Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Το επιτελικό κράτος στο επίκεντρο της κριτικής του

ΠΑΣΟΚ: Το επιτελικό κράτος στο επίκεντρο της κριτικής του

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: NEWSBOMB.GR - ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ - ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Στην "καρδιά" της κυβερνητικής κριτικής του ΠΑΣΟΚ τοποθετείται το αφήγημα περί επιτελικού κράτους.

Με το κλείσιμο των δύο εκκρεμοτήτων στους υποψήφιους περιφερειάρχες, μια στην Στερεά Ελλάδα και μια στα Ιόνια Νησιά, ολοκληρώνεται η διαδικασία των χρισμάτων για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σε επίπεδο περιφερειών – το χρονικό όριο του Δεκαπενταύγουστου ξεπεράστηκε σ’ αυτές τις περιπτώσεις, πράγμα που σημαίνει πως οι μηχανές τόσο για την ανακήρυξη των χρισμάτων όσο και για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων «τρέχουν» πια όσο πιο γρήγορα γίνεται, καθώς τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να έχουν κατατεθεί έως το τέλος του μήνα.

Και οι δύο αποτελούν δύσκολες περιφέρειες για το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον για την Στερεά, ωστόσο, το τοπίο φαίνεται πως ξεκαθαρίζει (εκτός απροόπτου) προς το πρόσωπο του Λουκά Αποστολίδη. 

Από εκεί και πέρα, στο στρατόπεδο του κεντροαριστερού κόμματος, ο πυρήνας της κριτικής προς την κυβερνητική πλειοψηφία επικεντρώνεται στο αφήγημα περί επιτελικού κράτους – με το σκεπτικό ότι πολλές από τις κρίσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσαν να μην είχαν συμβεί καθόλου αν η ίδια η κυβέρνηση ήταν καλύτερα προετοιμασμένη. Το βασικό επιχείρημα των καθοδηγητικών οργάνων της Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι νέα και δεν ανέλαβε την εξουσία πριν από δύο μήνες.

Αντιθέτως, στελέχη του ΠΑΣΟΚ λένε ότι, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην εξουσία εδώ και τέσσερα χρόνια και έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν έχει καταφέρει να διορθώσει βασικές παθογένειες, όπως αυτές που οδήγησαν στο επεισόδιο στα Τέμπη και στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή. «Αυτή η κυβέρνηση δεν ξεκίνησε τη θητεία της χθες. Είναι συνέχεια της προηγούμενης τετραετούς κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και δεν υπάρχει “περίοδος χάριτος” ή έστω ανοχής», συνηθίζουν να λένε τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Είμαστε στον πέμπτο χρόνο, όμως, και μείζονα ζητήματα, όπως η ασφάλεια των πολιτών, παραμένουν σε εκκρεμότητα», τόνισε προσφάτως σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Θανάσης Γλαβίνας.

Σε αυτό το μήκος κύματος ήταν και η τελευταία δήλωση Ανδρουλάκη για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση της δολοφονίας Κατσουρή: «Οι ταμπέλες του “επιτελικού κράτους” και του “πολυδύναμου εκσυγχρονισμού”, που τόσο αυτάρεσκα χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση, αποδεικνύονται τις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησής της ότι είναι το επικοινωνιακό περιτύλιγμα ενός συγκεντρωτικού και αναποτελεσματικού τρόπου διακυβέρνησης», επεσήμανε σε κυριακάτικη εφημερίδα, σχολιάζοντας επί της ουσίας το υπερκομματικό αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και το άνοιγμά του προς το κέντρο -και τα δύο έγιναν πολύ σαφή κατά την πρώτη ομιλία του Πρωθυπουργού στην Βουλή.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τρέχει παράλληλα με τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοκαθεδρία στο χώρο της ευρύτερης αριστεράς, αλλά ταυτόχρονα θέλει να διεκδικήσει τον ρόλο του ως το κύριο εναλλακτικό κόμμα διακυβέρνησης και εξουσίας απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Οι επικρίσεις για το επιτελικό κράτος και τις διοικητικές ανεπάρκειες έχουν επίσης αναδείξει για άλλη μια φορά τα σχετικά στεγανά μεταξύ των δύο κομμάτων – κάτι που θεωρείται απαραίτητο αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να ανακτήσει τη θέση του ως βασικός δικομματικός παράγοντας, απέναντι στο κυβερνών κόμμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments