Policy Briefs

Η θέση της Τουρκίας υπέρ της Χαμάς επιβαρύνει τη σχέση με την Ε.Ε.

Η θέση της Τουρκίας υπέρ της Χαμάς επιβαρύνει τη σχέση με την Ε.Ε.

Πηγή Φωτογραφίας: Timesofisrael.com

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένας πιστός μουσουλμάνος και υπερασπιστής της παλαιστινιακής υπόθεσης, σκλήρυνε τις θέσεις του καθώς ο αριθμός των Παλαιστινίων θυμάτων αυξήθηκε λόγω των ισραηλινών αντιποίνων μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Η συνηγορία υπέρ της Χαμάς που επιδείχθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον πόλεμο που διεξήγαγε το Ισραήλ εναντίον της παλαιστινιακής ισλαμιστικής ομάδας, περιπλέκει περαιτέρω τη σχέση της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει ήδη πληγεί από χρόνια κρίσεων και συγκρούσεων.

Αμέσως μετά τη φονική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Ερντογάν προσπάθησε πρώτα να παίξει μεσολαβητή.

Αλλά αυτή η φιλοδοξία φαίνεται να έχει εξαφανιστεί τελείως αφού επέλεξε να θεωρήσει τη Χαμάς ως ομάδα μουτζαχεντίν, αγωνιστών της ελευθερίας, παρά ως τρομοκρατική ομάδα, ένα προσόν που διατηρείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ισραήλ.

Η Τουρκία είναι επίσημα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, αλλά οι διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν το 2005, έχουν παγώσει από το 2018.

Στην τελευταία έκθεσή της για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων με τις υποψήφιες χώρες, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε, για άλλη μια φορά, ότι η Άγκυρα απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις δημοκρατικές αξίες που η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι υπερασπίζεται.

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες επιθυμούν να μην διακόψουν τελείως τους δεσμούς με την Τουρκία, μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία κατέχει στρατηγική θέση στην άρθρωση μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

«Αυτό που λέει ο (Τούρκος) πρόεδρος δεν έγινε δεκτό εδώ στις Βρυξέλλες, όπου πάντα περιμένουμε να δούμε την Τουρκία να ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις μας στην εξωτερική πολιτική », εξήγησε Ευρωπαίος αξιωματούχος αυτή την εβδομάδα υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Υπενθύμιση του Πρέσβη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένας πιστός μουσουλμάνος και υπερασπιστής της παλαιστινιακής υπόθεσης, σκλήρυνε τις θέσεις του καθώς ο αριθμός των Παλαιστινίων θυμάτων αυξήθηκε λόγω των ισραηλινών αντιποίνων μετά τις 7 Οκτωβρίου. Η Τουρκία χαρακτήρισε τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς του Ισραήλ εγκλήματα πολέμου και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ.

Η επίθεση της Χαμάς, άνευ προηγουμένου από τη δημιουργία του Κράτους του Ισραήλ το 1948, άφησε περίπου 1.400 νεκρούς, σύμφωνα με το Ισραήλ, κυρίως αμάχους.

Τα αντίποινα του ισραηλινού στρατού, ο οποίος βομβαρδίζει ανηλεώς τη Λωρίδα της Γάζας όπου η Χαμάς βρίσκεται στην εξουσία, έχει αφήσει περισσότερους από 10.000 νεκρούς, μεταξύ των οποίων χιλιάδες παιδιά, σύμφωνα με το παλαιστινιακό κίνημα.

Η ρητορική του Τούρκου προέδρου “για την υποστήριξη της τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς μετά την επίθεσή της στο Ισραήλ (…) έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ευρωπαϊκή προσέγγιση” , εξέφρασε τη λύπη της η Επιτροπή στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (8 Νοεμβρίου).

«Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, πολλοί από εμάς πιστεύαμε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή, ενός σημαντικού παράγοντα στη μείωση της έντασης στην περιοχή», εξήγησε ένας άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος υπό την κάλυψη της «ανωνυμίας» .

«Ενθαρρυνθήκαμε πολύ όταν είδαμε τον πολύ θετικό ρόλο που έπαιξε η Τουρκία στην επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας », συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αλλά η τουρκική ομιλία για τη Γάζα αμβλύνει αυτές τις ελπίδες.

«Η Ευρώπη πρέπει να εμπλακεί περισσότερο με την Τουρκία, αλλά γίνεται όλο και πιο δύσκολο », είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η Τουρκία αντέδρασε στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τετάρτη, τονίζοντας ότι θεωρεί «είδος έπαινο» την κριτική στις Βρυξέλλες για τις θέσεις της στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Όμως, για τον εισηγητή για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Nacho Sanchez Amor, η Τουρκία δεν είναι απαλλαγμένη από αντιφάσεις σε αυτό το θέμα.

«Αν βλέπετε τη Χαμάς ως μαχητές της ελευθερίας, τότε και άλλοι θα δουν το PKK ως τέτοιο», τόνισε, αναφερόμενος στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ και την Τουρκία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments