Οικονομία

Τέλος εποχής για τα μετρητά στις αγοραπωλησίες ακινήτων – Ό,τι ισχύει για τα POS

Τέλος εποχής για τα μετρητά στις αγοραπωλησίες ακινήτων – Ό,τι ισχύει για τα POS

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΘΗΝΑ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Τι πρόκειται να ισχύσει για τα POS.

“Από τώρα και στο εξής, το τίμημα για την αγορά ακινήτου θα καταβάλλεται μόνο μέσω της Τράπεζας”, τόνισε ο πρωθυπουργός στη σημερινή ομιλία του στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο. Την ίδια στιγμή, ανακοίνωσε ότι όλες οι αυτόματες ταμειακές μηχανές θα συνδέονται με POS, σε όλη την αλυσίδα της λιανικής.

Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης για το νομοσχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το νέο νομοσχέδιο αποτελεί σημαντική μεταρρύθμιση προς την κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης και εξέφρασε την πρόθεσή του να πατάξει τη φοροδιαφυγή.

Το νομοσχέδιο πρόκειται να ψηφιστεί την Πέμπτη (7/12),  υπάρχουν περιορισμοί στην πώληση και αγορά ακινήτων και περιορισμοί στη χρήση μετρητών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως οι ρυθμίσεις ισχύουν πλέον για το συνολικό ποσό των πωλήσεων, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση απαγορεύει την πώληση και αγορά ακινήτων σε μετρητά προκειμένου να αυξηθεί η φορολογική συνέπεια.  

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως “εξετάσαμε μαζί με το οικονομικό επιτελείο τα σχετικά στοιχεία. Δυστυχώς, αυτή η πρακτική ακολουθείται σήμερα, πλήρως ή μερικώς, σε μία από τις τέσσερις αγοραπωλησίες που πραγματοποιούνται στη χώρα. Μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια, ενδεχομένως δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία διακινούνται σε τσάντες, βαλίτσες, χωρίς να γνωρίζει κανείς την προέλευσή τους. (…) Από εδώ και στο εξής το τίμημα θα καταβάλλεται αποκλειστικά μέσω τραπέζης. Κι αν κάποιοι επιμένουν σε βαλίτσες με ύποπτα χαρτονομίσματα, ας ξέρουν ένα: θα θεωρείται άκυρο όποιο συμβόλαιο καταγράφει προκαταβολή ή εξόφληση με μετρητά. Και με τους παραβάτες να τιμωρούνται επιπλέον με πρόστιμο ίσο με το 10% του ποσού το οποίο θα έχει καταβληθεί, φυσικά για μια συναλλαγή η οποία δεν θα ισχύσει ποτέ».

Ακόμα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από τους πρώτους μήνες του 2024, όλα τα ταμειακά μηχανήματα θα είναι συνδεδεμένα με POS, σύμφωνα με προγραμματική δέσμευση του κυβερνώντος κόμματος. Το POS θα λειτουργεί υποχρεωτικά σε όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης.

Συγκεκριμένα, η διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2024. Το επόμενο διάστημα εκδίδονται οι εκκρεμείς υπουργικές αποφάσεις και οι αναγκαίες διοικητικές πράξεις.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πως «αυτό σημαίνει ότι τελειώνουν πια οι επιχειρήσεις δυο ταχυτήτων, τελειώνουν όμως ή περιορίζονται, θα έλεγα, γιατί θέλω να είμαι πολύ προσεκτικός, δεν θα με ακούσετε ποτέ να μιλάω για πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά μόνο για περιορισμό της, έτσι περιορίζονται και οι πελάτες δύο δυνατοτήτων».

Παράλληλα, η πλατφόρμα myDATA θα φιλοξενεί τις δαπάνες και τις εισπράξεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων, γεγονός που συνιστά μια σημαντική μεταρρυθμιστική παρέμβαση. Χάρη στην εν λόγω διαδικασία, ο βαθμός ευκολίας θα μειωθεί ως προς την επιμονή ορισμένων επιχειρήσεων να διογκώνουν ψευδεπίγραφα τις υποχρεώσεις τους. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments