Διεθνή

Η Αίγυπτος διοργανώνει σύνοδο κορυφής για την κρίση στη Γάζα

Η Αίγυπτος διοργανώνει σύνοδο κορυφής για την κρίση στη Γάζα

Πηγή Φωτογραφίας: Prime Minister Naftali Bennett (left) and Egyptian President Abdel-Fattah el-Sissi meet, on September 13, 2021, in Sharm el-Sheikh. (Kobi Gideon/GPO)

Στην εσπευσμένα συγκληθείσα ειρηνευτική σύνοδο κορυφής στο Κάιρο, καθώς η σύγκρουση εξακολουθεί να μαίνεται, θα συμμετάσχουν αρκετοί Άραβες και Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών.

Η Αίγυπτος διοργανώνει σύνοδο κορυφής για την κρίση στη Γάζα το Σάββατο εν μέσω αυξανόμενων φόβων για έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, αλλά η απουσία ενός κορυφαίου αξιωματούχου από τον κύριο σύμμαχο του Ισραήλ, τις ΗΠΑ, και ορισμένων άλλων ηγετών έχει μειώσει τις προσδοκίες για το τι μπορεί να επιτευχθεί.

Στην εσπευσμένα συγκληθείσα ειρηνευτική σύνοδο κορυφής στο Κάιρο, καθώς η σύγκρουση εξακολουθεί να μαίνεται, θα συμμετάσχουν αρκετοί Άραβες και Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών.

Θα συναντηθούν καθώς το Ισραήλ ετοιμάζει χερσαία επίθεση στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που στοίχισε τη ζωή σε 1.400 ανθρώπους. Περισσότεροι από 4.100 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην αντεπίθεση του Ισραήλ, εν μέσω μιας αυξανόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.

Η Κίνα δήλωσε ότι ο απεσταλμένος της για θέματα Μέσης Ανατολής Ζάι Τζουν θα παραστεί, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι θα εκπροσωπηθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ. Μέχρι τις 21:00 ώρα Ελλάδας δεν υπήρχε καμία πληροφορία για το ποιος θα εκπροσωπούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Αίγυπτος έχει πει ελάχιστα για τους στόχους της συνάντησης, πέρα από μια δήλωση της αιγυπτιακής προεδρίας της 15ης Οκτωβρίου ότι η σύνοδος κορυφής θα καλύψει τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την κρίση στη Γάζα και το μέλλον του παλαιστινιακού ζητήματος.

“Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής επισκόπηση των συμμετεχόντων. Πολλά είναι ακόμη σε εξέλιξη”, δήλωσε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δεν θα συμμετάσχουν, ενώ δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση για το αν θα πάει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι υπήρξαν συζητήσεις σχετικά με μια κοινή δήλωση κορυφής, αλλά εξακολουθούσαν να υπάρχουν “διαφορές”, οπότε δεν ήταν σαφές αν θα υπάρξει τελικά ένα κείμενο.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σχεδίαζαν να μεταβούν στο Κάιρο, αν και αντιμετώπιζαν πρόβλημα να φτάσουν εγκαίρως, καθώς και οι δύο βρίσκονταν στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή για τη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ.

Οι αραβικές χώρες έχουν εκφράσει την οργή τους για τον πρωτοφανή βομβαρδισμό και την πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι συγκρούσεις στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο και οι απόπειρες επιθέσεων από δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν αλλού έχουν τροφοδοτήσει τους φόβους για διάχυση του πολέμου, ιδίως αν μια χερσαία επίθεση αποδειχθεί αιματηρή, ενώ η αυξανόμενη αντιισλαμική και αντισημιτική παρενόχληση σε όλο τον κόσμο έχει αυξήσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια σε πολλές χώρες.

Οι ευρωπαϊκές χώρες δυσκολεύτηκαν να καταλήξουν σε μια ενιαία προσέγγιση της κρίσης, πέρα από την καταδίκη της επίθεσης της Χαμάς, μετά από ημέρες σύγχυσης και ανάμεικτων μηνυμάτων.

Η Αίγυπτος προσπαθεί να διοχετεύσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα, του μοναδικού σημείου πρόσβασης που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, αλλά η βοήθεια έχει συσσωρευτεί στην αιγυπτιακή πλευρά.

Ο πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι δήλωσε την Τετάρτη ότι οι Αιγύπτιοι στα εκατομμύριά τους θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε αναγκαστική μετακίνηση Παλαιστινίων στο Σινά, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα μετέτρεπε την αιγυπτιακή χερσόνησο σε βάση για επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Η θέση της Αιγύπτου αντικατοπτρίζει τους φόβους του αραβικού κόσμου ότι οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν και πάλι να φύγουν ή να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν μαζικά τα σπίτια τους, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια του πολέμου γύρω από τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα και ο Σίσι δήλωσαν αμφότεροι την Πέμπτη ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να εκτοπιστούν βίαια και ότι το Ισραήλ “επιβάλλει συλλογική τιμωρία” στους κατοίκους της Γάζας βομβαρδίζοντας αμάχους.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσαν ότι θα εξοντώσουν τη Χαμάς ως αντίποινα για την επίθεση. Αλλά το Ισραήλ δεν έχει προφανές τελικό παιχνίδι στον ορίζοντα, χωρίς σαφές σχέδιο για το πώς θα κυβερνήσει τον παλαιστινιακό θύλακα στη συνέχεια, σύμφωνα με οκτώ περιφερειακούς και δυτικούς αξιωματούχους με γνώση της σύγκρουσης.

Ορισμένοι από τους συνεργάτες του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανησυχούν ότι ενώ το Ισραήλ μπορεί να εκπονήσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο για να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στη Χαμάς, δεν έχει ακόμη διαμορφώσει μια στρατηγική εξόδου, δήλωσε πηγή στην Ουάσινγκτον που γνωρίζει το θέμα.

Η σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί να ανοίξει από τον Αιγύπτιο πρόεδρο στις 10 π.μ. του Σαββάτου (0700 GMT).

Οι παρόντες Εκεί θα βρίσκονται σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι:

– Ο Εμίρης του Κατάρ Σείχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ -Θάνι

-Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι

-Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς

-Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα

-Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χάμαντ μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα

-Ο πρίγκιπας διάδοχος του Κουβέιτ, Σεΐχ Μεσάλ αλ Άχμαντ αλ Σαμπάχ

-Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι

-Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ

-Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

-Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης

-Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα

-Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ

-Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά.

-Η υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιόκο Καμικάουα

-Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι

-Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν

-Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ

-Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρτ Έιντε

-Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Μέση Ανατολή Ζάι Τζουν

-Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες

-Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

-Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments