Τεχνολογία

OpenAI: Την επιστροφή του Άλτμαν ζητούν οι επενδυτές της εταιρείας

OpenAI: Την επιστροφή του Άλτμαν ζητούν οι επενδυτές της εταιρείας

Πηγή Φωτογραφίας: David Paul Morris | Συντελεστές: Bloomberg,Σύμφωνα με πηγές, τις οποίες επικαλείται το CNBC, η Microsoft, η Tiger Global και η εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Thrive Capital είναι μεταξύ πολλών από τους κορυφαίους υποστηρικτές του OpenAI που αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας αποκατάστασης του Άλτμαν.

Πιέσεις για την επαναφορά του Σαμ Άλτμαν στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ασκούν επενδυτές του OpenAI, μία ημέρα μετά την εκδίωξή του από το διοικητικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με πηγές, τις οποίες επικαλείται το CNBC, η Microsoft, η Tiger Global και η εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Thrive Capital είναι μεταξύ πολλών από τους κορυφαίους υποστηρικτές του OpenAI που αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας αποκατάστασης του Άλτμαν.

Η Sequoia Capital έχει επίσης έρθει σε επαφή με τον Άλτμαν, δήλωσε στο CNBC άτομο που γνωρίζει το θέμα. Η Sequoia υποστηρίζει τον Άλτμαν και τον πρώην πρόεδρο του OpenAI Γκρεγκ Μπρόκμαν σε ό,τι επιλέξουν να κάνουν στη συνέχεια, είτε πρόκειται για επιστροφή στο OpenAI είτε για τη δημιουργία μιας νέας startup, υπογράμμισε. Και πρόσθεσε ότι η Sequoia ενημέρωσε τη Microsoft ότι θα στηρίξει τις προσπάθειες για την επιστροφή των Άλτμαν και Μπρόκμαν.

Το Verge ανέφερε για πρώτη φορά τις συνομιλίες για την επιστροφή του Άλτμαν. Η δημοσίευση, επικαλούμενη μια πηγή, ανέφερε ότι ο Άλτμαν είναι «αμφίθυμος» σχετικά με την επιστροφή και θα απαιτήσει αλλαγές διακυβέρνησης. Ο Άλτμαν δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του CNBC για σχόλιο. Ούτε το Thrive. Η Microsoft αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η ανακοίνωση του OpenAI αργά την Παρασκευή ότι η εταιρεία απολύει τον Άλτμαν και τον αντικαθιστά προσωρινά με την επικεφαλής τεχνολογίας Μίρα Μουράτι προκάλεσε σοκ σε όλη τη Silicon Valley. Η OpenAI έχει αναδειχθεί ως η πιο καυτή startup στον πλανήτη από τότε που κυκλοφόρησε το ChatGPT chatbot της πέρυσι. Η εταιρεία φέρεται να βρισκόταν σε συζητήσεις μόλις τον περασμένο μήνα για να πουλήσει μετοχές των εργαζομένων σε αποτίμηση 86 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι επενδύσεις της Microsoft

H Microsoft, η οποία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στο OpenAI και έχει στενή τεχνολογική συνεργασία με την εταιρεία, εξεπλάγη από την ανακοίνωση. Εκτός από την εκδίωξη του Άλτμαν, η εταιρεία καθαίρεσε και τον πρόεδρο Μπρόκμαν, από επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του, αλλά είπε ότι θα παραμείνει πρόεδρος. Ο ίδιος αργότερα την ίδια μέρα είπε ότι παραιτήθηκε.

Το παρασκήνιο της αποπομπής

Ο Άλτμαν έλαβε ένα μήνυμα από τον Σατσκεβερ την Πέμπτη το βράδυ ζητώντας να μιλήσουν το μεσημέρι της Παρασκευής, σύμφωνα με τη δήλωση του Μπρόκμαν. Όταν ο Άλτμαν μπήκε στη βιντεοσυνομιλία, όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του OpenAI εκτός από τον Μπρόκμαν ήταν στην οθόνη. Ο Σατσκεβερ είπε στον Άλτμαν ότι απολύεται «και ότι τα νέα θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα».

Ο Σατσκεβερ ανησυχούσε όλο και περισσότερο για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια των προϊόντων της OpenAI και δημιούργησε μια ομάδα που αποστολή έχει να ερευνήσει τρόπους με τους οποίους τα συστήματα του μέλλοντος μπορούν να «ευθυγραμμιστούν» με τις ανθρώπινες αξίες, σύμφωνα με νυν και πρώην υπαλλήλους της OpenAI.

Η ανακοίνωση της απότομης απομάκρυνσης του Άλτμαν προκάλεσε σοκ στον κόσμο της τεχνολογίας.

Ήρθε μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία ο Άλτμαν εμφανίστηκε αρκετές φορές δημοσίως για να μιλήσει για την εταιρεία και σηματοδότησε μια εντυπωσιακή μεταστροφή για έναν άνθρωπο που είχε γίνει το πρόσωπο της έκρηξης της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης που έχει κυριεύσει στελέχη της τεχνολογίας και απλούς ανθρώπους από τότε που η OpenAI δημοσιοποίησε την υπηρεσία ChatGPT πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments