Ελλάδα

Χουλιάρας: Αλλαξε η γεωμορφολογία της κεντρικής Ελλάδας

Χουλιάρας: Αλλαξε η γεωμορφολογία της κεντρικής Ελλάδας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi, Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το ενδεχόμενο επαγομένης σεισμικότητας είναι αντικείμενο το οποίο παρακολουθούν οι ειδικοί.

Για τον εφιάλτη που ζει η Θεσσαλία και για όσα πρέπει να γίνουν την επόμενη ημέρα μίλησε ο στην ΕΡΤ ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Για τον εφιάλτη που ζει η Θεσσαλία και για όσα πρέπει να γίνουν την επόμενη ημέρα μίλησε ο στην ΕΡΤ ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το ενδεχόμενο επαγομένης σεισμικότητας είναι αντικείμενο το οποίο παρακολουθούν οι ειδικοί.

«Έχουν δημιουργηθεί δύο τεράστιες λίμνες στην κεντρική Ελλάδα. Λίμνες 74 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι το νερό που απεικονίζεται από δορυφόρο, οπότε έχει αλλάξει η γεωμορφολογία της περιοχής. Σαν σεισμολόγος μπορώ να σας πω ότι η στατική επάρκεια των κτηρίων που είναι βυθισμένα στο νερό είναι το ανησυχητικό. Είναι κάτι με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί η πολιτεία άμεσα, διότι αυτά τα σπίτια, τα περισσότερα έχουν καταστραφεί. Δεν μπορούν να κατοικηθούν ξανά λόγω της στατικής επάρκειας», τόνισε.

Το πρόβλημα της συνεπαγόμενης σεισμικότητας

«Οι υποδομές είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάει αυτή τη στιγμή η πολιτεία. Πρέπει να ξεκινήσει η κανονικότητα και αυτό ξεκινάει από τις υποδομές. Το θέμα είναι το Μητρώο Υποδομών, το οποίο άκουσα από το Τεχνικό Επιμελητήριο ότι δεν έχει καταρτιστεί ακόμη.

Αυτό θα δυσκολέψει λίγο την κατάσταση, αλλά ελπίζω να υπάρχει συνεργασία των αρχών και να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα το συντομότερο δυνατό» πρόσθεσε και σημείωσε:

«Η περιοχή είναι σεισμογενής, το γνωρίζουμε όλοι. Γνωρίζουμε μεγάλους σεισμούς στις Σοφάδες, στον Βόλο κτλ. Δεν χρειάζεται να πούμε λόγια για την επικινδυνότητα της περιοχής και γι αυτό ακριβώς τον λόγο έθεσα το θέμα των κτιρίων, ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή για τη στατική τους επάρκεια. Το αν υπάρχει ενδεχόμενο επαγομένης σεισμικότητας, δηλαδή να δημιουργηθεί σεισμός από τον όγκο του νερού που έχει καταπέσει, αυτό είναι ένα αντικείμενο το οποίο παρακολουθούμε και εμείς με τους σεισμογράφους που έχουμε στην περιοχή. Δεν έχουμε παρακολουθήσει κανένα τέτοιο πρόβλημα μέχρι αυτή τη στιγμή, όμως το πρόβλημα των λιμνών και της συνεπαγόμενης σεισμικότητας πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει. Μέσα στο πλαίσιο των παρατηρήσεων που κάνουμε, είναι και αυτές οι παρατηρήσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments