Nέα της αγοράς

Μοίρασαν 3 δισ. οι εισηγμένες στο 10μηνο

Μοίρασαν 3 δισ. οι εισηγμένες στο 10μηνο

Πηγή Φωτογραφίας: ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Με τις υψηλότερες μετά το 2008 χρηματικές διανομές ανταμείβονται φέτος οι μέτοχοι

Στα 3 δισ. ανήλθε το ύψος των χρηματικών διανομών των εισηγμένων προς τους μετόχους τους από την αρχή της χρονιάς μετά και την τελευταία χρηματική διανομή των 200 εκατ. (1,47 ευρώ/μετοχή) της Jumbo την περασμένη Τετάρτη 18 Οκτωβρίου.

Οι χρηματικές διανομές προέρχονται από τα κέρδη του 2022, αλλά με «κλειδωμένα» τα κέρδη του 6μήνου του 2023 και γνωρίζοντας και τις επιδόσεις του 9μήνου αρκετές εισηγμένες προχώρησαν και στη διανομή προμερισμάτων από τα συνολικά κέρδη της χρήσης του 2023.

Η επίδοση του 2022 με χρηματικές διανομές 2,35 δισ. ευρώ προς τους μετόχους καταρρίπτεται το 2023, ενώ το συνολικό ποσό στο τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.

Ιστορικά, κατά την τελευταία 18ετία το μεγαλύτερο ποσό χρηματικών διανομών καταγράφηκε το 2007, όποτε και είχε διαμορφωθεί στα 5,42 δισ. ευρώ.

Μια επίδοση που ακολουθείται από αυτή του 2008, όταν οι χρηματικές διανομές είχαν φτάσει τα 4,5 δισ. ευρώ, με τη μερισματική απόδοση της ελληνικής αγοράς να ανέρχεται στο 6,6%, καθώς οι εισηγμένες ήταν πολύ περισσότερες απ’ ό,τι σήμερα και μέρισμα μοίραζαν και οι τράπεζες. Τρίτη στο «βάθρο» η επίδοση του 2009, με τις εισηγμένες να διανέμουν το ποσό των 2,96 δισ. ευρώ.

Ισχυρά μεγέθη

Παρά το γεγονός ότι το 2023 λείπουν τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων που είχαν επιτευχθεί πέρσι, η κερδοφορία για τις περισσότερες εισηγμένες θα είναι αυξημένη σε σχέση με το 2022.

Αυτό συμβαίνει γιατί σε αρκετούς κλάδους οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων λόγω του πληθωρισμού και η αποκλιμάκωση στα λειτουργικά κόστη, όπως η ενέργεια και τα μεταφορικά, συνέβαλαν στην άνοδο των κερδών της τρέχουσας χρήσης, υπερκαλύπτοντας πολλές φορές και την αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους από την ενίσχυση των επιτοκίων.

Έως σήμερα 70 εισηγμένες -άλλες δύο και τρεις φορές εντός της χρήσης- έχουν μοιράσει ή θα μοιράσουν στους μετόχους τους 3 δισ. ευρώ με τη μορφή μερίσματος, προμερίσματος, επιστροφής κεφαλαίου, διανομής κερδών παρελθουσών χρήσεων, αλλά και διανομής από ειδικό αποθεματικό.

Πρόγραμμα καταβολών

Οι χρηματικές διανομές που καταβάλλονται τις επόμενες εβδομάδες είναι το προμέρισμα του ΟΠΑΠ ύψους 370 εκατ. ευρώ (πληρωτέο 2/11), το μέρισμα από ειδικό αποθεματικό των Jumbo ύψους 200 εκατ. ευρώ (πληρωτέο στις 23/11), το προμέρισμα των Πλαστικών Θράκης ύψους 3 εκατ. ευρώ (δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί η ημερομηνία πληρωμής) και το μέρισμα παρελθουσών χρήσεων της Αlpha Trust Ανδρομέδα 706.000 ευρώ (πληρωτέο στις 24/11).

Βέβαια, υπάρχει το ενδεχόμενο έως το τέλος του έτους και άλλες εισηγμένες να ανακοινώσουν προμερίσματα για τη χρήση του 2023, ανάλογα και με την πορεία τους στο 9μηνο. Μια από αυτές είναι η Motor Oil, η οποία είχε διανείμει και πέρσι προμέρισμα ύψους 44 εκατ. ευρώ. Έτσι, είναι πολύ πιθανό οι χρηματικές διανομές για το 2023 να υπερβούν τα 3 δισ. ευρώ που είναι το σημερινό ποσό.

Πάντως με τα 3 δισ. ευρώ το ελληνικό Χρηματιστήριο προσφέρει υψηλή μερισματική απόδοση. Με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 80,692 δισ. ευρώ, η μέση μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο 3,6%.

Μάλιστα, αν δεν ληφθεί υπόψη η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που δεν δίνουν ούτε φέτος μέρισμα, η μέση μερισματική απόδοση του Χ.Α. διαμορφώνεται στο 4,4%, ποσό υπερδιπλάσιο και από τις πιο γενναιόδωρες προτάσεις των τραπεζών στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως σε πολλές περιπτώσεις το μέρισμα που διανέμουν οι εταιρείες προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των ιδίων μετοχών που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, καθώς οι ίδιες μετοχές δεν δικαιούνται μέρισμα.

Πηγή: Ανέστης Ντόκας//naftemporiki.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments