Πολιτική

Η επιστροφή του μεταναστευτικού

Η επιστροφή του μεταναστευτικού

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο

Τα πρόσφατα συμβάντα σε Ρόδο και Έβρο επανέφεραν το μεταναστευτικό, το οποίο έχει και πολιτικές διαστάσεις, ιδίως για το κυβερνών κόμμα.

Όχι ότι έφυγε ποτέ από την πολιτική ατζέντα, αλλά φαινόταν πως η κυβέρνηση είχε βρει τους τρόπους της να περιορίσει τις ροές. Καταλυτικό γεγονός υπήρξε η τραγωδία της Πύλου. Δε μάθαμε – και ούτε θα μάθουμε ποτέ πόσες ζωές χάθηκαν – όπως δε μάθαμε τι πήγε στραβά και βυθίστηκε το πλοίο. Όμως αυτό καθεαυτό το συμβάν επηρέασε τον μέχρι τότε τρόπο αντιμετώπισης, εκ μέρους των κρατικών οργάνων, της απόπειρας των μεταναστών και των προσφύγων να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος. Υπήρξε διεθνής πίεση και η κυβέρνηση δείχνει κάποια σημάδια ολιγωρίας.

Μετά την Πύλο, ο αριθμός των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα μας αυξήθηκε ραγδαία. Χθεσινό βίντεο δείχνει περισσότερους από 50 πρόσφυγες να αποβιβάζονται στις ακτές του νησιού της Ρόδου, να διασχίζουν τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο και στη συνέχεια να «εξαφανίζονται» στις σκιές των λόφων.

Τέτοια φαινόμενα είναι καθημερινά στον Έβρο, ενώ δυστυχώς έχουν σημειωθεί και τροχαία ατυχήματα που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε οικογένειες ντόπιων. Για το λόγο αυτό, προχθές πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Έβρου μεγάλη συγκέντρωση και πορεία των κατοίκων που διαμαρτύρονται για την κατάσταση αυτή.

Ο τρόπος δράσης των διακινητών είναι γνωστός. Δεν σταματούν στα σημεία ελέγχου, αλλά ορμούν στα οχήματα των συνοριοφυλάκων και του προσωπικού της ΕΛΑΣ, περνώντας αν χρειαστεί στην αντίθετη κατεύθυνση. Έτσι συμβαίνουν τα ατυχήματα. Το προσωπικό της ΕΛΑΣ ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν κανόνες εμπλοκής για τέτοια ατυχήματα. Λένε ότι είναι σε καταδίωξη και δεν έχουν δικαίωμα να ορμούν- πριν από δύο ημέρες, στη Θεσσαλονίκη, δύο πρόσφυγες ενεπλάκησαν σε τροχαίο ατύχημα ενώ ταξίδευαν στην αντίθετη κατεύθυνση, αλλά ευτυχώς δεν σκοτώθηκε κανείς. Συνελήφθησαν και το δικαστήριο τούς άφησε ελεύθερους. Η κυβέρνηση μπορεί να μην αισθάνεται πίεση από την αριστερά, αλλά μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν αυτά τα γεγονότα σε σχέση με το δεξιό και παραδοσιακά συντηρητικό ακροατήριο, το οποίο, ως γνωστόν, έχει και άλλα κόμματα να εκπροσωπηθεί πολιτικά. Αναμφίβολα, μετά τον Πύλο, η επιχείρηση θα πρέπει να είναι προσεκτική, αλλά το θέαμα των τελευταίων ημερών, για το οποίο έγινε εκτενής λόγος στο διαδίκτυο, δημιούργησε προβλήματα στην εικόνα της.

Η κυβέρνηση μπορεί να μην αισθάνεται καμιά πίεση από τα αριστερά της, όμως είναι άγνωστο πώς λειτουργούν όλα αυτά τα γεγονότα στη σχέση της με το δεξιό – συντηρητικό ακροατήριο που ως γνωστόν έχει και άλλα κόμματα για να εκφραστεί. Αναμφίβολα, μετά την Πύλο, οι χειρισμοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, όμως οι σκηνές των τελευταίων ημερών που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου δημιουργούν πρόβλημα στην εικόνα της.

Και είμαστε ακόμα στις αρχές Αυγούστου. Αν οι αφίξεις μεταναστών – προσφύγων συνεχιστούν με τους τρέχοντες ρυθμούς, τότε όλη η προσπάθεια τεσσάρων ετών θα θολώσει. Δεν υπάρχει εύκολη λύση, αλλά ο καλός ο καπετάνιος στα δύσκολα φαίνεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments