Policy Briefs

Η Fed κάνει τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 2001

Η Fed κάνει τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 2001

Πηγή Φωτογραφίας: Seth Wenig | Συντελεστές: AP

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επανέλαβε τις αυξήσεις των επιτοκίων την Τετάρτη, μετά από μια παύση τον Ιούνιο, αλλά άφησε όλες τις επιλογές ανοιχτές για το μέλλον, κρύβοντας ότι ο πληθωρισμός έχει σίγουρα επιβραδυνθεί, αλλά παραμένει πολύ πάνω από τους αρχικούς στόχους.

Το βασικό επιτόκιο πολιτικής της Fed, αυξημένο κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας, βρίσκεται τώρα στο εύρος 5,25 έως 5,50%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2001. Η απόφαση ελήφθη με ομοφωνία των 11 μελών της επιτροπής νομισματικής πολιτικής με δικαίωμα ψήφου (FOMC).

Αυτή η νέα αύξηση θα ωθήσει περαιτέρω τα επιτόκια των δανείων που συνάπτονται από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αυτή είναι η 11η αύξηση από τον Μάρτιο του 2022 και οι αξιωματούχοι της Fed δεν είπαν στη δήλωσή τους, ωστόσο, εάν σκοπεύουν ή όχι να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια τους επόμενους μήνες.

«Η επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί τις πρόσθετες πληροφορίες και τις επιπτώσεις τους στη νομισματική πολιτική», ανέφερε απλώς το ίδρυμα.

Και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, φρόντισε να μην προχωρήσει στη μία ή την άλλη υπόθεση: «Θα έλεγα ότι είναι πιθανό να αυξήσουμε ξανά τα επιτόκια κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, εάν τα δεδομένα το δικαιολογούν. Και θα έλεγα επίσης ότι είναι πιθανό να επιλέξουμε να μείνουμε στο ίδιο επίπεδο σε αυτή τη συνάντηση».

«Θα κάνουμε προσεκτικές εκτιμήσεις, όπως είπα, συνάντηση με συνάντηση », πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η νομισματική πολιτική της Fed θεωρείται πλέον ως «περιοριστική και ασκεί πτωτική πίεση στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό .

«Μακρύς δρόμος»

Ωστόσο, η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας αποδίδει καρπούς: ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Ιούνιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021, στο 3,00% σε διάστημα ενός έτους, σύμφωνα με τον δείκτη ΔΤΚ.

Ωστόσο, ο Τζερόμ Πάουελ επέμεινε ότι αυτή η αύξηση της τιμής παραμένει «πολύ πάνω από» τον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και ότι υπάρχει ακόμη «πολύς δρόμος» μέχρι να επιτευχθεί.

Ειδικά δεδομένου ότι ο βασικός πληθωρισμός, δηλαδή εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, εξακολουθεί να είναι 4,8% σε διάστημα ενός έτους. Οι τιμές των κατοικιών, ιδίως, συνεχίζουν να αυξάνονται.

«Πιστεύουμε, και πιστεύουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι, ότι ο βασικός πληθωρισμός είναι ένα καλύτερο μήνυμα για το πού οδεύει ο πληθωρισμός. (…) Θα θέλαμε λοιπόν να μειωθεί ο υποκείμενος πληθωρισμός» , σχολίασε ο κ. Πάουελ.

Ωστόσο, η Fed ευνοεί ένα άλλο μέτρο, τον δείκτη PCE, του οποίου τα στοιχεία για τον Ιούνιο θα δημοσιευτούν την Παρασκευή.

«Ισορροπία μεταξύ των δύο κινδύνων»

Στη συνεδρίαση του Ιουνίου, η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Fed τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων στο 5,50-5,75%, ακόμη περισσότερο από την αύξηση της Τετάρτης.

Τα επιτόκια ήταν, μέχρι τον Μάρτιο του 2022 και από την έναρξη της πανδημίας, στο μηδέν, για να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα μέσω της κατανάλωσης, αλλά η αμερικανική κεντρική τράπεζα αύξησε σταδιακά το κόστος της πίστωσης ενόψει του πληθωρισμού στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 40 χρόνια.

Και αν σφίξετε πολύ, η ύφεση απειλεί. Ένα σενάριο, ωστόσο, που οι οικονομολόγοι της Fed δεν προβλέπουν πλέον, επειδή η οικονομία αποδεικνύεται πολύ ανθεκτική, δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ.

Ο επικεφαλής της Federal Reserve, ωστόσο, ανέφερε μια «ισορροπία μεταξύ των δύο κινδύνων. Ο κίνδυνος να κάνουμε πάρα πολλά ή όχι αρκετά» , μεταξύ πληθωρισμού και ύφεσης, και «φτάσαμε σε ένα σημείο όπου υπάρχουν πραγματικά κίνδυνοι και από τις δύο πλευρές» .

Η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) του δεύτερου τριμήνου θα ανακοινωθεί το πρωί της Πέμπτης, την επομένη της συνεδρίασης της Fed. Αναμένεται ανάπτυξη 2,00% με ετήσιο ρυθμό, όπως και το πρώτο τρίμηνο.

Τα επόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό, αλλά και για την απασχόληση ή την ανάπτυξη, θα είναι καθοριστικά.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο δημοσίευσε τις επικαιροποιημένες προβλέψεις του την Τρίτη, προβλέπει ανάπτυξη 1,8% φέτος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία θα συνεδριάσει την Πέμπτη, μια μέρα μετά τη Fed, φαίνεται επίσης αποφασισμένη να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments