Nέα της αγοράς

Φυσικό αέριο: Στην Ευρώπη στρέφονται traders από όλον τον κόσμο

Φυσικό αέριο: Στην Ευρώπη στρέφονται traders από όλον τον κόσμο

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Η αστάθεια αποτυπώθηκε έντονα τις τελευταίες εβδομάδες, όταν η απειλή για απεργίες σε μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία εκτίναξε τις τιμές στην Ευρώπη, επαναφέροντας τις ανησυχίες για νέα ενεργειακή κρίση ενόψει του χειμώνα.

Η μεταβλητότητα και η υψηλή ρευστότητα προσελκύει traders από μακριά

Οι αντίθετοι άνεμοι που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, έχουν αναδείξει το πόσο ευάλωτη παραμένει η ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, με τις τιμές να παραμένουν ασταθείς και να καταγράφουν έντονες διακυμάνσεις αντιδρώντας [πολλές φορές υπερβολικά] σε κάθε ερέθισμα.

Η αστάθεια αποτυπώθηκε έντονα τις τελευταίες εβδομάδες, όταν η απειλή για απεργίες σε μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία εκτίναξε τις τιμές στην Ευρώπη, επαναφέροντας τις ανησυχίες για νέα ενεργειακή κρίση ενόψει του χειμώνα.

Εκτός από τους φόβους αυτούς, η τρωτότητα της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς, την έχει καταστήσει ως έναν δημοφιλή προορισμό για traders από όλον τον κόσμο, που επιδιώκουν να εκτεθούν στην ακραία αστάθεια.

Μεγάλα διεθνή γραφεία συναλλαγών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ συμμετέχουν τακτικά στην αγορά. Και παλαιότερα ήταν λιγότερο συνηθισμένο για ιδρύματα εκτός αυτών των βασικών κόμβων να εμπορεύονται τα καύσιμα της περιοχής.

Όμως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε νέα δεδομένα: αρχικά εκτίναξε τις τιμές του φυσικού αερίου της Ευρώπης σε ιστορικά το περασμένο καλοκαίρι, και ενώ έκτοτε οι τιμές έχουν χαλαρώσει, παραμένουν ασταθείς προσελκύοντας νέους «τζογαδόρους» στην αγορά.

«Η αυξημένη παρουσία αυτών των νεότερων παραγόντων στην ευρωπαϊκή αγορά συμβάλλει πλέον από μόνη της στην αστάθεια της αγοράς με μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών αυτό το καλοκαίρι», σχολιάζει ο Τζέιμς Γουάντελ, επικεφαλής του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου και του παγκόσμιου LNG στην Energy Aspects σύμφωνα με τον ot.gr

Κέρδη από τα spreads

Η εμβέλεια είναι τόσο μεγάλη που οι έμποροι της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της Βραζιλίας Banco BTG Pactual SA χρησιμοποιούν την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου για να επωφεληθούν από τις διακυμάνσεις των τιμών και τους υψηλούς όγκους συναλλαγών.

Σύμφωνα με πηγές, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, η τράπεζα «γοητεύτηκε» από το spread μεταξύ των συμβολαίων που διαπραγματεύονται στον ολλανδικό κόμβο και των τιμών LNG στην Ασία, και επενδύει σε αυτό…

«Η υψηλή μεταβλητότητα δημιουργεί ευκαιρίες», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Φραντσίσκο Μπλαντς, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην Bank of America Corp. Οι συνεχείς διακυμάνσεις των τιμών έχουν «προσελκύσει πολύ περισσότερους επενδυτές στην αγορά».

Σε μία ακόμα ένδειξη ότι η BTG δεν είναι ο μόνος νεοεισερχόμενος στην αγορά της Ευρώπης, το ανοιχτό ενδιαφέρον για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία ξεπέρασε τα 1,4 εκατομμύρια συμβόλαια την περασμένη εβδομάδα — ρεκόρ για το έτος και αύξηση 30% από την ίδια περίοδο το 2022, σύμφωνα με στοιχεία από την Intercontinental Exchange Inc.

Ενώ το ICE δεν διαχωρίζει τους όγκους ανά γεωγραφία, η ανάπτυξη υποδηλώνει ότι οι συναλλαγές επεκτείνονται πέρα ​​από τους πιο ενεργούς κόμβους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ICE,  οι όγκοι συναλλαγών σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης έχουν επίσης αυξηθεί και είναι τώρα 50% υψηλότεροι από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Εν τω μεταξύ, ο όγκος συναλλαγών για συμβόλαια που συνδέονται με ασιατικό υγροποιημένο φυσικό αέριο αυξάνεται με βραδύτερο ρυθμό 7% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments