Πολιτική

Πρόστιμα έως & 30.000 ευρώ για τους εμπρηστές – Κικίλιας και Φλωρίδης βάζουν τέλος στην ατιμωρησία

Πρόστιμα έως & 30.000 ευρώ για τους εμπρηστές – Κικίλιας και Φλωρίδης βάζουν τέλος στην ατιμωρησία

Πηγή Φωτογραφίας: CNN.gr

Από το 2000 μέχρι το 2021 ασκήθηκαν 19.712 ποινικές διώξεις για εμπρησμούς με μόλις 490 να καταδικάζονται για εμπρησμό από αμέλεια και μόλις 74 να καταδικάζονται για εμπρησμό από πρόθεση - Στις περισσότερες περιπτώσεις επιβλήθηκαν ποινές με αναστολή

Λίγο μετά τις 10 το πρωί σήμερα, την πόρτα του γραφείου του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, αναμένεται να περάσει ο Βασίλης Κικίλιας. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα συζητήσει με τον κ. Φλωρίδη τους τρόπους με τους οποίους θα είναι εφαρμόσιμες οι αυστηρότερες ποινές που έχει προαναγγείλει για τους εμπρηστές, μέσα από την αναθεώρηση/αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και των διατάξεων που ισχύουν. Οι δύο υπουργοί θα έχουν στο επίκεντρο της συνάντησής τους και την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, καθώς υποθέσεις πρόκλησης πυρκαγιών -ακόμα και πολύνεκρων- χρονίζουν ως σήμερα στα δικαστήρια.

Όπως είχε αποκαλύψει το ΘΕΜΑ την Κυριακή, η κυβέρνηση επεξεργάζεται την αυστηροποίηση των ποινών που ισχύουν σήμερα, τόσο σε ποινικό όσο και κυρίως σε επίπεδο διοικητικών προστίμων. Το σχετικό νομοσχέδιο, με εισηγητή τον Βασίλη Κικίλια πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το συντομότερο δυνατό -πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι να είναι έτοιμο τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου- θα έχει κύρια στόχευση να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους μελλοντικούς εμπρηστές -είτε από πρόθεση, είτε από αμέλεια- καθώς εκτός από τις ποινές φυλάκισης, θα προβλέπει εξοντωτικά πρόστιμα για όσους καταστρέφουν τον δασικό πλούτο της χώρας, θέτοντας σε θανάσιμο κίνδυνο ζωές ανθρώπων και ζώων, περιουσίες και τοπικές κοινωνίες.

Πληροφορίες από το πρώτο θέμα αναφέρουν ότι ως πρότυπο για την αλλαγή του νόμου για τους εμπρηστές έχει υπάρξει η σχετική νομοθεσία για την κακοποίηση ζώων -η οποία οδήγησε σε ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και μείωση των σχετικών εγκλημάτων. Ομοίως και εδώ, η βασική αρχή θα είναι ο πολλαπλασιασμός, “ακόμα και εκατονταπλασιασμός” όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας των -αμελητέων, σήμερα- διοικητικών προστίμων για την πρόκληση πυρκαγιάς, τα οποία θα ξεπεράσουν τις 30.000 ευρώ από 300 που είναι ο σημερινός μέσος όρος (κυμαίνονται από 150 ως 5.000 ευρώ).

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στη σύσκεψη που θα έχει με τον υπουργό Δικαιοσύνης, θα αναζητήσει το νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την κλιμάκωση των προστίμων, ανάλογα με την έκταση που θα έχει καταστρέψει η πυρκαγιά αλλά και τη ζημιά που θα έχει προκαλέσει, είτε αυτή αφορά ανθρώπινες ζωές, είτε περιουσίες, είτε τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Στο τραπέζι της συζήτησης θα πέσει και ο τρόπος υλοποίησης της σκέψης που επεξεργάζεται το επιτελείο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, εκτός από το ποινικό κομμάτι και το διοικητικό πρόστιμο, να χρεώνεται στους εμπρηστές το κόστος της κινητοποίησης των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Να πληρώνει δηλαδή αυτός που προκάλεσε μια πυρκαγιά το κόστος της εργασίας των πυροσβεστών, της χρήσης των επίγειων και εναέριων μέσων, ως και των πόρων που χρησιμοποιούνται για την κατάσβεσή της εάν αυτό θα είναι εφικτό.

Στην υπουργική σύσκεψη οι δύο άνδρες αναμένεται να αναζητήσουν επίσης και τους τρόπους με τους οποίους η Δικαιοσύνη θα διευκολυνθεί στη γρήγορη επιβολή ποινών στους εμπρηστές, αλλά και στην τελική απονομή Δικαιοσύνης. Στόχος είναι το νέο νομικό πλαίσιο να μην αφήνει τη δυνατότητα στους εμπρηστές να εξαντλούν τα όρια των δικαστών καθυστερώντας την έκβαση της δίκης με σκοπό να αποφύγουν την ποινή (καθώς ήδη προβλέπεται ως και 15ετή κάθειρξη) λόγω ηλικίας, επίκλησης ζητημάτων υγείας κ.α.. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέσα σε μια 21ετία (2000 με 2021) ασκήθηκαν 19.712 ποινικές διώξεις για εμπρησμούς με μόλις 490 να καταδικάζονται για εμπρησμό από αμέλεια και μόλις 74 να καταδικάζονται για εμπρησμό από πρόθεση. Στις περισσότερες περιπτώσεις επιβλήθηκαν ποινές με αναστολή.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει στόχο με την αλλαγή του νομικού πλαισίου, να λειτουργήσουν οι αυστηρότερες ποινές ως ανάχωμα στους εμπρησμούς και να δημιουργήσουν μια ισχυρή κοινωνική ευθύνη. Αλλά και να δημιουργήσει ένα αίσθημα απονομής Δικαιοσύνης στους πολίτες, ώστε να ενθαρρύνονται να παρέχουν στοιχεία για τους εμπρηστές, με δεδομένο ότι οι πράξεις τους δεν προκαλούν μόνο απώλειες ή κίνδυνο για απώλειες ανθρώπινων ζωών, αλλά και φρικτή θανάτωση τεράστιου αριθμού ζώων, καταστροφή περιουσιών και απόγνωση για οικογένειες που χάνουν την ίδια τους την κατοικία, μέχρι και τον ρουχισμό τους, αλλά και τεράστια ζημιά στο φυσικό περιβάλλον, που έχει αντίκτυπο στην υγεία του πληθυσμού, αλλά και στις τοπικές και όχι μόνο οικονομίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments