Διεθνή

Οι αστοχίες Μπλίνκεν

Οι αστοχίες Μπλίνκεν

Πηγή Φωτογραφίας: Gov.il

Η αποτίμηση της περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει αρνητικό πρόσημο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ολοκλήρωσε τη δεύτερη επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή. Όπως αναγνώρισε κατά την αναχώρησή του από την Άγκυρα, τον τελευταίο του σταθμό, οι προσπάθειες για την επίτευξη ανθρωπιστικών παύσεων και την αποτροπή της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη. Επόμενος σταθμός του θα είναι η Ιαπωνία, όπου θα ενημερώσει τους αξιωματούχους της G7 για τη στάση της Ουάσινγκτον στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Οι τετραήμερες συνομιλίες που ξεκίνησαν στο Ισραήλ κατέληξαν σε αδιέξοδο ως προς τις διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στάθηκε αδύνατο να πείσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου να λάβει απόφαση υπέρ μιας ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός, την ώρα που το Ισραήλ κλιμάκωσε περαιτέρω τις επιθέσεις του κατά της Χαμάς, συγκλονίστηκε από νέους βομβαρδισμούς και ενέτεινε την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία υπέστη νέα διακοπή των επικοινωνιών. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των φορτηγών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια και πέρασαν από το πέρασμα της Ράφα μειώθηκε από 100 την περασμένη Παρασκευή σε 30 τις επόμενες ημέρες.

“Γνωρίζουμε τις ανησυχίες. Στη Γάζα, βλέπουμε το τρομερό κόστος. Βλέπουμε το κόστος των αθώων πολιτών. Είμαστε σε επαφή με τους Ισραηλινούς. Έχουμε μιλήσει για βήματα που μπορούν να μειώσουν τις απώλειες αμάχων», υπογράμμισε ο Άντονι Μπλίνκεν προσθέτοντας πως «καταβάλλουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η άφιξη μεγάλων ποσοτήτων βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας”.

Διπλωμάτες από ευάριθμες χώρες της Μέσης Ανατολής που είναι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών πιστεύουν ότι αν ο Μπλίνκεν ζητήσει κατάπαυση του πυρός ή παρακρατήσει την αμερικανική χρηματοδότηση, μπορεί να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ να περιορίσει τις επιθέσεις του στη Γάζα. Αντίθετα, εξηγούν ότι οι ΗΠΑ αρνούνται να το πράξουν, είτε επειδή πιστεύουν ότι η καταστολή της Χαμάς είναι ένας εφικτός στόχος με αποδεκτό τίμημα, είτε επειδή η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον της να ενωθεί με το Ισραήλ εναντίον των πολιτών της Γάζας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, η πιο ανησυχητική διάσταση είναι η σταδιακή εξαφάνιση της ισχύος της αμερικανικής διπλωματίας και τα σταδιακά, αν και μέχρι στιγμής περιορισμένα, σημάδια συνεργασίας ανάμεσα στο Ιράν και τα αραβικά κράτη.

Ήδη ανακοινώθηκε πως ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία την Κυριακή μετά τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που συνδιοργανώνουν η Τεχεράνη και το Ριάντ. Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη Ιρανού αρχηγού κράτους στο Ριάντ από τότε που οι δύο χώρες υπέγραψαν την εξομάλυνση των διπλωματικών τους σχέσεων τον περασμένο Μάρτιο.

Παράλληλα, το Ιράν έχει εντείνει τις διπλωματικές του προσπάθειες, με τον Ιρανό πρόεδρο να συναντάται με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και να τον προτρέπει να στηρίξει την παλαιστινιακή πλευρά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments