Πολιτική

Μητσοτάκης: Στο βουνό λαμβάνονται οι αποφάσεις

Μητσοτάκης: Στο βουνό λαμβάνονται οι αποφάσεις

Πηγή Φωτογραφίας: [365904] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 5η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ορίζοντας των πρωθυπουργικών συλλογισμών, η ευρωκάλπη του Ιουνίου.

Οι ιδιωτικές εξορμήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ορεινά έχουν συνδεθεί με τις βασικές επιλογές του από τα Χριστούγεννα του 2019. Κι είναι ακριβές πως, μόλις εξελέγη για πρώτη φορά πρωθυπουργός, αξιοποίησε τον αέρα του Μετσόβου για να ξεκαθαρίσει τις πολιτικές του αποφάσεις.  

«Στο βουνό λαμβάνονται οι αποφάσεις» παραδεχόταν ο ίδιος τέτοιες μέρες πέρυσι. Έχοντας πλέον συμπληρώσει ένα εξάμηνο της δεύτερης κυβερνητικής θητείας του και απέχοντας άλλους έξι μήνες από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση της τετραετίας, ο Μητσοτάκης ετοιμάζεται για νέες αποφάσεις «του βουνού» – της Πίνδου συγκεκριμένα,  όπου εκτός απροόπτου θα μεταβεί μετά την Πρωτοχρονιά.

Προς το παρόν, έχει επιλέξει να κάνει αποκλειστικά “θετικές” ομιλίες προς τους πολίτες, ποντάροντας σε αισιόδοξα συναισθήματα για τις συνολικές προοπτικές της χώρας, παρά τα προβλήματα της καθημερινότητας, ιδίως την ακρίβεια τροφίμων στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Και φαίνεται ότι άφησε τις στρατηγικές αποφάσεις για λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη στο Ζαγόρι.

“Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης. Είμαστε μια θετική ιστορία στην ευρωζώνη”, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild και την παραμονή των Χριστουγέννων επανέλαβε στην εβδομαδιαία ηλεκτρονική του ανασκόπηση τον στόχο του να “συνεχίσει να τρέχει” για να συγκλίνει “στην καρδιά της Ευρώπης” σε όλους τους τομείς.

Ως πρώτο βήμα για το 2024 ορίστηκε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα που θα επέτρεπε στον Μητσοτάκη να διατηρήσει το πολιτικό του κεφάλαιο χωρίς να περιμένει μια ανάσα στην Ήπειρο. Ο νόμος για τα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές και ο νέος ποινικός κώδικας είναι τα πιο βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες. 

Οι κυβερνητικές αρρυθμίες και οι επιδόσεις των υπουργών βρίσκονται ήδη υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού στο μοντέλο των “εξαμηνιαίων αξιολογήσεων των εκτελεστικών οργάνων”. Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε τον όρο “rotation” κατά την προεκλογική περίοδο και τον εφάρμοσε πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο κατά τη μετεκλογική περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση, οι προθέσεις του Πρωθυπουργού δεν καθορίζονται ανεξάρτητα από τις ευρωεκλογές, οπότε θα πρέπει να έχει επίγνωση των εκλογών στις κινήσεις του το επόμενο εξάμηνο. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη δείξει ότι βάζει ψηλά τον πήχη για την αναμέτρηση του Ιουνίου, επιμένοντας στην εδραίωση της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ.

Η διεύρυνση του κόμματος τόσο μέσω προσώπων όσο και μέσω της κυβερνητικής ρητορικής, χωρίς να χαθεί η επαφή με την παραδοσιακή συντηρητική βάση, αποτελεί μέρος της στρατηγικής της ΝΔ για τις ευρωεκλογές και ο πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει τις πρώτες συνεντεύξεις με πιθανούς γαλάζιους υποψηφίους. Ο διορισμός του Δημήτρη Τσιόδρα, νυν εκπροσώπου Τύπου του πρωθυπουργού, αναμένεται να φέρει αλλαγές στο Μαξίμου, ενώ γαλάζια στελέχη ποντάρουν σε πρόσωπα όπως ο Πύρρος Δήμας και η Εύη Χριστοφιλοπούλου για να προεξοφλήσουν τα “ανοίγματα” πέραν των παραδοσιακών γαλάζιων τειχών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments