ακολουθεί αυτά που λέει ο νόμος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εξαντλήσαμε όλη την αυστηρότητα του νόμου στον κακό αυτόν εργοδότη που παρανόμησε και πολύ κακώς έκανε.

Και θα συμφωνήσω μαζί σας ότι κάθε εργοδότης ο οποίος δεν τηρεί την εργατική νομοθεσία είναι κακός εργοδότης και πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες του νόμου. Οι αυτοδικίες γενικά εμένα δε μου αρέσουν. Έχουμε κρατικές αρχές, η αυστηρότητα είναι δεδομένη, η νομοθεσία μας είναι αρκετά αυστηρή σε αυτά τα θέματα.

Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αποτελεί ήδη για κάποιες επιχειρήσεις, και θα αποτελέσει και για τις υπόλοιπες, συν τω χρόνω, πολύ μεγάλο όπλο στα χέρια του εργαζόμενου για να μην μπορεί να κλέβει ο εργοδότης τις υπερωρίες και να μην μπορεί να παραβιάζει τα δικαιώματά του. Επαναλαμβάνω δεν έχουμε καμία διάθεση να καλύψουμε κανέναν.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο εργαζόμενος αυτός, δούλευε τρεις μέρες, άρα τα δεδουλευμένα, οι μισθοί και τα υπόλοιπα υπολογίζονται ανάλογα του χρόνου εργασίας που ήταν ελάχιστος, όπως καταλαβαίνετε. Τρεις μου είπαν εμένα, δέκα λέτε εσείς, δεν αντιλέγω εγώ, αλλά και το δέκα δεν αλλάζει, ίδια συζήτηση είναι. Δεν ήταν ένας εργαζόμενος που αμειβόταν μαύρα πέντε χρόνια για να μπορούμε να βάλουμε ένα πρόστιμο να πληρώσει τα πέντε χρόνια.

Ήταν δέκα μέρες, αναγκαστικά πηγαίνεις με αυτό που έχεις στα χέρια σου, δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο. Αλλά δεν έχουμε καμία, τέλος πάντων, δικαιολόγηση για τον εργοδότη, πολύ κακά ενήργησε ο εργοδότης, απαράδεκτος.

Σας λέω όμως ότι η επιβολή του νόμου πήγε στο πιο αυστηρό πλαίσιο που μπορούσε να πάει, δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο», συμπλήρωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments