Πολιτική

Άδωνις: Κύρια μέριμνά μου η υγιεινή και η ασφάλεια των εργαζομένων

Άδωνις: Κύρια μέριμνά μου η υγιεινή και η ασφάλεια των εργαζομένων

Πηγή Φωτογραφίας: twitter Labourgovgr//website ypergasias.gov.gr

Την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων τοποθέτησε ως πρώτη του προτεραιότητα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης

Την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων τοποθέτησε ως πρώτη του προτεραιότητα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σήμερα σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του Σύριζα κ. Αθηνάς Λινού στο Κοινοβούλιο.

Η ερώτηση αφορούσε τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Εργασίας για την προάσπιση της υγείας των εργαζομένων κατά τις ημέρες του καύσωνα.Ο Άδωνις υπενθύμισε αρχικά στη βουλευτή του Σύριζα την υπουργική απόφαση που είχε ληφθεί με αφορμή το προηγούμενο κύμα καύσωνα, τονίζοντας, ανάμεσα στα άλλα: «Παρότι δέχθηκα βολές από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Υπουργός Εργασίας άργησε να αντιδράσει στον καύσωνα «Κλέωνα», όπως ονομάστηκε από τους Μετεωρολόγους, η αλήθεια είναι ότι την προηγουμένη Δευτέρα, την πρώτη μέρα δηλαδή που επισήμως η Εθνική  Μετεωρολογική υπηρεσία μας ενημέρωσε για τον καύσωνα, συγκάλεσα αμέσως στο Υπουργείο Εργασίας επείγουσα σύσκεψη, με τη συμμετοχή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, των γιατρών εργασίας του Υπουργείου, των σχετικών Υπηρεσιών του Υπουργείου που ασχολούνται με τα ζητήματα της ασφαλείας των εργαζομένων, του αρμοδίου Υφυπουργού του κυρίου Βασίλη Σπανάκη, της Γενικής Γραμματέως και διαφόρων συμβούλων που έχει το κράτος γι΄ αυτή την περίπτωση.

Ως αποτέλεσμα αυτής της συσκέψεως, ήταν να εκδώσουμε την ίδια μέρα μία πολύ αναλυτική εγκύκλιο για το πώς πρέπει να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις ως προς τους εργαζομένους τους και πως οι εργαζόμενοι οι ίδιοι κατά τις συνθήκες του καύσωνα».

Στην συνέχεια, ο Ά. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η οποία «έχει έναν δείκτη, υπάρχει ένας ιστότοπος που τον έχουμε συμπεριλάβει μέσα στην υπουργική απόφαση που είναι online 24 ώρες το 24ωρο, χωρίζει τις περιοχές σε χρωματισμούς από το λευκό προς το μαύρο.

Το μαύρο δεν έχει να κάνει μόνο με το αν θα περάσει η θερμοκρασία το 40, έχει να κάνει και με την ταχύτητα του ανέμου και με την υγρασία. Αυτούς τους τρεις δείκτες ενώνει και βγάζει τον δείκτη βιοκλιματικής δυσφορίας. Και είπαμε ότι εκεί που είναι μαύρο απαγορεύεται 12 με 5 πάσα εξωτερική εργασία».

Για τις υπόλοιπες ώρες, πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας, «έχουμε επίσης ορίσει ότι πρέπει υποχρεωτικά η επιχείρηση να δίνει για όσους είναι σε εξωτερικούς χώρους καπελάκι, γυαλιά, να έχουν συχνότερα διάλειμμα ώστε να πίνουν νερό, να μπαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα σε κλιματιζόμενους χώρους για να αποφορτίζεται το σώμα τους από τη θερμική καταπόνηση».

Με αφορμή την αναφορά της κ. Αθηνάς Λινού ότι η υγιεινή και η ασφάλεια του κόσμου της εργασίας δεν συνιστούν προτεραιότητα του υπουργού, ο Άδωνις αποσαφήνισε: «Σας διαβεβαιώ ότι κάνετε μεγάλο λάθος: η κύρια μέριμνά μου είναι η υγιεινή και η ασφάλεια.  Χωρίς υγιεινή και ασφάλεια όλα τα άλλα είναι τελείως δεύτερα.

Και μάλιστα πρέπει να σας πω ότι για επαγγέλματα όπως π.χ. τα delivery που με απόφαση δική μου απαγορεύεται παντελώς η υπηρεσία αυτή 12 με 5 σε συνθήκες καύσωνα, ακριβώς γιατί θέλω να προστατεύσω τη ζωή τους και την υγεία τους, με απασχολεί πάρα πολύ.

Και με τον αρμόδιο Υφυπουργό και συνεργάτη μου τον κύριο Βασίλη Σπανάκη θα παρουσιάσουμε σύντομα την πρωτοβουλία που θέλουμε να πάρουμε για να ενισχύσουμε τον τρόπο που θα εξασφαλίζουμε την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε ακόμη σε ορισμένα πρόσθετα ζητήματα που έθεσε η βουλευτής του Σύριζα και στην δευτερολογία του συμπλήρωσε:

«Θέσατε μία σειρά όμως ζητημάτων που δε θέλω να αφήσω αναπάντητα. Πρώτα απ΄ όλα στην υπουργική μου απόφαση όταν λέμε «απαγορεύονται οι εξωτερικές εργασίες 12 με 5» ή «εκεί που δεν είναι ο δείκτης μαύρος πρέπει να γίνονται με συγκεκριμένο τρόπο», δεν εξαιρούνται οι αγροτικές εργασίες, συμπεριλαμβάνονται οι αγροτικές εργασίες.

Εάν μιλάμε για τους 170 χιλιάδες εποχικά εργαζομένους από το εξωτερικό που έρχονται, με μετάκληση λέγεται αυτό και δουλεύουν σε κάποιες επιχειρήσεις, προφανώς η επιχείρηση που τους καλεί και τους βάζει να κάνουν αυτές τις αγροτικές εργασίες είναι υποκείμενοι του ελέγχου και αυτοί θα πληρώσουν πρόστιμο εάν παραβιάζουν τη σχετική υπουργική απόφαση και άρα την εργατική νομοθεσία.

Άρα, αυτοί έχουν εργοδότη, δεν είναι αυτοαπασχολούμενοι κατά κανόνα, είναι άνθρωποι που κάποιος τους έχει καλέσει για να έρθουν στη χώρα, άρα υπάρχει και ο καταγεγραμμένος προσκαλών, ο καταγεγραμμένος εργοδότης.

Όσο αφορά τους αυτοαπασχολούμενους τώρα, που είναι ένα άλλο κεφάλαιο πιο δύσκολο στον έλεγχο του ΣΕΠΕ, διότι εδώ είναι και ατομικό πια ζήτημα, ο ίδιος θα ήταν υποκείμενο και του ελέγχου, δηλαδή του προστίμου, αλλά και της παράβασης, δηλαδή το να δουλεύει σε ώρα που δεν πρέπει.

Εδώ θέλω να είμαι ειλικρινής: ο λόγος που βγάλαμε έγκαιρα και δώσαμε τόσο μεγάλη δημοσιότητα και στην εγκύκλιο και στην υπουργική απόφαση -έδωσα εκείνες τις ημέρες πάρα πολλές συνεντεύξεις και εγώ και ο αρμόδιος Υφυπουργός, γράφτηκε σε όλα τα sites, έπαιξε σε όλα τα δελτία ειδήσεων-, ήταν για να είναι και ενήμεροι όλοι αυτοί οι άνθρωποι για το ποιους πραγματικά κινδύνους έχει η απόφασή τους να βγουν και να δουλέψουν αυτές τις ώρες σε συνθήκες καύσωνα στο χωράφι ή σε όποια άλλη αγροτική εργασία έχουν.

(…) Δεν μπορεί το κράτος να είναι πανταχού παρών.  Ούτε μπορεί να είναι πανταχού παρών ούτε και θα το πολύ-ήθελα. Θα μπαίναμε σε ένα κράτος που θα παρακολουθούσε τους πάντες για τα πάντα και ανά πάσα στιγμή στο τι κάνουν.

Δώσαμε οδηγίες, εξηγήσαμε τι πρέπει να κάνουν, είπαμε στις επιχειρήσεις ποια είναι τα πρόστιμα. Οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν και έναν βαθμό ατομικής ευθύνης αν θα προστατεύσουν τον εαυτό τους από τον καύσωνα ή όχι. Δεν μπορώ εγώ να βρεθώ δίπλα στον καθένα και να του πω «μα τι κάνεις, χριστιανέ μου; Βγαίνεις στον καύσωνα, θα θέσεις τη ζωή σου σε κίνδυνο». Δεν γίνεται. 

Τους το είπαμε με όποιον δυνατό τρόπο μπορούμε και αν έχετε κάποια καλή ιδέα για να το πούμε ακόμα περισσότερο ή όπως κάνουμε τώρα εδώ, πολύ ευχαρίστως. Σας λέω απολύτως ότι είμαι πεπεισμένος ότι σε συνθήκες καύσωνα 12:00 με 17:00 δεν πρέπει κάποιος να δουλεύει σε εξωτερικό χώρο παρά μόνο εάν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Έχουμε εξαιρέσει παραδείγματος χάρη με εγκύκλιο από την απόφαση κρίσιμες υποδομές, π.χ. τα αεροδρόμια που έχουν τις υπηρεσίες των αποσκευών που δεν μπορούν να σταματήσουν 12:00 με 17:00 καθώς θα σταμάταγε το αεροδρόμιο να λειτουργεί, άρα θα σταμάταγε σχεδόν όλη η οικονομία της χώρας. Εκεί αναγκαστικά πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα μεγάλη στην επιχείρηση για να αλλάζει συχνά τους εργαζομένους και να μην είναι ίδιοι όλη αυτή την ώρα ώστε να μοιράζεται αυτή η θερμική καταπόνηση που σίγουρα θα δεχθούν.

Τώρα, στη μεγάλη συζήτηση πρέπει να σας πω ότι εγώ βρέθηκα στη Μαδρίτη την περασμένη εβδομάδα στο πρώτο Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας στο οποίο συμμετείχα με τη νέα μου θέση και έθεσα το θέμα της θερμικής καταπόνησης.

Η Ευρώπη δεν έχει εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία σε αυτό το θέμα. Στην πραγματικότητα η εργατική μας νομοθεσία, η ευρωπαϊκή εννοώ, δεν έχει ακόμα αφομοιώσει πλήρως τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε αυτά τα οποία λέει.

Και σίγουρα μπορεί για κάποιους να εθεωρείτο περισσότερο ένα πρόβλημα του νότου και όχι ένα πρόβλημα του βορρά αλλά σας διαβεβαιώ ότι όσο προχωράει η κλιματική αλλαγή δυστυχώς, γίνεται πρόβλημα και του βορρά σε πολλές περιπτώσεις.

Ήδη λοιπόν αυτή τη συζήτηση την ανοίξαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με δική μας πρωτοβουλία και ασφαλώς εκεί θα πρέπει να ληφθούν πιο διευρυμένες μέριμνες διότι τα χρόνια που θα έρθουν δεν θα είναι ευκολότερα, θα είναι δυσκολότερα ως προς αυτά τα φαινόμενα.

Άρα, καύσωνας όπως ο σημερινός δεν θα είναι πιο σπάνιος, θα είναι πιο συχνός  και θα πρέπει να είμαστε πιο προετοιμασμένοι για το πως θα αντιμετωπίζουμε αυτά τα γεγονότα και τα επόμενα χρόνια.

Πάντως σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ για την ερώτηση.  Ήρθε σε μια καλή μέρα για να ακουστούν όλα αυτά στο πανελλήνιο και να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν το κάνουμε για πολιτικούς ή για επικοινωνιακούς λόγους. Είναι πράγματι επικίνδυνο να δουλεύεις σε εξωτερικό χώρο σε συνθήκες καύσωνα ντάλα μεσημέρι.  Δεν πρέπει να το κάνουν.

Και θέλω να παρακαλέσω όλες τις επιχειρήσεις να τηρήσουν αυτή την υπουργική μου απόφαση ειδάλλως όποιος έχει να κάνει καταγγελία να την κάνει και η Επιθεώρηση Εργασίας θα πάει αμέσως την ίδια μέρα για να επιβάλει τα αναλογούντα πρόστιμα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments