Πολιτική

Ερντογάν «καλεί» Μητσοτάκη, Μπάιντεν, Μακρόν

Ερντογάν «καλεί» Μητσοτάκη, Μπάιντεν, Μακρόν
Μήνυμα διαλόγου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Τζο Μπάιντεν αλλά και τον Εμανουέλ Μακρόν έστειλε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Μήνυμα διαλόγου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Τζο Μπάιντεν αλλά και τον Εμανουέλ Μακρόν έστειλε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας την επιθυμία και την πεποίθησή του για διάλογο με στόχο «την επίλυση διαφορών αλλά και παρεξηγήσεων». Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με πηγές του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έδωσε προφορική άδεια –η οποία θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες– στον κ.κ. Βαρθολομαίο να λειτουργήσει στην Παναγία Σουμελά στις 15 Αυγούστου.

Δόθηκε άδεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη να λειτουργήσει στην Παναγία Σουμελά.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι «στη σύνοδο του Βίλνιους είχαμε συναντήσεις με 13 ηγέτες, ανάμεσά τους με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Μακρόν και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Μητσοτάκη, και διαπιστώσαμε για άλλη μία φορά ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν με οποιαδήποτε χώρα». Τόνισε επίσης την ανάγκη του διαλόγου, σημειώνοντας πως «αν ανοίξει χώρος για διάλογο, τότε θα ξεπεραστούν οι παρεξηγήσεις και θα βρεθούν λύσεις στις διαφορές. Τα τελευταία 21 χρόνια αυτό το πετύχαμε πολλές φορές. Ξεπεράσαμε πολλά δύσκολα προβλήματα με πολλές χώρες και γείτονές μας. Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για να πετύχουμε το ίδιο και τώρα».

Ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε θετικός ως προς την επίλυση του Κυπριακού, δίχως να κάνει αναφορά σε δύο κράτη. «Εμείς δεν αποφύγαμε ποτέ τη λύση για τις αλήθειες στο νησί. Δεν θα το αποφύγουμε. Δεν φοβόμαστε να βάλουμε το χέρι μας στη φωτιά προκειμένου να βρεθεί μια μόνιμη και δίκαιη ειρήνη. Την αποφασιστικότητά μας σχετικά με αυτό το θέμα τη δείξαμε σε όλες τις διαδικασίες από το σχέδιο Ανάν μέχρι τώρα. Κι αν χρειαστεί θα τη δείξουμε ξανά». Σημειώνεται ότι αύριο θα επισκεφθεί την Κύπρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο κ. Ερντογάν εξέφρασε «τα περαστικά του», όπως είπε, «στους κατοίκους της Ρόδου, όπως και στους γείτονές μας τους Ελληνες», αναφερόμενος στις πυρκαγιές.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments