Πολιτική

Ομάδα Αχτσιόγλου: Στα πρόθυρα της αποχώρησης

Ομάδα Αχτσιόγλου: Στα πρόθυρα της αποχώρησης

Πηγή Φωτογραφίας: [357708] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2023" (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο.

Η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου φέρεται να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από κομματικούς κύκλους της Κουμουνδούρου διέρρευσε ότι η ομάδα 6+6 έχει ήδη αποφασίσει να ανακοινώσει την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για μια πληροφορία που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, καθώς η άλλη πλευρά δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις της. Με άλλα λόγια, μπορεί να πρόκειται για μια σημειολογία από την πλευρά των “νεοπροεδρικών” για να αναγκάσει την ομάδα των υποστηρικτών της κυρίας Αχτσιόγλου να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό. 

Σε κάθε περίπτωση,  ο χρόνος μετρά αντίστροφα από αύριο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα. Πιθανότατα ένα κείμενο θα δημοσιευτεί, όπως συμβαίνει με κείμενα προερχόμενα από την Ομπρέλα, αλλά μένει να φανεί αν η ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών θα συνοδεύει το κείμενο ή θα γίνει σε δεύτερο χρόνοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, προς την έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται και οι επτά γνωστοί βουλευτές που υπέγραψαν το αρχικό κείμενο των “6+6”.

Εάν συμβεί αυτό, οι ανεξαρτητοποιηθέντες βουλευτές θα είναι 7, οι εξής:

Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Σία Αναγνωστοπούλου και Θεανώ Φωτίου.

Έχουν ήδη αποχωρήσει και διαγραφεί από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα, οι οποίοι δεν παρέδωσαν τις έδρες τους, υποστηρίζοντας ότι εφόσον έχουν παραιτηθεί δεν δεσμεύονται από το καταστατικό του κόμματος. Μάλιστα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας στην ομάδα Αχτσιόγλου.

Ως εκ τούτου, απαιτείται τουλάχιστον ένας για να σχηματιστεί ο “μαγικός αριθμός” των 10, ο οποίος είναι ο “μαγικός αριθμός” για τη σύσταση ανεξάρτητης Κοινοβουλευτικής Ομάδας (όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του Κανονισμού του Κοινοβουλίου).

Από την πλευρά των νεοπροεδρικών διαχέεται ότι οι 6+6 έχουν βρει και τον δέκατο για να κάνουν δική τους ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα και κατά τις ίδιες φημολογίες θα είναι ένας εκ των μουσουλμάνων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είτε ο Χουσεΐν Χασάν Ζεϊμπέκ (Ξάνθης) είτε ο Φερχάτ Οζγκιούρ (Ροδόπης).

Εφόσον επαληθευτούν αυτές οι φήμες, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ -που σήμερα αριθμεί 45 βουλευτικές έδρες (από τις 47 που εξέλεξε στις εθνικές εκλογές)- θα μείνει με 37 (ίσως και 36) βουλευτές, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει 32.

Το άρθρο 15, σχετικά με την έννοια και τη συγκρότηση των κοινοβουλευτικών ομάδων, ορίζει στην παράγραφο 1: “Ο ελάχιστος αριθμός μελών που απαιτείται για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας είναι δέκα”. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Αν υποθέσουμε ότι σχηματίζεται ανεξάρτητη ομάδα από τα αποσχισθέντα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει ό,τι προσφέρεται στις άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, δηλαδή γραφεία, συνεργάτες και χρόνο ομιλίας στο κοινοβούλιο, αλλά όχι χρηματοδότηση, καθώς αυτή καθορίζεται από τα εκλογικά αποτελέσματα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, την κίνηση αυτή δεν εκπροσωπεί η Έφη Αχτσιόγλου, αλλά ένας άλλος επιφανής εκπρόσωπος των “40άρηδων” του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Χαρίτσης. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments