Nέα της αγοράς

Μυτιληναίος: Διεθνές παράδειγμα η Ελλάδα – Μεγάλη απειλή παγκοσμίως η κρίση στη Μ. Ανατολή

Μυτιληναίος: Διεθνές παράδειγμα η Ελλάδα – Μεγάλη απειλή παγκοσμίως η κρίση στη Μ. Ανατολή

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Mytilineos, ο κόσμος έχει πλέον εισέλθει σε μία ταραχώδη περίοδο, που είχαμε να ζήσουμε χρόνια. Η Ευρώπη ανέκαμψε μόνο επιφανειακά από την οικονομική κρίση, την οποία διαδέχθηκε η πανδημία και στη συνέχεια η ενεργειακή κρίση.

«Λουκέτο» έχει βάλει το 50% των ευρωπαϊκών βιομηχανιών έντασης ενέργειας, οι περισσότερες από τις οποίες μετακομίζουν στις ΗΠΑ, όπως σημείωσε στο συνέδριο του Economist ο Πρόεδρος και CEO της Mytilineos. «Η έκβαση της κρίσης στην Ουκρανία θα αποφασιστεί από τις αμερικανικές εκλογές, αυτή στη Μέση Ανατολή από τον αραβικό κόσμο», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα από το 2008 αντιμετώπισε πολλαπλές κρίσεις, ωστόσο κατάφερε να αντεπεξέλθει και να υπερκεράσει τις προκλήσεις, σημείωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στο φετινό 27ο Government Roundtable του Economist. Όπως συμπλήρωσε, η χώρα έχει πλέον αναπτύξει ανθεκτικότητα, ενώ έχει εξελιχθεί σε διεθνές παράδειγμα.

Ως απόδειξη, ο Πρόεδρος και CEO της Mytilineos παρέθεσε το γεγονός ότι η Ελλάδα βιώνει ανάπτυξη, ανέκτησε πρόσφατα την επενδυτική βαθμίδα και προσελκύει επενδύσεις. «Αν μου ζητούσαν να αναφέρω πυλώνες για περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας (εκτός από τη ναυτιλία και τον τουρισμό), θα τους εντόπιζα στη βιομηχανική παραγωγή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η Ελλάδα αποτελεί καλό παράδειγμα για την Ε.Ε. αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε.

Καλούμενος να σχολιάσει το μέτρο ανάκτησης των απροσδόκητων κερδών των ενεργειακών εταιρειών, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε πως πέρυσι, σε μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα, οι ενεργειακές επιχειρήσεις εισέφεραν πάνω από 1 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αξιοποιήθηκαν για τις επιδοτήσεις ευάλωτων καταναλωτών, επομένως υπό κοινωνική έννοια το μέτρο ήταν αποτελεσματικό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Mytilineos, ο κόσμος έχει πλέον εισέλθει σε μία ταραχώδη περίοδο, που είχαμε να ζήσουμε χρόνια. Η Ευρώπη ανέκαμψε μόνο επιφανειακά από την οικονομική κρίση, την οποία διαδέχθηκε η πανδημία και στη συνέχεια η ενεργειακή κρίση.

Η ενεργειακή κρίση επηρέασε περισσότερο την Ευρώπη, καθώς οι ΗΠΑ είχαν το πλεονέκτημα χρήσης σχιστολιθικού αερίου, ενώ η Ασία άνθρακα – δύο ορυκτά καύσιμα που, λόγω των δικαιωμάτων ρύπων, έχουν υψηλό κόστος στη «Γηριαιά Ήπειρο». «Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω από τις εξελίξεις στον οικονομικό τομέα – φοβάμαι και στον πολιτικό. Η κρίση στη Μέση Ανατολή καταδεικνύει πως η Ευρώπη αδυνατεί να διαμορφώσει ενιαία στάση, όπως έχει εξελιχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστεί μη λειτουργική», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, η Ε.Ε. συζητούσε για τουλάχιστον ένα χρόνο για κάποια μορφή του αμερικανικού IRA (παροχή κρατικών επιδοτήσεων προς επιχειρήσεις για «πράσινες» επενδύσεις), πριν μία πρωία αιφνιδιαστεί από το σχέδιο που εξαγγέλθηκε στις ΗΠΑ. Η Ε.Ε. λαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών, όπως European Critical Raw Materials Act, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρα τα οφέλη για τον κλάδο.

Αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να προωθηθεί η περαιτέρω εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών μονάδων, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν μπαταρίες, αλλά και διαθέσιμη δυναμικότητα στα δίκτυα ηλεκτρισμού. «Κατά την ενεργειακή μετάβαση, αναγκαζόμαστε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε για ορυκτά καύσιμα, το κόστος των οποίων είναι υψηλό. Το 50% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έντασης ενέργειας είναι αυτή τη στιγμή κλειστές. Οι περισσότερες μετακομίζουν στις ΗΠΑ», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας τα πολιτικά τεκταινόμενα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, υπογράμμισε πως η πορεία προς τις αμερικανικές εκλογές δημιουργεί προβλήματα. Εξήγησε πως οι εκλογές είναι εξαιρετικά σημαντικές όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για την Ευρώπη – και μάλιστα στον ίδιο βαθμό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ό,τι πρόκειται να συμβεί στην Ουκρανία θα καθοριστεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

«Αυτή τη στιγμή, μεγαλύτερη απειλή θέτει η κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, και όχι στην Ουκρανία. Ο λόγος είναι πως στη συγκεκριμένη περίπτωση οι αποφάσεις μπορεί να μην ληφθούν από τις κυβερνήσεις, αλλά από τον κόσμο στον δρόμο. Για παράδειγμα, τι θα γίνει αν το Ισραήλ εισβάλλει στη Γάζα, και γίνονται σε καθημερινή βάση διαδηλώσεις ανά την υφήλιο;», τόνισε.

Όπως πρόσθεσε, η έκβαση της κρίσης στην Ουκρανία θα καθοριστεί από τις αμερικανικές εκλογές, ενώ η κρίση στη Μέση Ανατολή από τον αραβικό κόσμο. «Πιστεύω στο αμερικανικό έθνος, θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή είναι διχασμένο, ωστόσο προβλέπω ότι θα βρει τον δρόμο του, με τον ένα ή άλλο τρόπο. Όταν σταθεροποιηθούν οι ΗΠΑ, θα σταθεροποιηθεί όλο το διεθνές σκηνικό», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments